Hlavní obsah
Společenská zóna domácnosti je nenásilně rozdělena do několika částí, přesto spolu všechny dobře komunikují. Foto: Ivan Chuang

Původní plán smetli ze stolu. Celý byt otočili o 180 stupňů

Byt ve třetím poschodí jednoho z domů v rušné čtvrti Nové Tchaj-peje na Tchaj-wanu nabízel hned několik výzev najednou. Úkol poprat se s nimi připadl místnímu studiu JC Architecture.

Společenská zóna domácnosti je nenásilně rozdělena do několika částí, přesto spolu všechny dobře komunikují. Foto: Ivan Chuang
Původní plán smetli ze stolu. Celý byt otočili o 180 stupňů

Důležitým okamžikem při přípravě návrhu interiéru bytu byl moment, kdy se architekti dozvěděli o plánech města vytvořit v bezprostředním sousedství domu obrovský park.

Znamenalo to sice překopat celý původní plán 165metrového bytu, jak jej vymyslel architekt domu, ale výsledný efekt za to stál.

Na rozdíl od jiných interiérů, v tomto není jídelna mezistupněm mezi kuchyní a obývákem, ale je umístěna stranou. Obývák sousedí přímo s kuchyní.

Foto: Ivan Chuang

Obývací pokoj těží z výhledu na městský park.

Foto: Ivan Chuang

Centrem zábavy v obývacím pokoji je televize.

Foto: Ivan Chuang

Při bližším prozkoumání architekti zjistili, že nejkrásnější výhled na park bude ze zadní části bytu, kam měly být podle původních plánů orientovány ložnice.

Velmi stručně řečeno, architekti tedy celý plán o 180 stupňů otočili, aby si výhledu na park mohla užívat celá rodina z oken obývacího pokoje.

Také hádáte, co se skrývá v té tajemné temné krychli? Koupelna!

Foto: Ivan Chuang

Foto: Ivan Chuang

Pohled z kuchyně

Foto: Ivan Chuang

Dalším cílem architektů bylo co nejvíce otevřít byt a dodat mu dojem vzdušnosti a většího prostoru. „Aby člověk, jakmile vyjde z ložnice, a prakticky v kterémkoli koutě domova, vnímal poklid linoucí se z parku za okny,“ vysvětluje hlavní architekt Johny Chiu.

Zajímavým prvkem interiéru je umístění společné koupelny. Je ukryta v tajemně vyhlížející černé kostce zasazené do společenské zóny, od níž ji izoluje trojice neprůhledných skleněných stěn v černé barvě.

Svítidlo nad jídelním stropem nezapře podobnost s kapkami rtuti.

Foto: Ivan Chuang

Některé prostory jsou od sebe odděleny jen poličkovou stěnou.

Foto: Ivan Chuang

Název projektu zní Tea Art, neboli Umění čaje. Právě tomuto tématu je zasvěcen skulpturálně pojatý prostor přináležející do společenské zóny tvořené jídelnou, kuchyní a obývacím pokojem.

Vyčleněn z ní je ovšem zvýšenou podlahou a užitím světlých dřevěných obkladů jak na podlaze, tak na stěnách i na stropě. Tato část bytu, jak název napovídá, je vyhrazena pro společné posezení u čaje, ale také pro společné povídání, odpočinek a další klidné aktivity rodiny.

Pamlsek pro oko. I tak lze nazvat čajový koutek v této domácnosti. Jeho stěnu zdobí sbírka čajového nádobí.

Foto: Ivan Chuang

Čajový koutek je místem klidu a zároveń osvěžujícím prvkem interiéru.

Foto: Ivan Chuang

„Dřevěný materiál a jeho skulpturální forma přesahují do dalších částí bytu, kam přenášejí potřebný klid. Kout zároveň představuje přesně ten moment překvapení, který by neměl chybět ani v našich životech,“ říká Johny Chiu.

Foto: Ivan Chuang

Ložnice rodičů

Foto: Ivan Chuang

Psací stolek v rodičovské ložnici

Foto: Ivan Chuang

Na rozdíl od jiných interiérů, v tomto není jídelna mezistupněm mezi kuchyní a obývákem, ale je umístěna stranou. Obývák sousedí přímo s kuchyní.

Foto: JC Architecture

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Reklama

Výběr článků