Hlavní obsah

Původní byt celý vybourali, nyní mají nový podle svých představ

Po několikaletém bydlení v pronájmech se mladí manželé Hanka a Jiří rozhodli pro koupi bytu, respektive prostoru, který si budou moci zrekonstruovat podle svého od podlahy až po strop.

Foto: www.modernibyt.cz

Majitelka si přála krb, ale jeho instalace by byla komplikovaná, takže došlo na alternativu, a to houpací síť pro relax se skleničkou vína a dobrou knihou. Stěnu zdobí fotografie z cest. Nika, která vznikla na místě původních dveří, slouží jako knihovna.

Článek

Vzhledem k tomu, že oba pracují v blízkosti ostravského centra a rádi chodí na obědy, do kaváren, posedět s přáteli na sklenku dobrého vína, případně vyrážejí za kulturou, hledali prostor v centrální části města, odkud to budou mít blízko jak do zaměstnání, tak za zábavou.

Foto: www.modernibyt.cz

Úžasná retro dlažba je v předsíni, krásně tak propojuje interiér.

Asi po roce hledání je zaujal byt ve starém cihlovém domě, který se nacházel ve správné lokalitě, ale jeho dispozice byla příliš členitá a pro mladý pár, který má rád vzdušnost a velké prostory, zcela nevyhovující.

Budoucnost bytu byla jasná, bude se bourat, a to pořádně.

Foto: www.modernibyt.cz

Na první pohled zaujme cihlová stěna zčásti zakrytá kaleným sklem, které nepůsobí rušivě a zároveň se dobře udržuje.

Foto: www.modernibyt.cz

Kuchyňská část díky absenci horních skříněk vytváří žádanou vzdušnost.

Oslovili architekta Jaroslava Kratochvíla, který navrhl a nakreslil změnu dispozic. Ještě než začali s bouráním příček, uvědomili si, že s tak velkým prostorem, který měl po zbourání původních příček vzniknout, si jen tak neporadí, a k proměně přizvali i interiérovou designérku Soňu Malinovou.

Foto: www.modernibyt.cz

Stůl z dubového masivu v kombinaci s kovem je vyrobený na zakázku. Repase jídelních židlí ukrojila k potěšení majitelů z napjatého rozpočtu jen malý kousek.

Soňa neskrývala nadšení nejen z budoucího prostoru, ale také z toho, že bude-li potřeba ještě nějakou příčku o kousek posunout, má tu možnost, protože stavební práce byly v počátku.

Dispozice navržená architektem však byla perfektní a bourání příček nic nebránilo. Podle návrhů architekta vybourali úplně všechny příčky, kromě dvou nosných.

Foto: www.modernibyt.cz

Na pohovkách dánské značky Karup se majitelům líbí jejich jednoduchost, lehkost a variabilita. Konferenční stolky stejně jako stojací lampa a věšák v předsíni jsou z Quality Design.

V novém prostoru na 130 m2 tak vznikl prostorný a úžasně světlý obývací pokoj s jídelnou, ložnice, šatna, pánský (hostinský) pokoj, dvě koupelny a technická místnost.

Jediné, co je v bytě původní, jsou interiérové dveře, které nechali zrenovovat, všechno ostatní včetně podlah je nové.

Kompromis jako pozitivum

Ve chvíli, kdy paní Hanka kontaktovala designérku, měla celkem jasnou představu o podobě interiéru. Má ráda severský styl, bílou barvu a dřevo. Fotografie v tomto stylu spolu s připraveným rozpočtem poslala Soně a těšila se na první schůzku. Obě ženy si padly do oka a začaly vybírat a plánovat.

Foto: www.modernibyt.cz

Požadavek na ložnici zněl tak, že musí vyjít co nejlevněji, což se zas tak nepovedlo, protože postel vyrobenou na míru a kvalitní matrace nelze ošidit, ale majitelé investice nelitují

Původní nápad na položení laminátové podlahy designérka majitelům rozmluvila a přesvědčila je, že jejich byt ve starém domě si žádá podlahu dřevěnou, která je příjemná jak pocitově, tak na chůzi a bude krásná i za desítky let.

Foto: www.modernibyt.cz

Noční stolky jsou vyrobené z drátěných košů na papír a dřevěných desek uříznutých na míru.

S odstupem času jsou majitelé rádi, že se nechali přemluvit, a vynaložené investice nelitují. Také proti původní představě o cementové stěrce na stěnách koupelny našla designérka rozumné argumenty, kterými Hanku a Jiřího přesvědčila, že vůči stavbě a pocitu čistoty budou vhodnější originální obklady v retro provedení.

Foto: www.modernibyt.cz

Koupelna, i když v ní je okno, si žádala víc světla. To do ní vnesly zvolené obklady. Masivní dřevo si našlo cestu i sem v podobě skříněk.

„I kdyby nám Soňa už s ničím jiným nepomohla, tak jsem nejvíc ráda za obklady a za to, že manžela přemluvila na dřevěnou podlahu,“ prozradila paní Hanka.

Majitelka rovněž přiznala, že po čas rekonstrukce propadla interiérovému designu a nevěří tomu, že hezké věci musí stát majlant. Stejný názor zastává i designérka, a tak se společnými silami snažily hledat kompromisy a alternativy (osvětlení v kuchyni, židle z blešího trhu atd.).

Foto: www.modernibyt.cz

Původní stav

Foto: www.modernibyt.cz

Původní stav

Ukázkou toho, že i s omezeným rozpočtem lze dělat velké věci, jsou svítidla v kuchyni a u toaletního stolku v ložnici.

Majitelka nakoupila obyčejné textilní kabely, objímky a baldachýny, ze kterých elektrikář smontoval svítidla.

Foto: www.modernibyt.cz

Původní stav

Foto: www.modernibyt.cz

Původní stav

Stejně originálně je vyřešeno zavěšení svítidel nad ostrůvkem pomocí záclonové garnýže z Ikea. Zkrátka a dobře hledat kompromis mezi tím, co se majitelům líbilo, a finančními limity, které měli k dispozici, bavilo designérku i je samotné. Výsledkem je domov, na který mohou být Hanka s Jirkou právem pyšní.

Designérka Soňa Malinová
Výtvarnice a blogerka, znát ji můžete z pořadu Bydlení je hra, který vysílala Česká televize. Je zakladatelka galerie Krystal v Havířově.

 Edita Erbsová, www.modernibyt.cz

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám