Hlavní obsah

První irský dům z kontejneru ukazuje možnou cestu pro levné bydlení

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pětašedesát profesionálů, firem a dodavatelů spojilo své síly, aby v Irsku vytvořili tamní první plně fungující dům vyrobený z vyřazeného lodního kontejneru. Tým dobrovolníků jej pak během tří dnů postavil na půdě Irského muzea moderního umění. Autorem návrhu domu je architekt Derek Trenaman z ateliéru Ceardean Architects.

Foto: Tania Paola Flores Balcázarová

Dům na první pohled zaujme pravidelným tvarem kvádru, ale teprve až na ten druhý je divákovi zřejmé, z čeho je postaven.

Článek

Stavba, která má na délku 12 metrů a na šířku tři metry, má příjemný moderní vzhled. Jejím smyslem bylo vyzkoušet si vytvoření plně funkčního domu, jehož typ by zaplnil mezeru na trhu s nemovitostmi v zemi.

Foto: Tania Paola Flores Balcázarová

Jedním z prvních bodů stavby bylo vyříznutí čelního otvoru pro vstup a okna.

Tak, jako v mnoha dalších krajinách, také v Irsku citelně chybí tzv. startovací byty pro mladé lidi, kteří si chtějí pořídit svůj první domov, ale vzhledem k teprve začínající pracovní kariéře mají jen omezené možnosti, jak získat dostatek financí na stavbu.

Foto: Tania Paola Flores Balcázarová

Skupina dobrovolníků zkompletovala dům na místě během tří dnů.

Levné bydlení rovněž chybí pro rostoucí počet nezaměstnaných a rodin žijících v nevyhovujících podmínkách.

Na druhé straně se v Irsku podle průzkumu zúčastněných společností nachází spousta nevyužívaných pozemků, kde chybí opět finanční prostředky na jejich obnovu a zástavbu.

Foto: Tania Paola Flores Balcázarová

Kontejner je zaizolován a jeho fasáda nijak nenapovídá o skutečném základu stavby.

Irský dům - na rozdíl od podobně laděných staveb ve světě - nemá svůj kontejnerový základ přiznaný v exteriéru. Jeho fasády jsou pokryty bambusem, pod nímž se ukrývá vrstva zateplení.

Je částečně zásobován energií ze solárních panelů a vybaven je i miniaturní rekuperační jednotkou. Nechybí v něm veškeré zařízení potřebné k běžnému životu až šestičlenné skupiny lidí.

Foto: Tania Paola Flores Balcázarová

Autoři návrhu se snažili interiér domu zařídit v maximálně příjemném, moderním stylu.

Pro jednotlivé fáze denního rytmu obyvatel jsou v interiéru vytvořeny samostatné, na sebe logicky navazující zóny. V centrální části domu je uložena kuchyň a vedle ní koupelna s toaletou s možností připojení na místní infrastrukturu.

Směrem doleva se pokračuje do ložnice, zatímco na opačném konci domu je malý obývací pokoj s krbovými kamny.

Foto: Tania Paola Flores Balcázarová

Dům je možné připojit na místní infrastrukturu.

Stavba, která se snaží ukázat cestu, jak by se eventuálně mohla budovat levná a účelná obydlí, byla po nějaký čas součástí expozice muzea a tudíž volně přístupná jeho návštěvníkům.

Poté ji autoři darovali charitativnímu sdružení St. Vincent de Paul, které ji poskytlo k bydlení rodině žijící do té doby bez domova.

Foto: Tania Paola Flores Balcázarová

Součástí domu je i malá terasa. Před ni lze umístit i malé posezení vytvořené v podobném duchu jako dům - z recyklovaných přepravních palet.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám