Hlavní obsah

Proměny panelového bytu pro čtyřčlennou rodinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již brzy čtyřčlenná rodina, rodiče s pětiletým chlapcem a miminkem na cestě, požaduje rekonstrukci bytového jádra. Zásadní změnou by měla projít koupelna, požadavek na rekonstrukci zahrnuje také dětský pokoj.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS (15x)

Obývací pokoj ve světlé variantě návrhu zahrnuje jídelní stůl, TV komodu a prostornou rohovou pohovku, která má navíc úložný prostor a rozkládací mechanismus pro trvalé spaní.

Článek

V panelovém nebo bytovém domě můžete vytvořit bydlení podle svých představ. Ať už renovujete své bydlení z estetického, či funkčního hlediska, vždy se nejprve zamyslete nad možnostmi, ale hlavně omezeními prostoru.

Dobrým řešením je oslovit bytového architekta, který navrhne několik variant pro lepší využití prostoru.

Dopis čtenářky
Dobrý den, v našem bytě bude brzy žít čtyřčlenná rodina. Máme pětiletého chlapce a miminko na cestě. Rádi bychom požádali o rekonstrukci bytového jádra, ale i elektroinstalace v celém bytě a podlahových krytin. Má představa by byla spojit alespoň částečně kuchyni s pokojem naproti a vytvořit tak jídelní kout, který by byl součástí obýváku.
V koupelně by se nám líbila oranžovobílá mozaika. Byt bychom chtěli rozjasnit barvami, jádro - koupelna - rohová vana, umyvadlo, skříňky. Kuchyně oranžová - spotřebiče - myčka, vestavěná trouba, digestoř, vestavěná mikrovlnná trouba, do kuchyně i pračka. Barvy by měly korespondovat s vybavením, určitě bychom chtěli veselý pokojíček s tím rostoucím stolem pro děti a spojit tak pětiletého kluka s miminkem, jednoduchou ložnici v pokoji 12 m2. Nemáme vyhraněný styl bydlení, byt by měl být příjemný, kde se naše rodina vždy ráda sejde.
Děkuji a zdravím Šárka Vosátková, Praha

Shrnutí požadavků

Rodina s pětiletým chlapcem a miminkem na cestě požaduje rekonstrukci jádra - tedy novou koupelnu a WC, chtěli by obkladačky s oranžovou mozaikou a rohovou vanu.

Dále požadují zásadní změnu ve spojení kuchyně a obývacího pokoje, aby vznikl v prostoru obýváku jídelní kout. Do kuchyně by rovněž chtěli použít oranžovou barvu, vejít by se tam měla kromě standardního vybavení i pračka a vestavná mikrovlnná trouba.

Celý byt bude potřebovat nové podlahové krytiny a dveře. Dětský pokoj by chtěli veselý a barevný s tzv. "rostoucím" pracovním stolkem.

Styl bydlení nemají vyhraněný a dávají tak volnou ruku při navrhování, přejí si příjemné bydlení.

Světlá varianta

V první variantě vycházela bytová návrhářka Kateřina Mlejnková z umístění koupelny, tu ponechala na stávajícím místě a umístila do ní i toaletu. Rovněž zmenšila předsíň.

Vstup do původní šatny je nyní z kuchyně, v podstatě se nejedná o šatnu, ale o úložný prostor pro cokoli.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS
Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Úložný prostor v kuchyni

Vzhledem k tomuto řešení je vstup do obývacího pokoje, a tím i do ložnice, přes kuchyni.

Kuchyně se dost zvětšila a vznikl v ní velký úložný prostor. Ložnice, dětský pokoj a komora zůstaly bez dispozičních změn.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Průmyslová mozaika

Do celého bytu použila návrhářka dřevěné parkety tzv. průmyslovou mozaiku v provedení světlého dřeva – dubu. Od toho se odvíjí desén dveří a barevný základ pro celé řešení nábytkového vybavení bytu.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

V koupelně vévodí oranžová

Na přání čtenářky je v koupelně oranžová mozaika, ovšem vzhledem k takto výraznému dekoru, kde hrozí, že se okouká, ji kombinovala s antracitovým obkladem, vedle kterého oranžová nepůsobí tak agresivně.

Umí si představit nahrazení antracitové barvy obkladů třeba světlou bílou nebo pískovou.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Pračka do kuchyňské linky

Vzhledem k velikosti koupelny umístila návrhářka vestavnou pračku do kuchyňské linky. Kuchyně je docela prostorná a především se zde podařilo využít okno, které bylo za stávajícího stavu naprosto nevyužito – hned naproti němu byla stěna, která tak bránila průchodu světla do původní kuchyně.

Skleněný obklad

Kuchyně je navržena v kombinaci světlého dřeva a bílého laku. Oranžová barva, kterou si zde čtenářka přála zopakovat, byla použita na skleněný obklad linky. Vstup do úložného prostoru bývalé šatny je zakryt prosklenými posuvnými dveřmi.

Prostorná rohová pohovka

Obývací pokoj zahrnuje jídelní stůl, TV komodu a prostornou rohovou pohovku, která má navíc úložný prostor a rozkládací mechanismus pro trvalé spaní. Pohovka je z praktického důvodu v tmavším provedení.

Prostor pro děti

Dětský pokoj byl navržen spíše jako studentský, spaní je řešeno tak, že je jedno lůžko zvýšeno, celá tato sestava zahrnuje spoustu úložného prostoru.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Psací stůl je rohový a zasahuje i pod okno. Místo stavitelného psacího stolu, na kterém není možno umístit v budoucnu PC, by návrhářka raději volila výškově stavitelné či jinak regulovatelné kvalitní židle, které mohou dětem sloužit daleko déle.

Tmavá varianta

Druhá verze opět vychází z řešení dispozice koupelny, snahy nepřijít o šatnu, a v kuchyni "nezazdít" funkci okna. WC je samostatné a je ponecháno na původním místě.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS
Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Zrušení nepraktické chodby

„V kuchyni jsem zrušila nepraktickou chodbu vedoucí z předsíně, celou místnost kuchyně jsem situovala k oknu. Díky tomu vznikla koupelna s přístupem z předsíně, pouze do kuchyně se musí projít obývákem. Vzhledem k celkové velikosti bytu bych to neviděla jako výraznou překážku,” popisuje návrhářka.

Barevné řešení v tmavém tónu

V koupelně vznikl příjemný výklenek pro umístění pračky a další úložný prostor. Barevné řešení bytu je zde tmavší než v předchozí variantě. Podlaha i dveře jsou v provedení tmavého dřeva (ořech), které se rovněž opakuje ve vybavení.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS
Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Oranžová v koupelně i kuchyni

Oranžová barva je použita v předsíni na stěně a opakuje se i na fragmentech stěn v obýváku. Oranžová mozaika obkladaček byla použita nejen do koupelny, ale i do kuchyně a opět byla doplněna o antracitovou barvu.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS
Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Změny v dětském pokoji

V obývacím pokoji je jídelní stůl umístěn k oknu a pohovka je v protějším rohu místnosti. Vzhledem k tmavému dřevu bylo použito světlé čalounění.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

V dětském pokoji byla tentokrát použita samostatná lůžka, psací stoly byly podle plánu bytové návrhářky umístěny k oknu.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám