Hlavní obsah

Proměněné nádraží na samotě nabízí nevšední romantiku

Novinky, Jana Nesvadbová

Pro někoho noční můra, pro jiného splněný sen. I tak lze popsat bývalé nádraží stojící na samotě, ale u stále funkční trati ve skotském hrabství Aberdeenshire. Nad jeho zadním vchodem směřujícím ke kolejím lze stále ještě dobře číst název stanice - Gartly. Milovníci nádraží a vlaků tento svérázný domek mohou vlastnit v přepočtu za 6 miliónů korun.

Foto: Profimedia.cz

Nádraží proměněné v rodinný dům stojí ve skotském Gartly. Je na prodej za 6 miliónů korun.

Článek

Malé skotské nádraží je možné spatřit na dosud užívané trati spojující města Aberdeen a Inverness. Svému účelu přestala jeho dosud dobře zachovalá budova, postavená v roce 1854 ve viktoriánském stylu, sloužit v roce 1968. Od té doby kolem ní vlaky pouze projíždějí, někdejší nástupiště nahradil trávník a záhony střídající se s jehličnatými stromky.

Foto: Profimedia.cz

Na zadní straně domu, směrem k trati, je stále ještě dobře čitelný název stanice.

Realitní agenti ujišťují potenciální zájemce, že se nemusejí obávat toho, že by je kolem projíždějící vlaky pravidelně v noci budily. Skotské dráhy v daném místě totiž instalovaly tzv. „tichou trať”, aby minimalizovaly hlučnost železničního provozu.

Foto: Profimedia.cz

Majitelé zachovali spoustu původních prvků, například nádražní hodiny.

Českého čtenáře jistě zaujme i rozvržení jednotlivých místností v bývalém nádraží. V současné podobě návštěvník přichází přes zápraží, vstoupí do kuchyně - bývalé kanceláře přednosty stanice - a odtud pokračuje dále do úzké podlouhlé jídelny, která kdysi bývala společnou čekárnou. Nepřekvapí proto, že se odtud vychází k trati.

Foto: Profimedia.cz

Tam, kde je nyní kuchyň, bývala kancelář přednosty stanice.

Foto: Profimedia.cz

Z jídelny se dá stále vycházet za dům, ke kolejím.

Po levé straně se z jídelny vstupuje do hlavní ložnice, jež bývala dámskou čekárnou. Druhá ložnice sousedí s kuchyní.

Zrcadlově proti hlavní ložnici je obývací pokoj, kde bývala pánská čekárna. S touto místností sousedí studovna, z té se vstupuje do zimní zahrady.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní ložnice bývala vyhrazena jako dámská čekárna.

Foto: Profimedia.cz

Obývací pokoj sloužíval jako pánská čekárna.

Současnými majiteli vysloužilého nádraží jsou manželé Couperwhiteovi, kteří jej obývají už pátým rokem. Za tu dobu jej museli částečně renovovat. K úpravám ale přistupovali vždy s velkou citlivostí.

„Zachovali jsme tolik původních prvků, kolik jen bylo možné. Například litinový krb nebo interiérové dveře, abychom zachovali původního ducha,” svěřila se paní Couperwhitheová britskému serveru Daily Mail.

Majitelé se v současnosti snaží prodat dům za necelých 210 000 liber, tedy v přepočtu zhruba 6 miliónů korun. K opuštění místa, které si tolik oblíbili, je přiměla potřeba přestěhovat se kvůli zaměstnání.

Foto: Profimedia.cz

Do zimní zahrady se přichází přes studovnu.

Foto: Profimedia.cz

Majitelé si nemohou vynachválit útulnost domu, který opouštějí jen neradi.

Foto: Profimedia.cz

Majitelé kolem projíždějící vlaky vůbec nevnímají. Lokalitu umístění domku si pochvalují pro její odlehlost a klid v okolí.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám