Hlavní obsah

Proměna dětského pokoje ve studentský

Právo, Bohuslav Hatina

Dětský pokoj je určen především na hraní, ale s přechodem dítěte do školy se všechno mění. Školák musí mít prostor na učení, psaní úkolů, uložení školních potřeb i na spaní.

Foto: Archiv firmy Kika, Právo

Studentský pokoj dekor alpská bílá/jádrový buk.

Článek

Velmi důležité je dostatečné osvětlení studentského pokoje. Hlavním zdrojem by mělo být denní světlo. Když pokoj vymalujeme světlými odstíny, účinek přirozeného světla znásobíme. Vhodné je rovněž přizpůsobit malbu barvě nábytku a podlahy.

V místnosti nesmí chybět jedno centrální osvětlení, včetně ještě několika dalších zdrojů. Na psací stůl jsou nejlepší kloubové lampy, ty lze snadno nastavit, přitáhnout nebo naklopit. Když nám to prostor dovolí, přidáme ještě velkou stojací lampu, pro víceúčelové použití.

.: Stůl Artur, vitrina Granemo, otočná židle Jules. Rohová sestava Romek, praktická výsuvná deska pro klávesnici, barva buku, vpravo. foto: Právo/Archiv firmy Ikea, Jysk,

Polohovací pracovní stůl

První, co je třeba, je opatřit školákům pracovní stůl. Nejlepší je polohovatelný s nastavitelnou výškou, protože poroste s nimi a poslouží jim dlouhá léta. Pracovní stůl umístíme co nejblíže k oknu.

.: Studentský pokoj Karina foto: Právo/Archiv firmy Nábytek Nil

Pohyblivý kontejner u psacího stolu je výhodnější než pevně zabudované zásuvky, školák si ho může umístit podle potřeby. Hodí se také police připevněné na stěně, kam si může student uložit další věci, které bude potřebovat. V blízkosti má být i knihovna. Pokud má školák počítač, hodí se speciální stůl s výsuvnou deskou pro klávesnici a dalšími policemi, např. pro tiskárnu, skener, cédéčka a dévédéčka.

Studentské sestavy a jejich kombinace

Ve studentském pokoji má být jen nezbytné množství nábytku. Můžeme vybírat z nejrůznějších studentských sestav, které lze kombinovat. Sortiment na trhu je široký, nabízí sektorový i regálový nábytek, postele ve čtyřech šířkách, etážové postele, řadu psacích a počítačových stolů, náklopné stoly a dětské polohovací židle.

.: Stůl Vika, zásuvkový díl na kolečkách Alex, knihovna Billy, dětská otočná židle Jules, otočná židle Nominell. foto: Právo/Archiv firmy Ikea

K vyhledávaným a oblíbeným patří masivní borovicový nábytek, který je světlý, měkký a má oblé hrany. Poslední dobou jdou na odbyt, díky nástupu notebooků a plochých monitorů, především užší psací stoly.

Postel - základ kondice

Postel nejlépe umístíme do rohu pokoje. Zvláštní pozornost věnujeme správnému roštu a matraci postele. Rám spolu s roštem musí matraci dostatečně odvětrávat od vlhkosti. Na matraci nešetříme. Kvůli vyvíjející se páteři studenta by neměla být ani příliš měkká, ani příliš tvrdá. Má optimálně kopírovat tvar těla.

.: Studentská sektorová sestava SUNNY Beta policová + Alfa zásuvková, stůl MARIO, MARIO rohový díl, stůl MARIO zásuvkový, police na stůl, kontejner. foto: Právo/Archiv firmy Gazel

Neměla by chybět ani kvalitní židle. Při výběru dáváme přednost takové, která je ergonomicky tvarovaná. Pracovní židle musí mít dostatečnou stabilitu, kterou zajistí základna s pěti rameny, nejlépe na kolečkách. Sedák má být zešikmený dopředu, s oporou páteře včetně přizpůsobivého opěráku. Také tato židle by měla být výškově nastavitelná.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám