Hlavní obsah
Přístřešek pro horolezce je vytvořen ze tří různě velkých dílů. Foto: Anze Cokl

Přístřešek pro horolezce imituje tvarem ráz okolní přírody

Kdykoli mají architekti postavit příbytek ve vysokohorském prostředí, stojí před nimi úkol nanejvýš obtížný. Jejich dílo totiž musí umět čelit extrémním podmínkám. Musí se úspěšně poprat se spoustou sněhu, zvládnout celodenní vystavení prudkému slunci. Architekti musejí počítat se sesuvy půdy a lavinami. A k tomu všemu je třeba vědět, že vysoko v horách se během dne velice výrazným způsobem mění teplota.

Přístřešek pro horolezce je vytvořen ze tří různě velkých dílů. Foto: Anze Cokl
Přístřešek pro horolezce imituje tvarem ráz okolní přírody

Tomu všemu je třeba přizpůsobit jak volbu materiálu, tak samotné konstrukce každé stavby. A právě v takových podmínkách vznikl i nejnovější příbytek pro turisty a horolezce na hoře Skuta ve Slovinsku.

Autory projektu jsou slovinští architekti ze studia Ofis Arhitekti, kteří spolupracovali s kolegy z ateliéru Akt II a třinácti studenty z Harvardské školy designu, kteří pracovali pod vedením architektů Roka Omana a Spely Videcnikové.

Architekti se snažili napodobit ráz okolní krajiny.

Foto: Janez Martincic

Jejich cílem bylo navrhnout přístřeší pro bivak pod vrcholem hory Skuta v Kamnických Alpách, které nahrazuje původní, 50 let starou boudu. Týmu architektů bylo zřejmé, že má-li nový přístřešek vydržet minimálně stejně dlouho, musejí se zaměřit především na správnou volbu materiálů pro vnější obálku stavby. Musela být velice odolná a přitom lehká.

Horolezcům se z místa okolo boudy nabízí úchvatné pohledy.

Foto: Anze Cokl

Zároveň se architekti snažili, aby výsledek působil na daném místě pokud možno co nejpřirozeněji. Aby nová bouda se svým okolím přirozeně komunikovala a zapadala do něj.

Konečná volba svrchního materiálu nakonec padla na rakouské „chytré elementy” Rieder Smart Elements na bázi betonu a skelného vlákna. Jejich vzhled i technické vlastnosti nejlépe splňovaly požadavky architektů.

O dalším projektu slovinského studia Ofis Arhitekti čtěte zde.

Interiér je navržen velice prostě.

Foto: Anze Cokl

Interiér přístřešku autoři návrhu pojali velice prostě. Je celý obložen příjemným dřevem, které už samo o sobě působí uklidňujícím dojmem a navozuje automaticky pocit útulna a tepla.

Důležité bylo, aby se do přístřešku pohodlně vešlo až osm horolezců najednou a v rámci možností v něm mohli přečkat nečas nebo noc.

Do přístřešku se najednou vejde až osm lidí.

Foto: Janez Martincic

Přístřeší se skládá ze tří jednotek, které byly během jediného dne dopraveny vrtulníkem na místo, poté spojeny k sobě a samozřejmě též připojeny ke strategicky rozmístěným kotvicím prvkům zapuštěným do skály.

Každá z jednotek má jiný tvar. Tím přístřešek hezky imituje tvary okolní krajiny.

Jednotlivé části horské boudy vznikly kompletně v dílně. Architekti je pak nechali dopravit na nejbližší možné místo pod horu. Odtud je pak již odnesl pod vrchol vrtulník.

Foto: Ofis arhitekti

Čelní i zadní strana jsou téměř celé prosklené, takže se horolezcům z přístřešku nabízejí nádherné výhledy na okolní hory. Architekti k vyplnění stavebních otvorů použili izolační trojvrstvé sklo.

Foto: Ofis arhitekti

S upevněním a kompletací na místě pomáhali mj. i horolezci.

Foto: Ofis arhitekti

Projekt je dílem skupiny architektů a studentů designu a architektury.

Foto: Ofis arhitekti

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC

Související články

Výběr článků