Hlavní obsah

Přístřešek pro horolezce imituje tvarem ráz okolní přírody

Novinky, nes

Kdykoli mají architekti postavit příbytek ve vysokohorském prostředí, stojí před nimi úkol nanejvýš obtížný. Jejich dílo totiž musí umět čelit extrémním podmínkám. Musí se úspěšně poprat se spoustou sněhu, zvládnout celodenní vystavení prudkému slunci. Architekti musejí počítat se sesuvy půdy a lavinami. A k tomu všemu je třeba vědět, že vysoko v horách se během dne velice výrazným způsobem mění teplota.

Foto: Anze Cokl

Přístřešek pro horolezce je vytvořen ze tří různě velkých dílů.

Článek

Tomu všemu je třeba přizpůsobit jak volbu materiálu, tak samotné konstrukce každé stavby. A právě v takových podmínkách vznikl i nejnovější příbytek pro turisty a horolezce na hoře Skuta ve Slovinsku.

Autory projektu jsou slovinští architekti ze studia Ofis Arhitekti, kteří spolupracovali s kolegy z ateliéru Akt II a třinácti studenty z Harvardské školy designu, kteří pracovali pod vedením architektů Roka Omana a Spely Videcnikové.

Foto: Janez Martincic

Architekti se snažili napodobit ráz okolní krajiny.

Jejich cílem bylo navrhnout přístřeší pro bivak pod vrcholem hory Skuta v Kamnických Alpách, které nahrazuje původní, 50 let starou boudu. Týmu architektů bylo zřejmé, že má-li nový přístřešek vydržet minimálně stejně dlouho, musejí se zaměřit především na správnou volbu materiálů pro vnější obálku stavby. Musela být velice odolná a přitom lehká.

Foto: Anze Cokl

Horolezcům se z místa okolo boudy nabízí úchvatné pohledy.

Zároveň se architekti snažili, aby výsledek působil na daném místě pokud možno co nejpřirozeněji. Aby nová bouda se svým okolím přirozeně komunikovala a zapadala do něj.

Konečná volba svrchního materiálu nakonec padla na rakouské „chytré elementy” Rieder Smart Elements na bázi betonu a skelného vlákna. Jejich vzhled i technické vlastnosti nejlépe splňovaly požadavky architektů.

Foto: Anze Cokl

Interiér je navržen velice prostě.

Interiér přístřešku autoři návrhu pojali velice prostě. Je celý obložen příjemným dřevem, které už samo o sobě působí uklidňujícím dojmem a navozuje automaticky pocit útulna a tepla.

Důležité bylo, aby se do přístřešku pohodlně vešlo až osm horolezců najednou a v rámci možností v něm mohli přečkat nečas nebo noc.

Foto: Janez Martincic

Do přístřešku se najednou vejde až osm lidí.

Přístřeší se skládá ze tří jednotek, které byly během jediného dne dopraveny vrtulníkem na místo, poté spojeny k sobě a samozřejmě též připojeny ke strategicky rozmístěným kotvicím prvkům zapuštěným do skály.

Každá z jednotek má jiný tvar. Tím přístřešek hezky imituje tvary okolní krajiny.

Foto: Ofis arhitekti

Jednotlivé části horské boudy vznikly kompletně v dílně. Architekti je pak nechali dopravit na nejbližší možné místo pod horu. Odtud je pak již odnesl pod vrchol vrtulník.

Čelní i zadní strana jsou téměř celé prosklené, takže se horolezcům z přístřešku nabízejí nádherné výhledy na okolní hory. Architekti k vyplnění stavebních otvorů použili izolační trojvrstvé sklo.

Foto: Ofis arhitekti
Foto: Ofis arhitekti

S upevněním a kompletací na místě pomáhali mj. i horolezci.

Foto: Ofis arhitekti

Projekt je dílem skupiny architektů a studentů designu a architektury.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám