Hlavní obsah

Přístavba kvádrového tvaru zaujme materiálem a čistými liniemi

Novinky, nes

S prosbou o rozšíření stávajícího domova se na německého architekta Mattiho Schmalohra z Bückeburgu obrátil majitel bungalovu s valbovou střechou z 90. let v německém městečku Nienstädt v Dolním Sasku. Ten mu navrhl přístavbu, která diváka na první pohled překvapí svou přímočarou volbou materiálů a prostým, kvádrovým tvarem.

Foto: Klaus Dieter Weiss

Přístavba představuje vizuální kontrapunkt k původnímu bungalovu z 90. let.

Článek

Architekt se v návrhu přístavby odmítl pokoušet rozšiřovat již hotový a tvarově svébytný původní dům. Namísto toho vedle nějak vytvořil plnohodnotný objekt, který před pohledem diváka snadno obstojí sám.

Vědom si však toho, že staví v rustikálním prostředí, vytvořil ryze moderní přístavbu z tradičního venkovského materiálu – cihel.

Foto: Klaus Dieter Weiss

Čistě cihlové fasády narušují jen geometricky uspořádaná okna.

Přístavba důsledně oproštěná od jakýchkoli vzhledových zkrášlení a bez viditelné střechy nechává tak v plné síle vyznít jejich přirozený půvab. Spáry mezi nimi pak daly projektu název – Notches House (volně lze přeložit jako Dům se zářezy).

Foto: Klaus Dieter Weiss

Spáry mezi cihlami daly jméno této přístavbě.

Foto: Klaus Dieter Weiss

V přístavbě je především nový velký obývací pokoj s výškou přes dvě podlaží.

Jediné narušení jednolitého vzhledu přístavby představují porůznu roztroušená okna, samozřejmě čistě obdélníkového tvaru, jejichž uspořádání opět zdůrazňuje elegantní geometrické linie přístavby.

Foto: Klaus Dieter Weiss

Obývací pokoj je zaléván i světlem dopadajícím skrz světlíky ve stropě.

Foto: Klaus Dieter Weiss

Na obývací pokoj navazuje kuchyň.

V nově přistavěné části vznikl obývací pokoj s výškou přes obě podlaží, na nějž navazuje kuchyň s jídelním stolem. Na galerii nad ní je pak uložena pracovna, k níž se vystupuje po schodišti s dřevěnými stupni.

Prostor obýváku je zaléván světlem přicházejícím nejenom okny, ale také světlíky ve stropě. Interiér tak působí nečekaně vzdušným a především světlým dojmem. Zároveň však obyvatelé mají naprosté soukromí před eventuálními zvídavými pohledy.

Foto: Klaus Dieter Weiss

Výhled z pracovny, která je jedinou místností v horním podlaží.

Přístavba na pozemku zabírá rovných 80 metrů čtverečních. Celková plocha podlah, o niž původní dům rozšířila, činí 108 čtverečních metrů.

Foto: Matti Schmalohr

Přízemí

Foto: Matti Schmalohr

Horní podlaží

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám