Hlavní obsah
Přístavba představuje vizuální kontrapunkt k původnímu bungalovu z 90. let. Foto: Klaus Dieter Weiss

Přístavba kvádrového tvaru zaujme materiálem a čistými liniemi

S prosbou o rozšíření stávajícího domova se na německého architekta Mattiho Schmalohra z Bückeburgu obrátil majitel bungalovu s valbovou střechou z 90. let v německém městečku Nienstädt v Dolním Sasku. Ten mu navrhl přístavbu, která diváka na první pohled překvapí svou přímočarou volbou materiálů a prostým, kvádrovým tvarem.

Přístavba představuje vizuální kontrapunkt k původnímu bungalovu z 90. let. Foto: Klaus Dieter Weiss
Přístavba kvádrového tvaru zaujme materiálem a čistými liniemi

Architekt se v návrhu přístavby odmítl pokoušet rozšiřovat již hotový a tvarově svébytný původní dům. Namísto toho vedle nějak vytvořil plnohodnotný objekt, který před pohledem diváka snadno obstojí sám.

Vědom si však toho, že staví v rustikálním prostředí, vytvořil ryze moderní přístavbu z tradičního venkovského materiálu – cihel.

Čistě cihlové fasády narušují jen geometricky uspořádaná okna.

Foto: Klaus Dieter Weiss

Přístavba důsledně oproštěná od jakýchkoli vzhledových zkrášlení a bez viditelné střechy nechává tak v plné síle vyznít jejich přirozený půvab. Spáry mezi nimi pak daly projektu název – Notches House (volně lze přeložit jako Dům se zářezy).

Spáry mezi cihlami daly jméno této přístavbě.

Foto: Klaus Dieter Weiss

V přístavbě je především nový velký obývací pokoj s výškou přes dvě podlaží.

Foto: Klaus Dieter Weiss

Jediné narušení jednolitého vzhledu přístavby představují porůznu roztroušená okna, samozřejmě čistě obdélníkového tvaru, jejichž uspořádání opět zdůrazňuje elegantní geometrické linie přístavby.

Obývací pokoj je zaléván i světlem dopadajícím skrz světlíky ve stropě.

Foto: Klaus Dieter Weiss

Na obývací pokoj navazuje kuchyň.

Foto: Klaus Dieter Weiss

V nově přistavěné části vznikl obývací pokoj s výškou přes obě podlaží, na nějž navazuje kuchyň s jídelním stolem. Na galerii nad ní je pak uložena pracovna, k níž se vystupuje po schodišti s dřevěnými stupni.

Prostor obýváku je zaléván světlem přicházejícím nejenom okny, ale také světlíky ve stropě. Interiér tak působí nečekaně vzdušným a především světlým dojmem. Zároveň však obyvatelé mají naprosté soukromí před eventuálními zvídavými pohledy.

Výhled z pracovny, která je jedinou místností v horním podlaží.

Foto: Klaus Dieter Weiss

Přístavba na pozemku zabírá rovných 80 metrů čtverečních. Celková plocha podlah, o niž původní dům rozšířila, činí 108 čtverečních metrů.

Přízemí

Foto: Matti Schmalohr

Horní podlaží

Foto: Matti Schmalohr

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC

Související články

Výběr článků