Hlavní obsah

Přístavba dodala domu ze 70. let hravý vzhled dětské stavebnice

Novinky, nes

Rodina žijící v malém rodinném domku v polských Mysłowicích se rozhodla, že nadešel čas pro jeho zvětšení. Stavba ze 70. let minulého století měla původně takřka krychlový tvar, oslovení architekti ze studia Zalewski Architecture Group proto nově přidaný objem navrhli rovněž ve striktně geometrickém tvaru.

Foto: Tomasz Zakrzewski

Dům nově vypadá, jako by byl složen z velkých stavebnicových kostek.

Článek

Zajímavostí přístavby je přístup architektů k danému úkolu. Namísto toho, aby se snažili vzhled přístavby co nejvíce přizpůsobit vzhledu původní budovy a předstírat, že jde o jeden celek, cíleně dávají najevo, že jde o různorodé prvky.

Původní krychlový tvar domu nabídl myšlenku stavebnicových kostek, a tak nový dům nyní vypadá, jako kdyby někdo pospojoval několik různě barevných dílků dohromady.

Foto: Tomasz Zakrzewski

Domu přibyl podlouhlý kvádr na úrovni přízemí a malá kostka v prvním patře.

Foto: Tomasz Zakrzewski

Architekti přesunuli hlavní vchod do domu z jeho boku na stranu směřující k ulici.

Součástí změn, jimiž dům díky přístavbě prošel, bylo přesunutí hlavního vchodu. Zatímco v původní podobě se vstupovalo ze strany směřující do zahrady, nově se vchází do domu ze strany od ulice. Tato cesta je samozřejmě mnohem kratší, přímočařejší, a tudíž i přirozenější.

Foto: Tomasz Zakrzewski

Zadní strana domu

Foto: Tomasz Zakrzewski

Denní zóna domu se díky přístavbě příjemně zvětšila a prosvětlila.

Směrem do zahrady ponechali architekti jen boční vstup v podobě posuvných prosklených dveří, jimiž se vychází na nově vybudovanou terasu.

Foto: Tomasz Zakrzewski

V přízemí je propojena kuchyň s jídelnou a obývacím pokojem do jednoho celku.

Foto: Tomasz Zakrzewski

Přístavba v prvním patře umožnila vytvořit v sousedství rodičovské ložnice prostornou, světlou koupelnu s velkou vanou.

Přístavbou, jež domácnost rozšiřuje o 42 m2 plochy, se změnil i způsob využívání interiéru. Podlouhlý kvádr, který přibyl na úrovni přízemí domu, slouží jako vstupní hala a obývací pokoj, který významně rozšiřuje denní zónu domu.

Foto: Tomasz Zakrzewski

Původní podoba domu

Na úrovni prvního patra tvoří přístavbu již jen menší krychle, díky níž k původní ložnici rodičů a dětskému pokoji přibyl ještě jeden nový pokoj. Vedle ložnice rodičů pak mohla vzniknout pěkná velká koupelna.

Foto: Zalewski Architecture Group

Suterén

Foto: Zalewski Architecture Group

Přízemí

Foto: Zalewski Architecture Group

První patro

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Starý vagón se stal součástí nového domu

Když přišel architekt Takanobu Kishimoto z japonského ateliéru Container Design na pozemek svého klienta, okamžitě se nadchl pro starý železniční vagón, který...

Výběr článků

Načítám