Hlavní obsah

Přirozenou krásu dřeva podpoří vhodný nátěr

Právo, Bohuslav Hatina

Dřevo je jedním z nejstarších materiálů, které lidstvo používá. Čím tolik boduje? Svou přirozenou krásou, vůní, teplem, zvláštní atmosférou, trvanlivostí a kvalitou. Dýchá. Potřebuje ale chránit před klimatickými vlivy vhodnými speciálními nátěry. Právě teď, v letních měsících, je pro to nejvhodnější doba.

Foto: archiv firem Tebas, Primalex, Remmers CZ a Balakom , Právo

Tento dům byl ošetřený komplexním sortimentem společnosti Remmers CZ.

Článek

Je-li dřevo vystaveno klimatickým vlivům - vítr, déšť, sluneční záření a živé mikroorganismy - provedeme za dobrých klimatických podmínek kvalitní a odolný nátěr, který navíc dokáže zachovat původní vzhled dřeva. Musíme ale zvolit vhodné nátěrové hmoty - laky a lazury - syntetické nebo ředitelné vodou.

Tyto speciální nátěry na dřevo mají několik předností: dobrou průtažnost, menší sklon k tzv. křídování a daleko lepší paropropustnost. Umějí se dřevem dýchat, výborně ladit a spolupracovat.

Takové materiály dodávají na náš trh společnosti Barvy Tebas (lak Balakryl), Primalex (lazury Primalex), Remmers CZ (novinkový krémovitý výrobek Aidol HolzschutzCreme) a Balakom (lazurovací laky na dřevo).

Odolné nátěry na dřevo

Každý ochranný nátěr na dřevo by měl mít tři důležité speciální vlastnosti: tvrdost, chemickou odolnost a ochranu proti UV záření.

Chemicky jsou vyvíjeny stále odolnější nátěry pro exteriérové i interiérové použití, které mají lepší rozliv i penetraci, životnost a ekologičnost. Tradiční český výrobce Barvy Tebas nabízí osvědčený silnovrstvý venkovní lak na dřevo Balakryl v lesklém i polomatovém provedení.

Trvanlivý nátěr obsahuje UV absorbent a další látky proti klimatickým rizikům.

.: Každá nová dřevostavba musí být nutně ošetřena speciálním přípravkem proti houbám, dřevokazným hmyzem aj., vhodný je např. Adolit Baq (Remmers CZ).

Problematické látky, jako např. káva, čaj, červené víno, líh, čisticí prostředky, mohou narušovat povrch laku a zanechat skvrny, které většinou nelze snadno odstranit ani sebelepším čisticím prostředkem.

Je tu ale řešení. Polyuretanový lak Polyurex je lakem na podlahy nové generace, který má nejvyšší chemickou odolnost proti působení lihu, vody, červeného vína a kávy.

Lesklý lak má atest skupiny A podle ČSN, potvrzující jeho bezproblémové použití na rizikové plochy, kuchyňské a pracovní desky, vrchní plochy mycích stolů, jídelní a psací stoly a sedací plochy.

Nová generace Polyurexu má výrazně lepší rozliv, lépe pronikne do pórů dřeva, a tím vytvoří rovnoměrný, souvislý a hladký povrch. Nátěr má vysokou tvrdost a mechanickou odolnost. Obsažený UV filtr zaručuje stálost odstínu a zamezuje žloutnutí dřeva pod nátěrem.

Přirozené lazurové nátěry

Žádoucí přírodní vzhled, navíc v mnoha barevných variantách, dokáže vytvořit lazura. Lazurových nátěrů je mnoho druhů. Disperzní akrylátovou lazuru Dixol a silnovrstvou lazuru Telux lze použít jak pro venkovní, tak i pro vnitřní nátěry.

Dixol se dodává na trh ve 12 odstínech, navzájem kombinovatelných. Dixol je lazura určená k nátěrům měkkých dřevin (borovice, smrk, jedle) pro venkovní i vnitřní použití, plotů, obložení, podhledů, dveří.

Používáme ji i pro interiéry na dřevěné stropy, obložení, schodiště a další dřevěné povrchy. Hodí se i pro renovační nátěry. U venkovních nátěrů použijeme pigmentové odstíny.

Telux je zase vhodný pro náročné nátěry dřeva hlavně venku, k nátěrům oken a eurooken. Odpuzuje vodu, reguluje vlhkost dřeva, výborně přilne k podkladu, má dobrý rozliv, je trvale pružný a barevně stálý díky obsahu UV absorberu a speciálních látek, které chrání dřevo před UV zářením.

K sedmi základním odstínům letos přibyly tři nové - oliva, oranž a višeň.

.: Kvalitní vlastnosti nabízejí lazurové krémy, které pronikají hluboko do dřeva a nestékají. Novinkou je Aidol Holzschutz-Creme (jedno pětilitrové balení vystačí k natření 25 m2 povrchu, Remmers CZ).

Na parkety i hračky pro děti

Mezi nejznámější produkty společnosti Balakom patří lazurovací lak na dřevo Luxol. Pro nátěry všech stavebních součástí nebo konstrukcí ze dřeva jak v interiéru, tak exteriéru je určena tenkovrstvá lazura Luxol Top. Rovněž je vhodný k nátěrům okenních rámů, dveří, podhledů atd. Dlouhodobě chrání před účinky UV záření.

Lak Interiér lesklý plus je rychleschnoucí, k použití na nábytek, ale také k nátěrům dřevotřískových, dřevovláknitých a korkových materiálů, sportovních potřeb, hraček dětského nábytku pro děti do 3 let.

Parketol lesklý slouží k nátěrům parket, dřeva a nábytku. Má vynikající rozliv, výbornou zpracovatelnost a splňuje podmínky protiskluznosti za sucha i za mokra.

Nátěrové systémy

Ucelený sortimentní systém lazur pro venkovní i vnitřní prostředí na syntetické bázi i vodou ředitelnou variantu nabízí společnost Primalex. Ať už je lazura bezbarvá nebo v tzv. dřevěném odstínu, umí jemně zvýraznit a probarvit kresbu dřeva.

V nabídce syntetických lazur můžeme vybírat z 9 odstínů: kaštan, ořech, palisandr, teak, dub, pinie, borovice, mahagon plus bezbarvé provedení.

Lazura tenkovrstvá je vhodná k dekoračním vrchním pro venkovní i vnitřní prostředí. Neobsahuje toxické látky, jako jsou fungicidy či insekticidy.

.: Povrch dřeva musí být dokonale vybroušený a zbavený prachu.

foto: Právo/Petr Hloušek

Obchody ji nabízejí v plechových obalech o objemu 0,9 l, 2,5 l a 5 litrů.

Syntetická Lazura silnovrstvá je určena k vytvoření vrchních hedvábně lesklých povrchů pro venkovní i vnitřní prostředí.

Vytvoří na povrchu průhledný ochranný film, který zvýší jeho pevnost, zachovává kresbu a barevně ji zvýrazní. Aplikuje se štětcem, stříkáním nebo válečkem, v prodeji je v plechových obalech o objemu 0,9 l a 5 litrů.

Syntetické lazury můžeme použít jako systém - Primalex Lazuru tenkovrstvou lze použít pro první nátěr, který se dobře vsákne a po zaschnutí aplikujeme jednu až dvě vrstvy silnovrstvé lazury podle expozice. Takto upravený povrch má velkou odolnost.

Vodou ředitelná Primalex Lazura silnovrstvá se uplatní ve venkovním i vnitřním prostředí a je na trhu dostupná, stejně jako syntetické lazury, v 9 barevných variantách včetně bezbarvé varianty.

Povrchová úprava dřeva vodou ředitelnými lazurami bez obsahu rozpouštědel je šetrná nejen k životnímu prostředí, ale i k našemu zdraví. Stejně jako syntetické varianty umí vytvořit ochranný film a barevně zvýrazní kresbu dřeva. V prodejnách ji můžeme zakoupit v balení 0,7 kg nebo 5 kg.

Jak připravit podklad

Povrch dřeva musí být dokonale vybroušený a zbavený prachu. Pro zvýšení životnosti ve venkovním prostředí ošetříme dřevo ještě prostředkem Primalex Napouštědlo na dřevo, chránící dřevo před zamodráním, plísněmi, dřevokazným hmyzem a houbami.

Toto napouštědlo obsahuje tradiční fermež. Tam, kde je již starší klasický barevný nátěr, musíme původní odstranit broušením nebo odstraňovačem nátěrů.

.: O kvalitě nátěru rozhoduje dobře připravený podklad.

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Na takto upravené povrchy můžeme nanést Primalex Lazuru silnovrstvou nebo tenkovrstvou ve 2 až 3 vrstvách. Interval mezi jednotlivými vrstvami je 6 hodin (vodou ředitelná) až 24 hodin (syntetická lazura). Lazuru během aplikace opakovaně promícháváme.

Krémové lazury

Patří k nejnovějším produktům, skutečně vůbec nestékají. Pronikají hluboko do dřeva a mohou zde dokonale rozvinout své ochranné schopnosti. Společnost Remmers CZ je uvedla na náš trh pod názvem Aidol Holzschutz-Creme.

Podobá se krému na boty v tubě. Výrobek je k dispozici v šesti barevných odstínech: dub, borovice, pinie/modřín, ořech, teak a mahagon. Obsahuje speciální olejové emulze a je vhodná hlavně pro nátěry dřevěných venkovních dílců, plotů, střešních podhledů, zahradního nábytku, pergol, přístřešků pro auta. Spojuje všechny přednosti různých typů lazur.

Mezi výhody patří snadná aplikace, dokonalá samorozlévací schopnost, neskapávání krému, a tím důkladné proniknutí do dřeva, šetrnost k okolí.

Když natíráme podhledy, nepokapeme novou dlažbu kolem domu. Můžeme ji aplikovat na nové i dříve natírané povrchy.

Zatímco mnohé lazury musíme nanášet ve třech vrstvách, tady stačí jediný nátěr. Remmers CZ dodává i přípravek Adolit Baq, vhodný především k velkoplošné povrchové i hloubkové ochraně nového dřeva (krovů, latí, stavebních dřevěných prvků a konstrukcí) před dřevokazným hmyzem, houbami či plísněmi v interiéru i exteriéru.

Údržbové intervaly záleží na množství naneseného přípravku, klimatických podmínkách a barevném odstínu. Pohybují se v rozmezí od 3 do 10 let v závislosti na odstínu a umístění natřené plochy. Můžeme použít i stříkací pistoli.

Hlavní zásady při natírání dřeva:

  • O kvalitě nátěru rozhoduje dobře připravený podklad.
  • Nové dřevo napustíme proti hnilobě a dřevokazným houbám, zvláště při venkovním použití.
  • Staré nátěry opálíme nebo alespoň obrousíme nesoudržné vrstvy.
  • Používáme základní nátěr - má jiné vlastnosti než vrchní krycí barva, dostane se do větší hloubky, má plnicí schopnosti.
  • Dodržujeme dobu schnutí mezi jednotlivými nátěry.

Reklama

Související články

Mobilní domy jako levná alternativa bydlení

Zajímavou alternativu pro ty, kteří nemají dostatek financí, aby si pořídili nemovitost za hotové, anebo se jim nechce platit nájem či splácet hypotéku,...

Výběr článků

Načítám