Hlavní obsah

Příjemné osvětlení vykouzlí v interiéru hřejivou a vlídnou atmosféru

Právo, Gisela Růžičková

Jídelní stůl je místo, kde hraje světlo významnou roli. Mělo by být příjemné a v teplém odstínu. Tím se postaráme o vlídnou atmosféru, ať už budeme pořádat večírek pro hosty, nebo se sejdeme u stolu s rodinou. Naštěstí můžeme vybírat z široké škály elegantních či atraktivních lustrů v klasickém i moderním pojetí.

Článek

V jídelně se nejvíce osvědčuje jednoduché osvětlení. A protože dominantou jídelny je stůl, mělo by směřovat na střed stolu a neoslňovat. Shoda panuje i v tom, že nejvhodnější je centrální lustr zavěšený na stropě, který poskytuje jasné osvětlení stolu. Měl by ale viset níže.

Hlavní světlo lze doplnit halogenovým i bodovým světlem, nástěnnou nebo stojací lampou. Na rozdíl od centrálního světla mají výhodu v tom, že jdou natočit jakýmkoli směrem. Ke stropním halogenovým světlům určitě přidáme nástěnné lampy. Proč? Aby se halogenová světla nerozptýlila po místnosti a neztratila na intenzitě.

Osvětlení jídelního stolu

Osvětlení má být efektní, originální a pokud možno ladit s ostatními svítidly v interiéru, zejména v případě propojeného obytného prostoru. Mělo by přitahovat naši pozornost, ale zároveň příliš neosvětlovat plochu stolu. Lustr má být umístěn 50 až 60 cm nad stolem, aby nás při jídle moc neoslňoval a neunavoval oči.

Nedostatek světla napravíme výměnou žárovky za silnější. Už při výběru osvětlení ale dbáme na to, jak silnou žárovku typ svítidla vyžaduje.

Za únavné a fádní světlo může levná úsporná žárovka, které chybí dobré barevné spektrum. Proto na žárovce do lustru nad jídelní stůl nešetříme a raději vybereme dražší zdroj osvětlení.

Ani světlo, které nám svítí do očí, není příjemné. V tomto případě použijeme mléčnou žárovku nebo kompaktní svítidlo se spodní plochou z mléčného skla, případně kulatým stínidlem. Řešením je i stahovací stropní světlo s velkým rozsahem polohování.

Praktický je stahovací lustr

Nejen praktická, ale i efektní je stahovačka! A nemusíme si pořizovat pouze lustry ze skla! I na pohled obyčejný plast udělá větší službu než dražší tuctové lisované sklo. Ani renomovaní designéři se nevyhýbají plastu, natož kombinacím materiálů, jako je čiré, matné či mléčné sklo s kovem, papírem a plastem.

Nad stůl si můžeme vybrat pevný, nebo stahovací stropní lustr. Stahovací svítidlo je výhodnější už proto, že ho lze stáhnout podle potřeby a regulovat tak intenzitu světla dopadajícího na stůl. Pevné světlo spíš nahrazuje funkci centrálního osvětlení.

Také lustr z čirého skla či plastu, propouštějící světlo směrem nahoru i dolů, funguje rovněž jako osvětlení celé místnosti na úkor osvětlení stolu. Zato neprůsvitná stínidla (např. kovová) směřují světlo na stůl.

Když se výběr stropního osvětlení nepovede, máme možnost přikoupit stojací lampu se shora zavěšeným stínidlem, kterou ke stolu přisuneme podle potřeby.

Rady a tipy

Vhodným návrhem osvětlení dosáhneme nízkých nákladů při současném udržení nebo zvýšení komfortu. Podstatou návrhu osvětlení je výběr vhodných světelných zdrojů i svítidel a stanovení jejich počtu a rozmístění v prostoru.

Nad velké obdélníkové stoly si pořídíme podélné svítidlo s několika zdroji světla, které doplníme nástěnnými světly.

Svítidlo s přímým rozložením světelného toku umístíme 55 až 60 cm nad deskou stolu. Světelný zdroj nesmí být v zorném poli, ale má být krytý stínidlem.

Kromě rozměrů a materiálu výrobku musíme vědět, jaký zdroj a výkon potřebujeme (žárovky, zářivky, halogenové žárovky atd. - jejich počet a maximální výkon) a jaký má objímka druh závitu (označuje se např. E14, E27, G9, GU10, GY6,35 apod.).

Nepoužíváme silnější žárovky, než jaké uvádí výrobce, aby teplo, které žárovka vydává, nespálilo objímku a tím nezničilo výrobek.

Svítidla se obvykle vyrábějí v kolekcích, kde je několik typů svítidel stejného designu, odpadá tedy i problém, jak svítidla sladit.

A jak se pohybují ceny? Kvalitnější lustry do jídelny pořídíme od jednoho tisíce korun výše, i když designová svítidla vyjdou až na desítky tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám