Hlavní obsah

Při nákupu sedačky myslete prakticky

Právo, Sylva Svobodová

Je rozdíl, zda do sedačky usadíte návštěvu, nebo bude výhradně „válecí“ pro rodinu. To ovlivní její vlastnosti. Třeba, jak se z ní vstává, jak se čistí, zda nabízí úložné prostory, zda ji lze rozložit. Barva a tvar jsou druhořadé.

Foto: Westwing

Jednoduchá sedačka vhodná na čtení nahrazuje křeslo. Potah v barvě tohoto roku podle Pantone, kterou je Classic Blue – klasická modrá.

Článek

Nabídka sedaček je pestrá. Proto si nejdříve prohlédněte na webu, co firmy nabízejí a ujasněte si, co od sedačky očekáváte.

Poté se vydejte na osobní návštěvu, na sedačce se pohodlně usaďte, proměřte ji (výška, hloubka, šířka), poptejte se na materiál, jeho odolnost a údržbu.

Při nákupu se zaměřte na praktičnost: jak dobře se pod sedačkou bude vytírat podlaha, zda má sedáky ve vhodné výšce a hloubce.

Snadná údržba

Na sedačce se relaxuje, proto se na ni někdy usadíte se sklenicí červeného vína, šálkem kávy či krémovým dortíkem. A určitě se stane, že sem tam něco ulpí na potahu. Myslete na to předem a nepořizujte drahou sedačku, kolem které máte strach i chodit.

Naopak, počítejte s tím a vyberte si takovou, jež má snímatelný potah, snadno se pere doma v pračce a nemusíte s ním běžet do čistírny.

Některé pohovky jsou ošetřené speciální technologií, třeba Aquaclean, a díky tomu je lze lehce čistit pouhou vodou, a to přímo na sedačce, bez nutnosti potah sundat.

Jaké užití, taková sedačka

Je dobře, když sedačka není jen designovým kouskem v bytě, ale slouží i dětem nebo občasné návštěvě na přespání. Zkrátka, když je praktická.

Trendy barvu letošního roku kombinujte nejlépe se zlatou a žlutou

Tipy a trendy

Děti do deseti let po sedačce lezou, skáčou, nechtěně ji okopávají. Proto na toto životní období kupte levnější, ale odolnou variantu, kterou později s klidem odepíšete.

Stejně tak jiné preference budete mít, když u vás přespávají návštěvy. Pak je jasnou volbou rozkládací pohovka s kvalitní výplní. Stejné složení a výška pěny, jakou mají i sedáky, zaručí pohodlné ležení po celé ploše a nikoho nebudou bolet záda.

Na co se zaměřit

Shodneme se na tom, že všichni chtějí kvalitní pohovku, která vydrží jednu dekádu. Pak je jasné, že nemůže být za pár korun. Podezřele levná je ošizená a za dva roky budete shánět jinou.

Foto: Jech

Sedačka Levi v rozložené variantě nabízí komfortní přespání pro jednu až dvě osoby.

Doporučujeme vydat se do specializované prodejny, která se výrobou sedaček zabývá, ručí za kvalitu, nabízí dlouhodobou záruku a servis. Prodavači jsou proškoleni a dobře poradí.

V obchodě se zaměřte na to, jak bytelný je rám a řemeslné zpracování, z čeho jsou výplně, jak odolný je potah. Možná také zjistíte, že vaše stará sedačka je stále kvalitní a potřebuje vlastně jen přečalounit. Vyberte nový potah, sedačka získá novou image a poslouží dobře další roky.

Tip pro vás
Někteří výrobci sedaček nabízejí možnost prodlouženého sedu. To ocení lidé s větší výškou, ale i rodiny s dětmi. Posunutý sedák poskytuje více místa na společné hry i lenošení u pohádek.

Anketa

Scházíte se na sedačce jako rodina?
Ano, je to takový náš každodenní rituál.
64,6 %
Občas se tam sejdeme.
14,7 %
Moc často se na sedačce společně nesejdeme.
9,6 %
Ne. Každý ji využíváme jindy.
11,1 %
Celkem hlasovalo 539 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Zpomalte, užívejte domova

Inspirujte se přírodou. Zjistíte, že je naprosto v klidu. Totéž zkuste i vy. V předjarním období je prima být více doma, dobít baterky a posílit. A přitom se...

Postel je alfou a omegou každé ložnice

Postel je jednoznačně dominantním prvkem každé ložnice. Jejímu výběru proto věnujte náležitou pozornost! A to nejen pokud jde o design. Pečlivě se zaměřte také...

Výběr článků

Načítám