Hlavní obsah

Praktičtí pomocníci na piknik či grilovací party

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ať už na zahradě, terase, balkóně, nebo přímo v přírodě - s potěšením organizujeme rodinné sešlosti, grilovací party nebo pikniky. To vše za vydatné asistence grilů, pánví, hrnců a dalších pomůcek. Stačí už jen zvolit osvědčené tipy na vhodnou úpravu masa, sýrů, ovoce a zeleniny, marinády a přílohy. A přidat i historky z vydařených grilovacích party.

Foto: LE CREUSET

Při letním grilování na zahradě, ale hlavně i po celý rok doma využijeme kvalitní litinové nádobí a kuchyňské doplňky francouzské značky Le Creuset.

Článek

Grilovací tipy

Nikdy negrilujeme maso právě vytažené z chladničky! Necháme jej minimálně 30 minut při pokojové teplotě, zabalené ve fólii nebo přikryté poklicí. Uhlí v grilu rozložíme tak, abychom vždy měli chladnější místo na přesunutí jídla, bude-li teplota příliš vysoká. Nešetříme na kvalitním dřevěném uhlí, abychom neznehodnotili potraviny, jejichž příprava nám dala tolik práce.

Foto: WWW. POTTENPANNEN. CZ

Se speciálním nástrojem je snadné ugrilovat i celé kuře. Umožní nám to unikátní roastr Rösle, do něhož lze nalít marinádu, aby kuře bylo ještě šťavnatější.

Foto: WWW. POTTENPANNEN. CZ

Robustní gril Rösle na dřevěné uhlí z nerezové oceli se smaltovou úpravou je promyšlený do každého detailu. Včetně praktických přídavných háčků a polic, které řeší problém, kam s grilovacími nástroji a surovinami či s již hotovými pokrmy.

Při manipulaci s tekutými či tuhými podpalovači používáme jen přiměřené množství a držíme se v bezpečné vzdálenosti. Grilování potřebuje svůj čas a přiměřenou pozornost. Při grilování používáme kvalitní speciální nástroje z nerezové oceli s dlouhou rukojetí kvůli snadnému omývání, dbáme na svou bezpečnost. Krátce před grilováním potřeme potraviny zlehka olejem, tím zabráníme přichytávání k roštu.

Foto: TCHIBO

Vakuová dóza na marinování (1000 Kč) se hodí, když potřebujeme rychle a přitom šetrně namarinovat maso nebo zeleninu pro grilování. Víko má vakuové čerpadlo. Ve vzniklém vakuu se marináda vstřebá do potravin až 8x rychleji.

Foto: ALBERT

Nová řada Picollino grilů Landmann (899 Kč) představuje kompaktní grily v trendových barvách, které kvalitně připraví pochoutky na chromovaném roštu o průměru 34 cm.

Maso nepropichujeme nožem ani vidličkou, bylo by vysušené. Využíváme efekt nepřímého grilování, kdy teplo cirkuluje pod kulatým uzávěrem a maso se tak zvolna griluje i stranou odvrácenou od uhlí. Častým zvedáním víka grilu uniká teplo, i když teplotu máme vždy pod kontrolou, třeba s digitálním teploměrem. Máme-li gril venku, vždy jej po použití pečlivě přikryjeme do voděodolného obalu, který ale propouští vzduch.

Foto: TCHIBO

Těžítko na smažení masa (330 Kč) z litiny váží asi 1 kg. Používá se při smažení, aby se maso rovnoměrně osmažilo bez vydouvání. Hodí se na přípravu steaků, hamburgerů, kuřecího masa, panini nebo slaniny. Vhodný pomocník při grilování.

Foto: TCHIBO

Kontaktní gril (1800 Kč) se optimálně přizpůsobí grilovaným potravinám. Horní grilovací deska je pohyblivá, její výšku nastavíme podle potřeby. Je ideální pro přípravu panini nebo sendvičů. Otevřený gril lze používat jako stolní gril.

Reklama

Související témata:

Související články

Deset důvodů, proč pěstovat dlužichy

Elegantní, výrazné, nevšední a nenáročné trvalky se těší velké oblibě. A není se čemu divit. Známe 10 důvodů, proč se vyplatí dlužichy (heuchery) pěstovat.

Osudová

Příběh chalupy z Kokořínska si titulek shodný s názvem Beethovenovy páté symfonie skutečně zaslouží. Její majitel navíc umí velmi barvitě vyprávět.

Zásoby dříví za jediné odpoledne

Jak by bylo na světě krásně, kdyby nebylo štípání dřeva, říkáte si možná každý rok v období blížícího se podzimu. Máme pro vás ale dobrou zprávu: pokud nejste...

Výběr článků

Načítám