Hlavní obsah

Praktické sprchové kouty se vejdou téměř všude

Právo, Sylva Svobodová

Sprchování šetří vodu, sprchová hlavice nás navíc pěkně z výšky namasíruje a připraví na provoz všedního dne. Sprchový kout není náročný na prostor, vejde se téměř všude.

Foto: ROCA

Ceny sprchových koutů mají velký rozptyl. Levnější začínají na 7000 Kč, střední třída začíná na 13 000 Kč, vyšší pak od 30 000 Kč.

Článek

Sprchový kout nám má dobře sloužit, vždyť ho používáme denně. Před jeho budováním vždy zamíříme k prověřené firmě na trhu, která nabízí kvalitní výrobky, spolehlivou montáž a servis.

Foto: RAVAK

Bezrámový sprchový kout Chrome je letošní novinkou. Typické je použití otočného sloupku, který nahrazuje dveřní panty. Dveře lze otevírat ven i dovnitř. Bezrámový sprchový kout Chrome je v ceně od 15 990 Kč.

Není od věci nechat si zpracovat grafický návrh v 3D modelu a vybrat s odborníkem ve studiu potřebnou velikost sprchového koutu, typ rámu, systém otevírání dveří, vhodný materiál a rozměr vaničky, typ odtoku.

Variant jsou desítky, každý typ a materiál má své přednosti i zápory.

Kvalita sprcháče začíná u dveří

Nejslabším článkem sprchového koutu jsou dveře, proto se v koupelnovém studiu zajímáme hlavně o systém otevírání dveří: z jakého jsou materiálu, jaká je rámová konstrukce.

Foto: SIKO

V malé koupelně dáme přednost sprchovému koutu. Malé děti ocení hlubší vaničku (minivanu), ve které si mohou pořádně užít vody.

Nejoblíbenějším způsobem otevírání dveří je posuvný systém. Má jednu velkou výhodu: šetří v koupelně místo, což je vždy plus, zejména v panelákových koupelnách. Má ale i své nevýhody: hůře se čistí, protože k pojezdovým drážkám se hned tak nedostaneme. Pojezdové dveře jsou také náchylnější na zadrhávání. To určitě všichni známe z levnějších sprcháčů v penzionech, kde musíme na několik pokusů dveře přirazit a stejně dokonale netěsní.

Doporučení: vybírejme jen takové posuvné dveře, které mají nejkvalitnější pojezdy. Kolečka mají být z kvalitního materiálu, o průměru 2 cm, s bezúdržbovými ložisky. Oceníme i systém AntiBlock, ručící za bezporuchový a tichý chod sprchových dveří. Brání totiž zadrhávání a křížení posuvných dílů. Jak funguje? Pojezd se posunuje v drážkách, které chrání nepoškoditelná vložka ze speciálního plastu s dobrými kluznými vlastnostmi.

Foto: SANITEC

Sprchový kout Walk-In, kde se kombinují boční stěny různých rozměrů pomocí stěnových vzpěr. Každý sprchový kout je tak přizpůsoben prostoru, který je k dispozici. Řada má speciální povrchovou úpravu, která ručí za lepší údržbu.

Další možností je mít dveře zalamovací směrem dovnitř sprchového prostoru. Je to praktické, protože kapky stékají do sprchové vaničky a obvykle je i větší vstup (vhodné pro starší osoby). Nevýhodou je, že potřebujeme větší hloubku sprchového koutu, a tak na to myslíme předem.

Poslední možností jsou otevírací dveře směrem ven. V tomto případě se ujistíme, jaká je šíře dveří a zda nám nebudou v prostoru překážet (narážet do umyvadla, radiátorového žebříku, pračky).

Foto: JIKA

Sprchový kout čtvrtkruh 90x90 cm s rádiem 55 cm poskytuje ideální výšku 190 cm. Pevná i posuvná stěna z bezpečnostního kaleného skla, bílé lesklé provedení hliníkových profilů. Cena 7559 Kč.

Velikost a tvar vaničky

Tvar vybíráme podle dispozic a rozměr sprchy zase limituje prostor. Jestliže ale máme možnost, zvolme velikost 100x200 cm. Při sprchování se budeme cítit komfortně, můžeme si dovolit vybavit sprchový kout vnitřními madly a sedátkem pro lepší bezpečnost.

Zvláště starší lidé by na takové prvky měli myslet. Velmi důležitý je pro ně i rozměr vstupu, který se u každého koutu udává v technických listech. Za malý lze považovat necelých 40 cm, pohodlnější je vstup do sprchy kolem 80 cm. Tvar vaniček bývá čtvercový, obdélníkový, půlkruhový.

Foto: RAVAK

Nízká hladká sprchová vanička z litého mramoru. Na dně se promítá charakteristický ovál v podobě zaoblených rohů a díky své minimální výšce 3 cm je vhodná pro bezbariérové řešení (zapuštěná do podlahy).

Klasické jsou hlubší akrylátové vaničky, které patří k nejoblíbenějším. Výhodou některých je speciální materiál s antibakteriální úpravou, bránící rozmnožování bakterií a kvasinek.

Na pohled elegantní jsou i mělké hladké vaničky s moderním designem nebo sprchové vaničky z litého mramoru, které jsou velmi odolné, vhodné pro bezbariérový vstup. Jsou buď na povrchu hladké, nebo s protiskluzovým povrchem, což je dobré pro seniory a rodiny s malými dětmi.

Foto: OBI

Při nákupu sprchového koutu sledujeme hlavně kvalitu rámu, dveří (otevírací či posuvné systémy), typ skla a materiál, ze kterého je vyrobena vanička.

Když se do koupelny nevejde vana, ale chceme dětem dopřát požitek z koupání, vybíráme vaničky s hloubkou 27 cm nebo pořídíme rovnou tzv. minivanu, která nabízí super hloubku 42 cm.

Nerušený design zažijeme v případě pouhých odtokových žlabů v nerezovém provedení, kdy za správný směr odtoku ručí především dobré vyspádování podlahové krytiny (obvykle keramických dlaždic). Cena kvalitních nerezových odtokových žlabů se pohybuje kolem 4000 Kč.

Foto: JIKA

Sprchový kout Lyra Plus 90x90 cm s pevnou stěnou tl. 4 mm a dveřmi (tl. 5 mm) z bezpečnostního skla. Kout má hliníkové profily, výklopný mechanismus a madla v bílém lesku, ložiskové pojezdy ve dveřích – těsnost jistí magnetické lišty.

S rámem, nebo bez?

Trendem je mít čistý a moderní design s minimem kovových profilů a maximem čistého skla. Do detailu to naplníme v případě tzv. bezrámové konstrukce, kdy sklo není usazeno v rámu. Jde vždy o bezpečnostní kalené provedení, tloušťky 8 mm (sklo dveří mívá obvykle 6 mm).

Sklo může být v provedení Transparent (průhledné) nebo Grape (na povrchu připomíná strukturu citrusů). Sklo doplňují chromové prvky: úchyty, panty a madla jednoduchých tvarů.

Jako výplň lze zvolit i levnější umělou hmotu v provedení Pearl (imituje kapky) nebo Rain (hrubší povrch, déšť). Výhodou je, že případné usazeniny jsou na povrchu méně vidět než na hladkém skle.

Kdo zvolí druhou možnost — rámovou konstrukci z hliníku — má několik možností: levnější variantu s povrchovou úpravou bílá prášková barva, dražší pochromování nebo provedení satin, odstín stříbřité barvy v matu, na kterém nejsou vidět případné škrábance.

Údržba sprchy  

Sprchový kout má zářit čistotou. Proto na údržbu myslíme už při výběru. Na trhu jsou např. sprchové kouty, které mají vyjímatelné dveře, lze je snadno vyklopit a vyčistit u podlahy v kritických místech spojů a rohů.

Také je prozíravé zvolit sprchové dveře opatřené ochranou proti vodnímu kameni. Úprava se jmenuje AntiCalc a má hydrofobní účinky. To znamená, že povrch skla se stává vodoodpudivým, kapky se neudrží na povrchu, stékají a usazenina nemá šanci vzniknout.

Speciální povrchová úprava má životnost až 2 roky a speciálními čisticími přípravky (vždy prodává jako doplněk firma se sprchovými kouty) ji lze podpořit na mnoho let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám