Hlavní obsah

Povedená proměna dodala bytu více světla i úložných prostor

Byt s rozlohou 90 m2 a dispozicí 3+kk měl projít částečnou obnovou. Majitelé si na to sami netroufali, a tak si k rekonstrukci přizvali interiérovou designérku Ivu Šmídovou.

Foto: Jiří Hurt, www.modernibyt.cz

Z původních tmavých prostor se designérce podařilo vytvořit svěží a vzdušný moderně pojatý interiér.

Článek

Majitelé nepotřebovali byt předělávat celý, šlo jim hlavně o obytný prostor s kuchyní, jídelnou a obývacím pokojem, o ložnici a o pokoj osmileté dcery.

Také nechtěli příliš investovat, požadovali spíše „kosmetické“ úpravy, které tmavý interiér opticky osvěží a udělají ho funkčnějším, a to hlavně v případě úložných prostor, které postrádali. Z toho důvodu také trvali na původních podlahách a stávající kuchyni.

Očima designérky

„Klienti neměli žádnou konkrétní vizi, a tak jsem měla v tvorbě volnou ruku. Musela jsem se samozřejmě vejít do rozpočtu, který se ale přece jen trošku navýšil, a to kvůli nové kuchyni. Ta stará byla velmi nevzhledná a nefunkční, a tak jsme se nakonec s majiteli rozhodli ji vyměnit.

Foto: Jiří Hurt, www.modernibyt.cz

Kromě kuchyně a sedacího nábytku je vše vyráběné na míru podle návrhu designérky.

Zvolila jsem levnou sektorovou kuchyň české firmy Monarc v bílé barvě, která mi krásně zapadla do nové koncepce prostoru. Sestavu v jedné linii jsem doplnila protilehlým ostrůvkem s přetaženou deskou, jenž spolu s barovou stoličkou slouží jako příležitostné posezení. Tuto desku a další nábytek už jsem podle svého návrhu nechávala dělat truhlářem na zakázku. Na ostrůvek navazuje jídelna s rozkládacím kulatým stolem a lavicemi s úložným prostorem,” popisuje architektka.

Foto: Jiří Hurt, www.modernibyt.cz

Na protilehlé zdi v kuchyňské části je sestava vestavěných vysokých skříní se zabudovanými spotřebiči. Tato sestava plynule přechází v pracovní koutek, který byl jedním z požadavků majitelů. Bílé police a skříňky doplňuje pracovní stůl s deskou z masivního jasanu.

Foto: Jiří Hurt, www.modernibyt.cz

Koupelna je moderní a stále vyhovující, tedy ji nebylo nutné rekonstruovat.

Obývák s jídelnou a pracovnou propojují knihovny umístěné na obou protilehlých zdech. Zvláštností knihoven je šířka polic, která je taková, aby na ní mohly být dvě řady knih a aby byly hřbety knih vidět z obou pohledových stran. Velkou část obývacího pokoje vyplňuje rozkládací sedačka značky Phase.

Tón celému prostoru udal koberec, k němuž architektka barevně ladila doplňky a výmalbu v kuchyni. Zajímavou dekorací jsou dvě fotografie na plátně visící za sedačkou, které díky podobným kopulím vypadají, že jsou z jednoho města. Ve skutečnosti je jedna z Paříže a druhá z Prahy. „Majitelé jezdí rádi do Francie a žijí v Praze, tak mi to přišlo jako dobrý vtip,” popisuje architektka.

Ložnice jako bonbonek

Nad návrhem ložnice se architektka opravdu vyřádila. Původně byla v rohu skříň do „elka“ a prostor místnosti byl špatně využitelný. Vymyslela proto dvě šatní skříně pro každého z rodičů. Mají zrcadlové dveře, které prostor zvětšují a nabízejí hodně úložného místa.

Foto: Jiří Hurt, www.modernibyt.cz

Požadavek byl kladen hlavně na úložná místa a volný prostor.

Do skříní po stranách zabudovala noční stolky v podobě výklenků, kam se vejde kniha i další nezbytnosti. Levá skříň má jednu zvláštnost – zrcadlové dveře jsou ukončené 70 cm nad zemí a mají zásuvku, která po vysunutí slouží jako toaletní stolek. Pod ním je zasunutý taburet na sezení.

Mezi skříně do středu ložnice architektka umístila postel vyráběnou na míru. Je z masivního jasanu s čelem z jasanové dýhy a s velmi pěknou kresbou. Ve spodní části má postel úložný prostor. Protilehlé bílé komody jsou z Ikea.

Iva Šmídová
Věnuji se kompletnímu interiérovému designu včetně navrhování dispozic a nábytku. Nabízím také zařizování vzorových bytů, poradenství, asistenci při nákupech a vizualizace. Díky mé velké představivosti jsem schopna analyzovat slabá a silná místa prostoru a podle toho k němu přistupuji i výtvarně.

Lucie Martínková, www.modernibyt.cz

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Hledáme nejhezčí rodinné vánoční stromečky

Ozdobený stromeček je možné o Vánocích nalézt snad v každé české rodině. Když se na Štědrý večer rozzáří, rozlije se po celé domácnosti tajemná atmosféra, na niž se těší nejenom děti, ale i dospělí.

Jak vypadá ten váš? Je designově dovedený k dokonalosti? Anebo na něj věšíte tradičně památeční ozdoby po babičce? Zdobíte stromeček v pokoji, anebo jej máte venku, na zahradě? 

Na adresu bydleni@novinky.cz nám do 20.12.2018 pošlete fotografii (orientovanou na šířku) s vaším vánočním stromečkem a připojte pár zajímavých informací o něm. Přehlídku těch nejhezčích vám přineseme v článku o Vánocích v rubrice Bydlení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám