Hlavní obsah

Potřeby pro milovníky koktejlů ve stylu Jamese Bonda

Léto je v plném proudu a leckdo se rád osvěží čerstvým koktejlem. Třeba právě tím, který si oblíbil hrdina James Bond. Na takový koktejl toho nepotřebujete mnoho a spoustu věcí můžete chytře nahradit a přesto si pochutnat na nevšedních chutích nevšedních nápojů. Ať už máte chuť na Mojito nebo na Martini ve stylu Jamese Bonda, je tady pro vás několik tipů na to, co vám pomůže si je namíchat.

Článek

Největší nezbytností pro míchání koktejlů je šejkr. Díky němu jsou ingredience perfektně promíseny a nápoj je zchlazen. Protřepání surovin v šejkru způsobí, že vyniknou vůně a po vylití obsahu se díky sítku v šejkru oddělí nežádoucí dužina a jiné nežádoucí složky koktejlu.

.: Nezbytnost č. 1 - šejkr, promíchá ingredience aby měl koktejl intenzivní vůni a chuť.foto: Blomus

Pokud se vám ale nechce do šejkru investovat tak vám někdy postačí i obyčejný hmožďíř, ve kterém suroviny promísíte také dobře a uvolníte tak jejich vůni.

James Bond si oblíbil Mojito

Ve filmu "Dnes neumírej" si James Bond objednal jeden z nejoblíbenějších drinků dneška - Mojito.

.: V průhledných sklenicích skvěle vynikne krása tohoto drinku. foto: Bodum, Tritan, novinky.cz

Pokud budete připravovat Mojito, stačí led rozdrtit nějakým tvrdým předmětem přes utěrku a v hmožďíři promísit třtinový cukr, limetkovou a citronovou šťávu a mátu a pak nalít do sklenice spolu s 4 cl bílého rumu a dolít soudou a ozdobit plátky limety a snítky máty.

.: Hmožďíř na ingredience.foto: IKEA

Když mícháme alkoholický koktejl, určitě by nám neměla chybět nálevka na láhev, díky ní tekutinu nalijeme přesně.

.: Nálevka umožní nalít tekutiny na mimilitr přesně.foto: Blomus

Aby měly všechny koktejly stejnou chuť tak použijte nejlépe odměrku. Můžete jí ale nahradit třeba malou skleničkou.

.: Odměrka, kterou snadno uchopíte. foto:Screwpull

Většinu koktejlů potřebujeme v průběhu konzumace míchat a to proto aby se nám promíchávaly hustší sladší složky s těmi lehčími. Výborně k tomu mohou posloužit třeba obyčejné čínské hůlky, které máte doma.

.: Míchátka na drinky - můžete použít pevnější brčka, čínské hůlky.foto: IKEA

Podstatnou surovinou je led. Zkuste silikonové formy na led, které oproti těm pevným plasovým neprasknou a led z nich je možné jednoduchým způsobem vyloupnout.

.: Tvořítko na led ze silikonu.foto: Tescoma

Pokud doma nemáte ani šejkr, ani hmožďíř, ale máte mixér, tak toho můžete využít a pustit do přípravy vynikajícího mléčného drinku s názvem "Piňa colada".

.: Ozdobu drinku nařízněte v půli a nasuňte na sklenici.foto: Novinky/Bohemia Sekt

A co na ní potřebujete? 1 cl kokosového sirupu a 4 cl světlého rumu, 2 cl Curacao Blue a 5 cl smetany a 10 cl ananasového džusu (nejlepší je použít ten neslazený 100%, nebo čerstvý), chvíli mixujete a pak můžete servírovat. Zkuste drink ozdobit zbylou kůrou z ananasu.

.: Sklenice umocní dojem z koktejlu.foto: LSA

Některé drinky jsou s typem sklenic natolik spjaty, že si je bez nich nelze představit. Tak je tomu i s drinkem, který si James Bond objednává snad v každém filmu, který jsme s ním viděli.

James Bond má rád koktejly ve sklenici na vysoké noze

Koktejl pro Jamese Bonda je přiravován v šejkru a není míchán, Bond si přeje "protřepat, nemíchat", takto připravený drink je pak studenější.

.: Sklenice na koktejl - třeba na Martini.foto: IKEA

Tímto drinkem je Martini, které patří do kategorie "short drinků", což znamená, že se pije krátkou dobu (Mojito je naopak long drinkem, proto se také podává v cca půl litrových sklenicích). Připravuje se ze 4 cl vodky a 2 cl vermutu (na suchý - Martini dry), přidává se střik a na jehle napíchnutá oliva, která je v Martini něco jako třešinka na dortu - prostě nesmí chybět.

Reklama

Související témata:

Související články

Letní koktejlové osvěžení

K létu patří nejen koupání a opalování na sluníčku, ale také míchané nápoje připomínající vzdálenou exotiku či vzpomínky na právě uběhlou dovolenou. Připravili...

V Praze změří síly barmani z celé Evropy

Ve čtvrtek od 16:00 začne na pražském Václavském náměstí na Můstku soutěž ve flair barmanství. Flair je umělecká forma barmanského stylu práce. Flair...

Výběr článků

Načítám