Hlavní obsah

Posuvné dveře dodají interiéru nadčasový ráz

Novinky, Dana Jakešová

Rádi byste v interiéru ušetřili trochu místa či jej pohledově odlehčili? Vyměňte klasická otočná dveřní křídla, která v prostoru překážejí, za dveře posuvné po stěně nebo ve stropu nebo zasouvací do stavebního pouzdra, které zmizí úplně.

Foto: JAP Future

Atypické posuvné dveře sahající od podlahy téměř až ke stropu prostor odlehčí.

Článek

Při stavbě nebo rekonstrukci bytu je kromě mnoha dalších věcí nutné vyřešit i typ dveří. Tedy zda sáhnete po klasických otočných dveřích, nebo posuvných.

Pokud bojujete s místem, bude volba jasná. Klasická otočná dveřní křídla zabírají v otevřeném stavu podlahovou plochu zhruba 0,6 m2. Posuvné dveře po stěně zabírají pouze 0,1 m² a zasouvací dveře do stavebních pouzder dokonce nezabírají vůbec žádnou plochu, protože celé dveřní křídlo zajíždí do stěny.

Své místo budou mít posuvné dveře i tam, kde si majitel zakládá na stylovém interiéru. Často se tak používají v rozlehlých halách, kde vůbec není třeba šetřit místem, nebo mezi kuchyní a obývacím pokojem.

Dveře s pouzdrem nejsou pro každou stěnu

Vybírat můžete ze dvou variant – dveří, které se posouvají po stěně, a dveří, které zajíždějí do pouzdra. Druhá možnost zajišťuje největší úsporu místa. Při rekonstrukci však vyžaduje toto řešení poměrně rozsáhlé stavební úpravy.

Foto: Vekra

Posuvné dveře nezaberou žádné místo.

Stavební pouzdro je stavební prvek tvořící průchozí otvor a plechovou „kapsu“, do které dveře zajíždějí a která nahrazuje část příčky. Proto pro něj musí být ve zdi dvojnásobný stavební otvor než pro standardní dveře.

„Navíc tato konstrukce nemá nosnou funkci, a proto nad ní vždy musí být v celé délce nosný stavební překlad, který na sebe převezme tíhu příčky nad pouzdrem,“ vysvětluje Petr Paksi z JAP Future.

Pouzdra můžete zabudovat jak do klasické zděné stěny, tak i do sádrokartonové příčky nebo jiných systémů suché výstavby.

Prohlédněte si, jak vypadají na zakázku vyrobené židle pro Melanii Trumpovou

Tipy a trendy

S kapsami na dveře lze čarovat

Do pouzdra nemusejí zajíždět pouze jedny dveře, ale klidně i dvoje. U této varianty jde o dvě pouzdra navzájem spojená horní vodicí lištou, kdy je každé z pouzder určeno pro jedno dveřní křídlo, které se vysouvá z každé strany do středu dveřního průchodu.

„Další možností je synchronní posuv, kdy se pohybem jednoho dveřního křídla zavírá nebo otevírá současně i křídlo druhé,“ doplňuje Pavel Hajný z Vekry.

Pro malé prostory, např. v panelovém bytě, se hodí speciální výrobky. Pouzdro je v takovém případě tvořeno pouze jednou „kapsou“ uprostřed mezi dvěma dveřními otvory. Obě dveřní křídla se tak zasouvají do jednoho středového stavebního pouzdra.

Foto: JAP Future

Skrytý posuv Prémium se od standartních řešení liší svým kotvením a tím v podstatě i svým využitím. Kolejnice zabudovaná přímo ve stropě umožňuje vyniknout elegantním pohyblivým příčkám působivě oddělujícím dva samostatné prostory.

Žhavým trendem poslední doby jsou interiérové dveře bez jakékoli viditelné obložky. Jestliže tuto variantu chcete i pro zasouvací dveře, musíte zvolit správné stavební pouzdro, které takové provedení umožňuje.

Dveře posuvné po stěně

Vedle posuvných dveří s pouzdrem jsou zde ještě již zmíněné dveře, které jezdí podél zděné, SDK nebo celoskleněné příčky. Ty nejenže nabízejí řešení do interiérů, kde již nelze zasahovat do příček, ale navíc vyžadují minimální stavební úpravy.

Posuvné systémy tvoří pevné konstrukce – kolejnice, která se kotví do zdi nad dveřní otvor. Některé typy lze dokonce umístit i nad stávající zárubeň s původní obložkou, aniž by se musela vybourávat.

Navštívili jsme zahradu, na které vyrůstá nábytek

Tipy a trendy

„Při výběru posuvných dveří po stěně je potřeba věnovat pozornost hmotnosti dveřního křídla. Posuvné kování má totiž své limity,“ upozorňuje Pavel Hajný. Zatímco jeden posuvný systém bude mít nosnost 50 kg, jiný unese i 150 kg.

Foto: Vekra

Každé posuvné kování má svůj váhový limit. Na snímku posuvný systém Aerofi má nosnost 50 kg.

Posuvné systémy po stěně jsou již dnes z kvalitních materiálů – převážně hliníku nebo nerezu, mají tichý pojezdový mechanismus a podle jednotlivých typů i možnost tichých dorazů. Výběr typu posuvu záleží na váze dveří, které mohou být celoskleněné, dřevěné nebo i moderní s hliníkovou konstrukcí.

Bezproblémovou manipulaci i těžších dveřních křídel zajišťuje kvalitní pojezdová lišta s vozíčky.

Určitý limit ale přece jen dveře posuvné po stěně mají. Musíme u nich počítat s omezením umístění nábytku a nástěnných dekorací na stěně, na kterou se dveře posouvají.

Otvírejte madlem či mušlí

Nezapomeňte také na kování. Pro posuvné dveře po stěně jsou častou volbou dlouhá madla, která značně usnadňují manipulaci s dveřním křídlem.

„Lze je použít i pro dveře zasouvací do stavebního pouzdra, ale je jasné, že dveřní křídlo nezasuneme do pouzdra celé – část s madlem zůstane na očích,“ říká Roman Ulich, hlavní designér společnosti M.

Zabezpečte okna, dveře i chytré spotřebiče

Tipy a trendy

Chcete-li zachovat otvor mezi zárubněmi celý průchozí, zvolte kování v podobě misek nebo mušlí. Jejich konstrukce je téměř celá zapuštěná do plochy dveřního křídla, a tak se při zasunutí dveří do stěny schová také.

Foto: M&T

Kování v podobě mušlí se vyrábí v různých barvách. K dostání je mj. matná černá, lesklý chrom či matný nikl.

I na posuvné dveře lze umístit zámek. Vybírat můžete mezi obyčejným dozickým zámkem, FAB, nebo dokonce i WC kličkou.

Anketa

Ušetřily by vám doma místo posuvné dveře?
Určitě ano.
88 %
Možná.
2,5 %
Neumím to posoudit.
1,5 %
Asi moc ne.
3 %
Ne.
5 %
Celkem hlasovalo 3383 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Walk in – trend mezi sprchovými kouty

Zvažujete pořízení sprchového koutu? Pak se nezapomeňte vedle tradičních možností poohlédnout i po takových, které ještě více povýší osobitý vzhled koupelny....

Do kuchyně dejte nadčasový a odolný nábytek

Trendový kuchyňský nábytek je spíše minimalistický. Kombinuje bílou a šedou s přírodními odstíny, čisté linie skříněk bez úchytů často tvoří hladkou stěnu...

Výběr článků

Načítám