Hlavní obsah

Pokoje panenek ilustrují historický vývoj trendů v bydlení

Novinky, Kristýna Křížová

Pokoje panenek jako dokument proměn podoby interiérů. I tak lze nahlížet drobné nábytkové kusy, které měly imitovat skutečnou podobu někdejšího bydlení. "Pokojíčky panenek skutečně dříve kopírovaly současný bytový interiér, dnes sice také najdeme u některých designérských panenek současný nábytek, ale je ho mnohem méně. Zároveň také není tak propracovaný," sdělila Alena Zemanová, která se sbírání pokojíčků už léta věnuje.

Foto: Novinky

Vzácný funkcionalistický pokojíček perfektně imituje někdejší nábytek.

Článek

Klub panenky České republiky sdružuje lidi různých profesí, muže a ženy, kteří jsou obdivovateli, sběrateli i výtvarníky. Jedním z hlavních cílů klubu je záchrana starých a historicky cenných pokojíčků panenek a nádobíčka, včetně řady dalších doplňků.

Pokojíčky seznamují s historií interiérového designu

Každý předmět ze sbírky dokresluje dobu, ve které byl vyroben. Prostřednictvím pokojíčků se tak můžeme seznámit s podobou historizujících interiérů i se socialistickým vybavením bytu, kde samozřejmě nechybí sektorový nábytek. Představen je i současný design.

Foto: Novinky

Kvalitní robusní nábytek z odolných dřev připomíná prvorepublikové bydlení.

"Dříve si s nábytkem více vyhráli a celkově jej propracovali - kuchyňka měla třeba i otáčecí dřez. Dnes už je detailní zpracování spíš náznakové nebo je nábytek odlitý celý v umělé hmotě," tvrdí předsedkyně spolku, Alena Zemanová.

Foto: Novinky

Současný nábytek pro designovou panenku obsahuje i zmenšeniny spotřebního zboží.

Pro rozvíjející se estetické cítění jsou ale dětské hračky důležité. Děti se skrze ně učí poznávat krásu, kvalitu i funkčnost interiéru. Vzhled hraček je tak zároveň výpovědí o současných interiérových trendech, kdy kvalita často ustupuje ceně.

Kuchyně jsou nejčastěji kopírovaným interiérem

Nejoblíbenějším prostorem, který je pro panenky zhotovován, jsou kuchyně. U luxusnějších panenek se ale často setkáme s celým nábytkovým vybavením.

Foto: Novinky

Lakovaný dřevěný nábytek začátku socialistické éry.

Podle předsedkyně spolku Aleny Zemanové se ve sbírce nacházejí předměty od roku 1890 až po současnost. Sbírka obsahuje i pokojíčky od místních dárců, sběratelů amatérů.

Foto: Novinky

Pokojíček ve stylu konce 19. století.

Zručský Klub panenek ČR několik let schraňoval řadu interiérových doplňků panenek. Počet exponátů se stále rozšiřoval, a tak v roce 2008 došlo k dohodě mezi představiteli města Zruč nad Sázavou a vedením Klubu panenek ČR a pokojíčky jsou vystaveny přímo za zámku.

Foto: Novinky

Kýčovitý pokojíček ve stylu padesátých let 20. století.

Po dokončení II. etapy projektu „Zručský zámek ožívá“ je celá expozice panenek soustředěna v podkrovních prostorech.

Prohlídka pokojíčků panenek je možná během roku po telefonické domluvě případně na čísle 327 531 194 nebo do konce září o víkendech v době od 9 do 16 hodin na zámku Zruč nad Sázavou.

Anketa

Vadí vám, že dnešní pokoje pro panenky nejsou tak propracované?
Ano, vybavení pro panenky z umělé hmoty dětem ničí vkus.
86,1 %
Ano, pokud jsou drahé.
1,1 %
Ne, současný design stejně žádné estetické kvality nemá.
1,1 %
Ne, dnešní nábytek je také obecně méně kvalitní než kdysi.
11,7 %
Celkem hlasovalo 274 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám