Hlavní obsah

Podle barvy sádrokartonu zjistíte, co umí

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedle standardních užitných vlastností má každý typ sádrokartonu přidanou hodnotu, ovlivňující jeho využití. Barva desky napoví, jaké a ve kterém konkrétním interiéru to bude.

Foto: Rigips (4x)

Habito je sádrokartonová deska s extrémní pevností. Umožní stavět interiérové stěny a příčky s vysokou mechanickou odolností a únosností. Do Habita kotvíme předměty běžným vrutem bez předvrtání a bez hmoždinek. Nosnost až 25 kg na jeden vrut.

Článek

U desek kumulujících více vlastností, např. akustický komfort s ochranou proti ohni a vysokou nosnost, se zajímáme o specifika materiálu podrobněji.

Foto: Rigips

Stropní podhled je tvořen kazetami nebo lamelami, které se vkládají do kovového rastru. Podhledy jsou demontovatelné, umožňují tak přístup do prostoru nad nimi.

Výrobci nabízejí pro potřeby konkrétního pokoje (zvýšená vlhkost, riziko požáru) skládanky několika desek, které jako systém dosahují v požadovaných vlastnostech nadprůměrného efektu.

Rozdíl bývá také v tom, zda je sádrokarton určen na nosné či nenosné konstrukce, jestli umožňuje zavěšování těžkých předmětů apod.

Foto: Bauhaus

Zvedák sádrokartonových desek pro výrazné urychlení montáže šikmých i rovných stropů. Díky navijáku, ohebnému kloubu a kolečkům se s ním snadno manipuluje. Nosnost 54 kg, zdvih 153 až 344 mm. Cena 4790 Kč.

Obýváku stačí bílá

Základní druh - bílé desky - výrobci označují zkratkami GKB nebo RB. Obvykle má karton bílošedou barvu a modrý popis.

Hodí se pro jednoduché konstrukce interiérových příček jako předstěna, stropní podhled v hale nebo v obývacím pokoji. Je možné ho ohýbat, tím se nabízejí zajímavá architektonická řešení u příček nově rozdělujících prostor (třeba klidová nika oddělující jídelní a kuchyňskou část).

Foto: Bauhaus

Klasické bílé desky najdou uplatnění v chodbách, halách, v obývacím pokoji. Splňují běžné požadavky na izolaci hluku, ochranu proti vlhkosti a požáru. Cena od 41 Kč/m2.

Foto: Knauf

Ohýbáním klasického bílého sádrokartonu vytvoříme v interiéru zajímavé stavební efekty.

Deska je sice nehořlavá, ale vysoké protipožární požadavky na ni neklaďme. Vlhkost místnosti, v níž ji použijeme, by neměla přesahovat 65 % při teplotě 20 °C, takže na bílou zapomeneme především v případě koupelny, kuchyně, případně v sušárně prádla nebo v blízkosti krytého domácího bazénu.

Foto: Knauf

Rozdělení velkého prostoru na dvě části je ideální, použijeme-li sádrokarton a zasunovací dveře dovnitř profilu.

Foto: Knauf

Co umí bílý sádrokarton? Třeba vytvořit příčku mezi byty a předsazenou stěnu u oken.

Zelená vládne koupelně

Impregnovaný zelený sádrokarton s modrým popisem si poradí se zvýšenou vlhkostí až 75 % při teplotě 20 °C, případně 85 % po dobu kratší než 10 hodin. Je předurčen pro suchou výstavbu v kuchyni, sušárně, koupelně a na toaletě, použijeme ho i ve sklepě. Lze ho obkládat nebo jen opatřit stěrkou a povrchovým nátěrem.

Sádrokarton se zvýšenou odolností proti vlhkosti nalezneme nejčastěji pod označením GKBI, RBI, protipožární impregnovaný RFI, akustický impregnovaný MAI. Značení se mohou lišit podle výrobce.

Foto: Bauhaus

Zelená impregnovaná deska více než ostatní odolává vlhkosti. Hodí se do koupelen, sušáren a kuchyní. Cena od 82 Kč/m2.

Pozor! Je-li impregnovaná zelená stěna atakována odstřikující vodou v blízkosti vany, ze sprchového koutu, chráníme ji stěrkovou izolací.

Chceme-li v kuchyni i v koupelně zavěšovat těžší skříňky, musíme zvolit desku s vyšší nosností, ne pouze klasickou zelenou. Při použití desek pro vlhké prostředí musíme také použít antikorozní úpravu profilů a šroubů.

Ke krbu patří růžová

Obvykle růžový nebo i šedobílý sádrokarton se zvýšenou protipožární odolností je popsaný červenou (pro extrémně vysoké teploty) a růžovou barvou, případně ho poznáme podle růžové rubové strany.

Brání šíření požáru v objektu, obkládáme jím trámy, nosné prvky stavby. Použitím protipožárního podhledu zvýšíme požární odolnost stropní konstrukce o 30 až 90 minut ve třídě hořlavosti A.

Použijeme ho na stěny v blízkosti komínů, krbů, šachet, jimiž jsou vedeny elektroinstalace. Růžové desky uplatníme v místnostech s větším množstvím elektrospotřebičů nebo s otevřenými krbovými kamny.

Foto: Bauhaus

Protipožární sádrokartonové desky s tl. 9,5 mm nebo 12,5 mm mohou zvýšit požární odolnost stropní konstrukce třeba v blízkosti komínu. Cena od 45 Kč/m2.

Sádrokarton se zvýšenou požární odolností je vhodný do vlhkosti 65 % při 20 °C. Impregnovaná deska kombinuje vlastnosti zeleného sádrokartonu a protipožárního sádrokartonu. Tento typ sádrokartonu mívá zelenou barvu a červený popis, najdeme ho pod zkratkami GKFI, RFI.

Modrá ztiší ložnici

Sádrokartonové modré desky izolují hluk, některé vynikají vzduchovou neprůzvučností (Rw) až 78 dB. Čím vyšší hodnota Rw, tím si užijeme větší klid.

Foto: Rigips

K systému sádrokartonových desek patří další prvky jako profily, na které se desky montují, připevňovací šrouby, lepidla, tmely, penetrace atd.

Parametry vzduchové neprůzvučnosti jsou u konstrukcí ze sádrokartonových příček lepší než u běžných zdí o stejné tloušťce. Desky se montují jako vnitřní příčky, podhledy a předstěny v interiérech.

Foto: Rigips

Z důvodu akustického nebo čistě estetického řešení interiéru je možné provést obklad stěn perforovanými akustickými deskami Gyptone BIG či Rigiton i na svislých plochách daného interiéru.

Kromě toho, že chrání před hlukem, jsou odolné také proti požáru. Některé se navíc svou skladbou podílejí na čištění vzduchu v domácnosti, např. díky složce ActivAir, která účinně odbourává škodlivý formaldehyd, a to po dobu minimálně 50 let, nebo složce Zeolith, která rozkládá škodlivé látky.

Využití sádrokartonu

Je dobrým a rychlým pomocníkem při suché výstavbě.

Slouží jako předsazená stěna k vylepšení stávajícího povrchu, za níž vedeme instalaci.

Příčkami členíme interiér, ohýbané desky vytvářejí zajímavé efekty u stěn i stropních podhledů.

Stropní podhledy uzavírají spodní část stropu nebo střechy, kryjí instalace, zvyšují požární odolnost stropní konstrukce, izolují hluk.

Desky kombinujeme s jinými tak, abychom v jedné místnosti dosáhli kýženého efektu.

Spolehnout se můžeme na dražší výrobek zahrnující několik vlastností či jednu v nadstandardní úrovni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám