Hlavní obsah

Podlahu volte podle praktických vlastností

Právo, Sylva Svobodová

Podlaha je velká plocha, která na sebe vždy strhne pozornost. Hned tak ji nevyměníme za jinou, protože jde o nákladnou úpravu. Vybírejme tedy pečlivě a počítejme i s kompromisem mezi vizuálním dojmem a praktickými vlastnostmi.

Foto: Marmo

Marmoleum je jedinečné přírodní linoleum, vhodné pro alergiky a astmatiky. Má atraktivní vzhled, architekti ho milují pro velkou škálu barevných a tvarových kombinací.

Článek

Chybu neuděláte s přírodními materiály a odstíny, které jsou nadčasové a skvěle se k nim kombinuje nábytek i bytové textilie.

V kuchyni oceníme krytinu, kterou lze snadno uklidit, v koupelně bude taková, jež snese zvýšenou vlhkost a vodu, v obývacím pokoji a ložnici preferujeme hřejivé materiály a v dětském pokoji odolný, na dotek příjemný materiál.

U podlahových krytin se zajímejme, zda jsou bezpečné a protismykové, voděodolné, teplé, lehce čistitelné a hygienické, odolné, trvanlivé, zdravotně nezávadné a mají nadčasový a neotřelý design. Určitě v rámci výběru oceníme i bezespárové materiály nebo ty, které jsou vhodné pro podlahové vytápění.

Kuchyně

Zajímavým tipem jsou kamenné ekologické podlahy s minerálním jádrem, tzv. ekologické podlahy SPC Arbiton. Jejich jádro tvoří minerály (stone polymer composit).

Podlahy jsou bez ftalátů a škodlivých změkčovadel, zdravotně nezávadné, a hlavně 100% voděodolné, takže je lze bez obav umístit i do kuchyně. Ručí za maximální odolnost, rozměrovou a tvarovou stálost.

Svými vlastnostmi se pohybují na pomezí mezi vinyly a keramickou dlažbou. Oproti vinylovým podlahám jsou ale tvrdší, pevnější a méně náročné na kvalitu podkladu. Přitom jsou příjemné na dotek.

Při výběru podlahy vsaďte na kvalitu

Tipy a trendy

Laminátové podlahy jsou velmi tvrdé, odolné, zvládnou i pád těžšího předmětu, většinou nedojde k žádnému poškození povrchu. Nevýhodou je však určitý chlad na dotek, kontakt s bosou nohou není příjemný.

Zajímavé jsou laminátové krytiny s technologií Aqua-Stop, které jsou vhodné i do vlhkých prostor (např. v kuchyni).

Rizikem u těchto podlah už nejsou spoje mezi lamelami, kudy dokázala proniknout voda, a postupně poškodit nosnou HDF desku. Speciální povrchová úprava bočních spojů tímto podlahu před průnikem vody chrání stoprocentně a dlouhodobě.

Koupelna

Vyšší vzdušná vlhkost a odstřikující voda je v koupelně zcela běžná. Proto hledejte krytinu, která tyhle specialitky zvládne. Jako ideální se zdá vinyl: je přiměřeně tvrdý a dokonale pružný, vysoce odolný, neklouže, je šetrný ke kloubům, vhodný pro umístění na podlahový topný systém.

Nenáročná je i pokládka, vinyl je příjemný na bosou nohu, má dobrou akustiku, snadno se udržuje a nabízí různorodé imitace designových vzorů. Odborníci doporučují vinyl v rolích, které jsou tři nebo čtyři metry široké, takže při pokládce nevznikají téměř žádné spoje.

Plánujete do domu litou podlahu? Poradíme vám, kterou zvolit

Tipy a trendy

Další dobrou krytinou jsou ekologické elastické podlahy: pružné, organické, bez obsahu PVC, změkčovadel, vysoce odolné, vhodné pro alergiky. Mají skvělé užitné vlastnosti a lze je pořídit za přijatelnou cenu (srovnatelná s tvrzenými vinylovými podlahami).

Dřevo do koupelny spíše nepatří. Ale jestli na něm trváme, vybírejme dřevěné podlahy do vlhkých prostor určené. Ty už jsou pro vlhké prostředí upraveny z výroby, mohou být lakované či olejované. Lakované nevyžadují po pokládce další péči, olejované hned po pokládce ošetříme olejem, zamezí se tak pronikání nečistot a vody do dřeva.

Máme dvě možnosti: zvolit exotické dřeviny, nebo tepelně upravované dřeviny. Exotické mají vysokou hustotu dřeva, jsou tvrdé a mastné, odolají zvýšené vlhkosti. Patří k nim teak, wenge, massaranduba.

Z tepelně upravovaných evropských dřevin, které úpravou získají tmavší barvu, je vhodný thermo jasan či borovice.

Dětský pokoj

Hlavně malé děti si hrají většinu času na podlaze, a proto krytinu do dětského pokoje vybíráme zodpovědně. Krytina má být odolná, ale zároveň hřejivá, příjemná na dotek, dobře se udržovat a být tzv. zdravá (to znamená nealergenní).

Těmto nárokům odpovídá třeba elastická podlaha z přírodních recyklovatelných surovin, bez příměsí chloru, změkčovadel a rozpouštědel.

Bio podlahy neuvolňují žádné škodlivé látky, jsou zdravotně nezávadné, absolutně bez zápachu. Mají vyšší odolnost, takže se neponičí pádem jakéhokoliv předmětu, jsou měkké na došlap a také se stírají pouze čistou vodou bez přidávání jakýchkoliv přípravků.

Suchou podlahu lze položit i v zimě

Jak na to

„Osobně nejsem příznivcem kobercových krytin, jsou to relativně prašné povrchy, drží se v nich nečistoty a jsou složitější na údržbu,” vysvětluje Milan Mrkáček z firmy Kratochvíl parket profi.

Do dětského pokoje lze zvolit i dřevěnou podlahu, ale hrozí vyšší riziko poškození v podobě škrábanců. Jestli ale dřevo přesto preferujeme, zvolme od střední tvrdosti, vhodný je určitě dub.

Kamínkové podlahy

Jsou pocitově teplejší, a přitom si hezky zachovávají veškeré výhody kamene: vysokou pevnost a odolnost. Materiál je cenově dostupný a hodí se i na drobné dekorační plochy. Praktický je hlavně v kuchyni a koupelně.

„Tento materiál má výhodu také v tom, že jej lze aplikovat na oblé hrany, což usnadňuje pokládku a eliminuje tzv. prořez. Podkladem může být beton, anhydrid, dřevo či dlažba,“ říká Marek Ondra z firmy Topstone.

Marmoleum

Jde o jedinečnou podlahovou krytinu, která je z přírodních, obnovitelných surovin, neobsahuje žádné přísady pro zlepšení vzhledu, je zdravotně nezávadná a CO2 neutrální.

„Přírodní linoleum se vyrábí už 150 let a je první pružnou krytinou, která kdy byla vyrobena. Je odolná proti opotřebení, hygienická, vhodná pro alergiky, a nabízí obrovské množství barevných odstínů,“ říká René Khedr z firmy Moucal podlahoviny.

Podlahy, které vyžadují málo péče

Tipy a trendy

Marmoleum si cení architekti, protože s ním mohou kreativně vybavit soukromé i komerční prostory. Krytinu chrání speciální vrstva Topshield2 před špínou, škrábanci, skvrnami a zajišťuje dlouhotrvající zářivost barev.

Marmoleum vyžaduje dobrou péči: vytírání mopem s přídavkem čisticího prostředku na mýdlové bázi nebo vysávání, zametání.

Na rozdíl od PUR povrchových úprav, které po čase vykazují známky opotřebení, lze marmoleum s povrchovou úpravou Topshield oživit, obnovit, vytvořit novou povrchovou úpravu.

Keramické dlažby

Prověřená a nadčasová stálice, která patří zejména do rodinných domů. Je velmi odolná, vydrží desítky let (při správné pokládce). V létě chladí, v zimě v kombinaci s podlahovým vytápěním příjemně hřeje. Patří mezi podlahy, které se nejlépe udržují, jde o přírodní, ekologický materiál.

Keramika patří na chodbu i do koupelny, je často v dekoru přírodního kamene, ale i kovu, dřeva či koberce. Příznivá je i cena (od cca 170 Kč/m2). Do náročnějších prostor určitě vybírejte protiskluznou úpravu.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Topit se dá podlahou, stropem i zdmi

Ať už zvolíme podlahové, stropní, stěnové vytápění nebo jejich kombinaci, můžeme si být jisti, že místnost vyhřejí rovnoměrně. Topení není kromě termostatu na...

Výběr článků

Načítám