Hlavní obsah

Podkrovní byt v eklektickém stylu zařídili architekti majitelům k obrazu i s jejich uměním

Novinky, Jana Nesvadbová

Pestrý život světoběžníků a zároveň velice společensky žijících lidí se stal hlavní inspirací pro nový vzhled newyorského podkrovního bytu, který svým klientům zařídili architekti z ateliéru Studiolav. Byt nabízí příjemné prostředí pro jejich každodenní život i pro setkávání s početnými přáteli a zároveň je i důstojnou galerií prezentující jejich sbírku výtvarných děl.

Foto: Dlux Creative

Podkrovní byt v New Yorku nabízí příjemné prostředí nejenom pro každodenní život, ale i pro setkání se spoustou přátel.

Článek

Přání klientů nebylo právě jednoduché naplnit, jejich domov totiž musí plnit hned několik funkcí, jež si někdy téměř protiřečí. Přesto se architektům podařilo vše propojit do elegantního a fungujícího celku.

Ke zvyklostem majitelů patří večerní setkávání s přáteli, jichž ale bývá najednou deset až patnáct. V bytě bylo proto potřeba vytvořit prostor, který by takový počet hostů najednou pojal, a ti by měli zároveň kde se najíst a se svými hostiteli pobavit.

Srdcem domova je proto velký společenský prostor s otevřeným plánem a přibližně čtvercovým půdorysem. Je hlavní místností bytu. Sem host přichází a očekává se, že také zde pobyde po celou dobu své návštěvy.

Brzy se však ve velké síni snadno zorientuje. Pomáhají mu k tomu totiž chytře a vkusně zvolené kusy nábytku, které samy určují ráz a mnohde i funkci svého okolí.

Stůl s prosklenou deskou a světlounce šedými sedačkami tak zvou k hostině, dvojice sedacích souprav, v modré a růžové barvě, pak dýchá pohodou a je jasným cílem pro ty, kdož si přejí trávit večer v konverzaci.

Při rekonstrukci vily mysleli majitelé i na svého jezevčíka. Neuvěříte, co mu nechali vybudovat

Tipy a trendy

Za skleněnou zástěnou se ukrývá nenápadný psací stůl, jenž majitelům slouží během dne pro vyřízení pracovních povinností, neboť se věnují zaměstnání z domova.

Hned v těsném sousedství je takticky umístěno i pohodlné křeslo s podnožkou pro uvolnění a nabrání nových sil.

Foto: Dlux Creative

Interiér je zařízen v eklektickém stylu.

Foto: Dlux Creative

Kolekce obrazů na zdech je sbírkou majitelů bytu.

Po diagonále přes celou místnost je pak umístěno druhé křeslo, jež je hezkým vizuálním protipólem. Druhé křeslo postrádá podnožku, zato si člověk sedící v něm užívá spousty světla ze sousedícího vysokého okna. Netřeba proto vysvětlovat, že toto je místo určené pro milovníky četby.

V rohu, decentně stranou dění, a přesto stále po ruce, je umístěna kuchyň. Architekti při jejím zařizování využili již stávající kuchyňský ostrůvek, prostor ovšem doplnili o další úložné skříňky. Kuchyňskou zónu navrhli v neutrální bílé barvě.

Dům na jihoafrickém venkově nabízí majitelům luxus v poklidném prostředí

Tipy a trendy

Zbývající místnosti a chodby, jak architekti vysvětlují, jsou již zařízeny v usedlejším a klidnějším stylu, slouží především k odpočinku majitelů. Veškerý denní, pracovní a společenský život se totiž odehrává právě v hlavní místnosti, jež slouží zároveň i jako svého druhu galerie. Hosté se v ní totiž mohou těšit i pohledem na sbírku výtvarných děl, jež zdobí její stěny.

Pro ni proto záměrně architekti zvolili eklektický styl, jenž umožňuje kombinace jinak nesourodých prvků. Umožňuje propojovat staré s novým, původní s přidaným, historické s moderním.

Docílit ovšem toho, aby celek přes svou různorodost působil srozumitelně, přehledně a hlavně vkusně, bývá někdy problém. Architektům se to však v tomto případě podařilo na jedničku.

Anketa

Vyhovuje vám eklektický styl?
Ano, ten je mi blízký.
16,2 %
Docela ano.
9 %
Nevím. Je mi to asi spíš jedno.
3,5 %
Spíše ne.
8,2 %
Ne, to není šálek mého čaje.
53,7 %
Tento styl jsem dosud neznal/a. Budu ho muset více prozkoumat.
9,4 %
Celkem hlasovalo 1217 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám