Hlavní obsah

Po rozchodu hledal nový domov, našel ho na okraji Prahy

Po rozchodu v bývalém vztahu se Petrovy plány změnily. Z plánované výstavby rodinného domu sešlo. Nové zázemí našel na okraji Prahy 10 v pěkném prostředí, které víc než velkoměsto připomíná poklidnou vesnici.

Foto: www.modernibyt.cz

Osvětlení jídelního a zároveň pracovního stolu zajišťuje designový evergreen lampa Tolomeo. Červeně zarámovaný plakát s výjevem Londýna vhodně doplňuje kuchyň. Petr si ho přivezl ze studijního pobytu, když si v městě nad Temží zdokonaloval angličtinu.

Článek

Petr je v pořadí už druhým vlastníkem tohoto téměř nového bytu 2+kk s lodžií o výměře zhruba 60 m2. Nekupoval ho přímo od developera, a proto neměl možnost včas ovlivnit jeho dispozici. Při surfování po internetu ho však zaujal na první pohled.

Byl ve velmi dobrém stavu, s pěkným výhledem i v příjemném prostředí nedaleko od Petrova pracoviště a cenově odpovídající jeho možnostem. Červená kuchyňská sestava zde zůstala po jeho předchůdcích.

Foto: www.modernibyt.cz

Jednoduché linie zde příjemně narušuje velké zrcadlo ve starožitném bohatě zdobeném rámu.

„Sám bych ji řešil trochu jinak a pravděpodobně i v nějaké tlumenější barvě, ale byla zpracovaná kvalitně, plně funkční a zhotovená na míru, a proto jsem si ji ponechal,“ vysvětluje Petr.

Nevaří často a z praktického hlediska postrádá jen myčku, o kterou sestavu časem obohatí. Petr má rád krásné interiéry.

Foto: www.modernibyt.cz

Audiovizuální techniku si Petr přivezl z předchozího bytu.

O kulturu bydlení se zajímal už před mnoha lety, když jeho maminka pracovala v knihovně a domů nosila zahraniční žurnály. Časopis Moderní byt má předplacený od jeho vzniku.

Potrpí si na designové předměty a nebojí se kombinovat je se starožitnými prvky. Našel důstojné místo pro hodiny po pradědečkovi i pro dvě porcelánové dózy po prababičce, které svůj účel plní dodnes.

Foto: www.modernibyt.cz

Starožitný stůl rozměrově vhodně zapadá do daného prostoru a působí jako protiváha modernímu nábytku.

Stolem zakoupeným ve starožitnictví se snažil rozbít sterilitu moderního vybavení, stejně jako barokním rámem zrcadla v chodbě.

Navzdory dispozici

I nepříliš ideální tvar otevřeného multifunkčního prostoru, který tak trochu připomíná písmeno „z“, ve výsledku umožnil v interiéru zachovat logickou provázanost celku.

Na kuchyň přímo navazuje jídelní část a volně přechází do obývací zóny. Protože bylo třeba zajistit pohodlný průchod obývací částí a vstup do lodžie, pořídil si Petr k sedací soupravě jen malý přístavný stolek, který je možné podle potřeby kamkoli jednoduše přesouvat.

Foto: www.modernibyt.cz

Zeď relaxačního koutu zdobí rodinný šperk – starožitné hodiny, které Petr zdědil po pradědečkovi.

Truhlář, který sem původním majitelům zhotovil kuchyňskou sestavu skříněk, pak v započaté práci pokračoval a Petrovi na zakázku podle jeho návrhů vyrobil i další vybavení bytu.

Přibyla knihovna, skříňka ukrývající audiovizuální příslušenství i skříňka do jídelny, která svým vzhledem navázala na kuchyňskou sestavu. Efektně se Petrovi podařilo představit i jeden ze svých koníčků.

Foto: www.modernibyt.cz

Lůžko, úzký pracovní stůl i police jsou z Ikea. Vše doplňuje lustr, který majitel získal na internetu. Z ložnice lze vstoupit přímo do malé šatny. Úložné prostory majiteli ale poskytují ještě dva další sklepy a vestavné skříně.

V mělkých vitrínách má vystavenou početnou sbírku modelů aut, jejíž zrod sahá až do Petrova útlého dětství.

Foto: www.modernibyt.cz

Koupelna vybavená vanou se sprchovou zástěnou je dostatečně prostorná. Vešla se sem pračka se sušičkou a zbylo místo i na další úložné prostory.

Zdařile do interiéru také začlenil drobné suvenýry z cest. Sošku přivezenou z Mauricia a umístěnou do středu knihovny zdůrazňuje proud světla vedeného ze stropu. Spokojeně tu žije i s kouskem živé přírody, který sem vnesl prostřednictvím exotických orchidejí. Pro závěsné květináče připevnil ke stropu kolejnici, po níž je lze v okně libovolně rozmisťovat.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Lenka Saulichová, www.modernibyt.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám