Hlavní obsah

Po rekonstrukci vládne bytu svěží moderna

Právo, Gisela Růžičková

Dům z roku 1972 v Praze 8 je panelák klasického střihu. V roce 2005 prošel kompletní rekonstrukcí vnějšího zateplení včetně oken. O pět let později se renovoval interiér domu v podobě nového výtahu, dlažeb a výmalby stěn.

Foto: Tereza Remková

Dominantou obývacího pokoje je bílý klavír, na který hraje majitelka každý den.

Článek

Na začátku roku 2017 došlo také na rekonstrukci bytu, která trvala tři měsíce. Byt sice předchozí majitel dobře udržoval, přesto byly úpravy interiéru nutné. V bytě byla stará plynová karma, což mladému páru s malým synem nevyhovovalo.

„Na to, že byt má 84 m2, byla jeho obývací část zbytečně malá kvůli umístění koupelny s WC v sousedství,“ upřesňuje hostitelka. Dodává, že typickým znakem těchto bytů je úzká kuchyň s oknem, ze které nebylo vidět do obývacího pokoje, a hostitelé při častém vaření neměli přehled o situaci v bytě.

Navíc v kuchyni a zčásti i v obýváku byla studená venkovní dlažba, která celoročně studila do nohou, takže se nedalo doma chodit naboso.

Změna dispozice

Byt 3+1 o rozloze 84 m2 se razantně změnil. Proměnila se dispozice obývacího pokoje, vedle kterého byla původně koupelna s WC. Koupelna se zrušila a přemístila do zadní části bytu, kde bývala původně šatna.

„Díky menšímu rozměru šatny jsme zvolili bezbariérový a prostorný sprchový kout 100 x 120 cm. Do nové koupelny se vešlo umyvadlo i se skříňkou, pračka a topný žebřík na ručníky. Prostor koupelny jsme plně využili, ale i přesto nabízí dostatek komfortu,“ pochvaluje si hostitelka.

Původní stav bytu nebyl ideální, bourala se část podlahy

Bydlení

Firmu vybírali na doporučení sousedů, kteří byli také spokojeni. Firma dodržela veškeré termíny včetně předem stanovené ceny, která byla zhruba šest set tisíc korun.

Dvě samostatné toalety

Dalším velkým splněným přáním byly dvě toalety s malými rohovými umyvadly. Jednu toaletu ponechali v obývací části bytu a druhý klozet vybudovali z další komory vedle původní šatny. To však bylo možné udělat pouze za předpokladu, že tento byt má dvojí stoupačky a odpady.

Zrušená plynová karma na ohřev vody byla nahrazena elektrickým smart bojlerem Evo3 na 160 litrů, který umožňuje při odjezdu na dovolenou nastavit úsporný režim přes chytrý telefon. Bojler se nachází uprostřed bytu, vedle vchodových dveří u stoupaček a je uzavřený za vkusnými dveřmi.

K vytvoření výjimečné atmosféry v domě architekti použili výrazné dřevěné obklady

Tipy a trendy

Rozvody vody do celého bytu vedou od bojleru stropem nad sádrokartonovými podhledy, což byla nejšetrnější varianta a nemuselo se tak násilně zasahovat do panelu.

V celém bytě byla nově vybudována elektroinstalace, včetně úsporných LED bodových světel v teplém tónu.

„Světla v obývacím pokoji ovládáme jak z kuchyňského baru, tak i z přístupu do obývací části. Navíc jsou dvouzónová, takže si můžeme pohodlně rozsvítit každou část podle potřeby,“ vysvětluje majitelka.

Otevřený prostor

Byt navržený hostitelkou odráží vkus a životní styl mladého páru. Je moderní, svěží a plný barevných kontrastů. Charakteristickým rysem zrekonstruovaného bytu je jednotný design, při vkusně zvolené kombinaci levnějšího i dražšího vybavení.

Zatímco hostitelé nešetřili na perfektně odvedených stavebních pracích, některé užitné věci se vyplatilo pořídit za dostupné ceny v běžných obchodech s nábytkem. Cena zařízení se dá snížit nebo zvýšit výběrem materiálů. Z tohoto pohledu bylo nejnáročnější vybavení koupelny a kuchyně.

Architekt navrhl ve stráni netradiční otevřený dům, připomíná archu

Tipy a trendy

Kvůli bezpečnosti je část bytu řízena IQ systémem. IPhonem lze ovládat teplovodní vytápění, vodu, elektřinu (osvětlení, sušičku i televizi). Majitelé se mohou kdykoli a odkudkoli podívat do svého bytu a zkontrolovat stav každé místnosti.

Odstraněním koupelny z obývací části vznikl velký prostor s otevřenou kuchyní a barem. V této části a v předsíni je položena kvalitní, teplá, světlá PVC podlaha s filcem Gerflor Texline, na které lze chodit i naboso, protože udržuje teplotu.

Hostitelé jsou umělci milující světlý prostor s minimalistickými barevnými prvky.

Design a vybavení bytu

Vybavení bytu včetně stavebních úprav, dlažby, obkladů a designových doplňků si navrhla majitelka sama, jelikož interiérový design je jejím velkým koníčkem.

Nová bílá kuchyňská linka je pojednána ve vysokém lesku s efektním obkladem Barcelona reliéf včetně nových spotřebičů (lednice, myčka nádobí, varná deska s troubou a digestoř).

Obklady v koupelně a na toaletách byly vybrány tak, aby i po čase působily svěže a nadčasově. Volbou různých barevných doplňků je možné tyto prostory po čase osvěžit. Dveře v celém bytě jsou v jednotném stylu. V obývacím pokoji zaujmou široké zárubně s posuvnými dveřmi.

Majitelé si řadový domek zařídili v minimalistickém stylu

Tipy a trendy

Dominantou obývacího pokoje je bílý klavír, na který majitelka bytu denně hraje. Dále je zde světlá rozkládací pohodlná pohovka. Obývací pokoj je v bílém designu, to však neplatí u ložnice a dětského pokoje, kde vládnou barvy.

„V bytě jsme všichni tři šťastní, rekonstrukce splnila všechna naše očekávání a i po dvou letech si každý den říkáme, jak je náš domov krásný,“ uzavírají naši hostitelé.

Zapojte se do naší přehlídky vánoční výzdoby oken

Máte na Vánoce hezky vyzdobená okna? Rádi byste ostatní inspirovali a třeba se i trochu pochlubili? Pošlete nám fotografii své vánoční okenní výzdoby a my z nejpovedenějších příspěvků vytvoříme přehlídku, na kterou se můžete těšit během svátků v rubrice Bydlení.

Své fotografie, třeba i s krátkým popisem či příběhem, posílejte do redakce na adresu bydleni@novinky.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám