Hlavní obsah

Po odstěhování dětí proměnili jejich pokoj v pracovnu

Paní Helena a její manžel začali s druhou rekonstrukcí bytu, když se odstěhovaly děti z dětského pokoje. Místo něj si paní Helena pořídila pracovnu a později přišla na řadu i vstupní hala.

Foto: www.modernibyt.cz

Dekorativní závěsy v podobě japonské stěny jsou nasazeny na hliníkové trojkolejnici.

Článek

Manželé se do bytu nastěhovali už v roce 1975. Tehdy změnili dispozici bytu tak, aby odpovídala požadavkům čtyřčlenné rodiny.

Kuchyň musela ustoupit dětskému pokoji a přestěhovat se do komory. Když se dospělé děti postavily na vlastní nohy, proměna začala znovu.

Foto: www.modernibyt.cz

Původní stav

Dětský pokoj ustoupil pracovně zařízené světlým nábytkem, na které je na první pohled patrné, že patří ženě, která má cit pro barvy, nebojí se kombinovat a poradí si i s malým prostorem.

Foto: www.modernibyt.cz

Původní stav

Nás v redakci potěšilo, že svoje nápady čerpá i z časopisu Bydlení a že jsme tedy svým malým dílem přispěli k této proměně.

Foto: www.modernibyt.cz

Původní stav

Moderní dotyk

Dětský pokoj se sice změnil na pracovnu, ale dětem patří tak trochu dál. Paní Helena totiž pracuje v mateřské škole a svou práci má opravdu ráda.

Ve funkci ředitelky má celou řadu povinností a na práci a na děti asi nezapomíná ani doma. Pracovnu si zařídila v optimistických svěžích barvách a velmi prakticky.

Foto: www.modernibyt.cz

Pokud bojujete s nedostatkem místa, doporučujeme využít prostor nad dveřmi k instalaci skříněk na ukládání sezonních věcí.

Foto: www.modernibyt.cz

Obrazová tapeta se žlutými tulipány, světlý nábytek a jemná zelená s bílou na závěsech ve stylu japonské stěny tvoří příjemný celek.

Chodba, která prošla proměnou před Vánoci, je poměrně malá, ale majitelům se podařilo maximálně efektivně využít stávající prostor a přitom zachovat v místnosti vzdušnost.

Foto: www.modernibyt.cz

Otevřená policová skříňka je dobrým řešením pro uložení šanonů nebo časopisů.

Způsob, jaký zvolili při zavěšování skříněk, zamezí vytvoření kompaktních bloků, které by prostoru ubíraly na jemnosti.

Použití zrcadlových ploch prospělo světlosti. V chodbě samotné totiž okna nejsou, takže všechno světlo tam proniká z ostatních místností.

Foto: www.modernibyt.cz

Vestavěná skříň maximálně využívá celou stěnu a poskytuje dostatečný úložný prostor třeba na sezonní oblečení.

Rodinné dědictví

Jídelna a obývací pokoj si zachovávají svou důstojnou tvář už desítky let a byla by velká škoda na nich něco měnit.

Jídelně dominuje velký kulatý stůl s nádhernými čalouněnými židlemi po prababičce paní Heleny. S čalouněním židlí ladí i květované závěsy na oknech.

Foto: www.modernibyt.cz

Do tak malého prostoru majitelé správně zvolili světlou kuchyňskou sestavu ve vysokém lesku, která světlo nepohlcuje, ale naopak odráží.

Obývací pokoj je zařízen čínským kabinetem, který věnoval Helenině tchyni její pacient. U něho ve stodole pak našli manželé ještě zaprášený, poškozený a pod haldou sena ukrytý psací stůl, který zrenovovali a slouží dodnes.

Foto: www.modernibyt.cz

Pohovka nenásilně doplňuje starožitný nábytek, který manželé dostali na začátku společného života a uchovali si ho dodnes.

Jídelna a obývací pokoj jsou nepochybně duší bytu. Jádrem, které nese vzpomínky rodiny a které vyvolává pocit jistoty a stability. Je pěkné, že majitelé zachovali krásný starý nábytek. Kombinace starožitných kousků s moderními prvky si žádá vkus, kreativitu a odvahu experimentovat.

Paní Heleně se to bezesporu podařilo a výsledkem je byt sladěných protikladů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Martina Paulová, www.modernibyt.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám