Hlavní obsah

Plot dotváří okolí domu a ochraňuje naše soukromí

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plot ohraničuje pozemek, zvukově izoluje, částečně snižuje hluk a prašnost z ulice, brání zvědavým sousedům sledovat dění na zahradě. Také nás do jisté míry chrání a ručí za pocit bezpečí.

Foto: OBI (2x)

Plotový systém Harmony působí přirozeně, ale přitom nedovolí cizím pohledům sledovat dění v okolí domu. Materiál dřevo, rovný, rozměr 1800 x 1700 mm. Cena 1799 Kč

Článek

Typů plotů je nespočet a při jeho výběru je dobré se držet několika pravidel - má ladit s celkovou koncepcí domu, zvolený materiál nám musí být příjemný, myslíme i na náročnost údržby.

Plot může mít nespočet rozměrů - být malý přízemní nebo naopak vysoký a mohutný. Na nás také záleží, jak skrze něho bude vidět. Může být částečně průhledný, zcela kompaktní nebo naprosto průhledný.

Foto: OBI

Pro výstavbu plotů se používají zdicí tvarovky, které jsou trvanlivé, mrazuvzdorné. Povrch mají buď hladký, nebo štípaný. Barva přírodní, různé rozměry. Na snímku je použitá plotovka ze smrku.

Nejčastěji se kolem rodinných domů objevuje jednoduchý drátěný plot, klasický plot ze dřeva nebo kovu. Ať už si zvolíme cokoliv, je dobré vědět, že oplocení pozemku je drobná stavba a musíme ji ohlásit příslušnému stavebnímu úřadu.

Někdy se k jeho výstavbě vyjadřuje i odbor životního prostředí nebo památkáři. Nezapomínejme ani na to, že plot má z každé strany vždy svého majitele a je naší povinností se o něj dobře starat.

Materiály na výběr

Živý plot

Vypadá přirozeně, chrání před hlukem, prachem. Lze ho snadno tvarovat, je zelenou ozdobou pozemku a domu. Vybírat můžeme jehličnaté či listnaté typy, jejich různě zbarvené listy, plody.

Jistou nevýhodou je častější údržba (tvarování u některých typů), v případě opadavých dřevin starost s podzimním listím.

Dřevěný plot

Velmi oblíbený materiál, nabízí různé možnosti povrchové úpravy, struktury a tvarování. Obvykle je dřevěný plot ze smrku, borovice nebo modřínu. Hodí se nejen na venkov, ale i k moderně do města.

Foto: VLADEKO

Jednoduché plotové stěny vymezují místa i v rámci jednoho pozemku. Dřevěný materiál ale musíme pravidelně ošetřovat a natírat.

Nevýhodou je pravidelné ošetřování dřeva, které trpí kvůli povětrnostním vlivům, napadají ho dřevokazné houby, plíseň a hniloba. Plusem je přirozený vzhled plotu, nadčasová estetika.

Kovaný plot

Elegantní, bezúdržbový, odolný. Nabízí se mnoho tvarových variant, povrchových úprav. Obvykle jsou kovové ploty žárově pozinkovány a následně opatřeny práškovým lakováním. Odolávají korozi a jsou všemu odolné, není nutné je natírat.

Foto: LOMAX

Kovové ploty mají speciální závěsy, které se našroubují do zděných pilířů nebo ocelových sloupků. Lakují se do různých odstínů.

Patří mezi bezpečnější provedení oplocení s ochranou před vniknutím nežádoucích osob, jsou ve vyšší cenové kategorii. Můžeme si je nechat vyrobit od kováře jako dokonalý originál nebo zvolit různé prefabrikované dílce.

Foto: LOMAX

Kovové ploty si můžeme vybrat podle katalogu nebo si nechat vyrobit originál na míru. Na horní konce plotu se připevňují koncovky, což jsou galvanicky pozinkované odlitky v různých designech.

Plastový plot

Levnější a bezúdržbový. Plastové latě různé velikosti, tvarování a barvy nabízejí mnoho variant. Lze si zvolit levnější recykláty nebo dražší PVC.

Drátěný plot

Cenově dostupné řešení, předností je rychlost stavby plotu. Pletivo je buď čistě pozinkované a po čase vyžaduje dodatečné ošetření nátěrem, nebo je potažené plastem, a tudíž odolné vůči korozi. Jde o levnější variantu plotu.

Drátěné ploty se skládají z pletiva a sloupků. Jejich stavba je poměrně snadná, plot zvládneme postavit i za víkend. Svislé sloupky se zapustí do země a zabetonují (hlídáme, aby byly kolmé k základně).

Foto: LOMAX

Křídlové a posuvné brány jsou včetně automatizace. Kovový povrch je žárově pozinkován a nepodléhá korozi.

Rohové sloupky zpevníme diagonálními vzpěrami. Plot vysoký např. 1,5 m potřebuje mezi jednotlivými sloupky napnout tři horizontální dráty - těsně u země, na horním konci a uprostřed. Tyto dráty se napnou napínacími strojky, které jsou k dostání v hobbymarketech.

Samotný drátěný plot se montuje asi 5 cm nad zemí, ke sloupkům a napnutým drátům ho připevňujeme vázacími dráty.

Kamenný plot

V satelitech je časté tzv. bezzákladové betonové oplocení, které je levné a rychlé na výstavbu. Hodí se k moderním stavbám, okamžitě nás odcloní od souseda. Lze ho nechat zazelenit popínavou rostlinou.

Zděné ploty vyžadují pevnou podezdívku. Potřebujeme zhruba 20 cm hluboký výkop, do kterého vložíme hydroizolaci. Výše podezdívky má kopírovat terén nebo jej lehce převyšovat. Na tuto podezdívku se pak staví plot.

Foto: OK ZAHRADY

ato stěna nepustí žádné pohledy zvenčí, zvukově izoluje, snižuje prašnost a hluk od sousedů. Když ji necháme zazelenit, máme klidné květinové zákoutí.

Vybrat můžeme tvárnice, cihly nebo přírodní kámen, záleží na stylu domu a našem vkusu. Z nich vystavíme dvě nebo tři základní řady a pak pokračujeme ve výstavbě sloupků, zpravidla jsou obvykle do výšky 1,8 m.

Při jejich zdění pamatujeme na zazdění kovových patek, které ponesou výplň plotu. Na ně po zaschnutí malty připevníme buď již hotové plotové dílce (kovové, dřevěné, plastové), nebo dva příčné hranoly, na něž kolmo přišroubujeme plotovky.

Specialitka: gabiony

Zajímavé jsou i tzv. gabionové koše, což jsou svařené drátěné konstrukce vyplněné kamenivem. Lze je zcela po letech zakrýt zelenými popínavkami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám