Hlavní obsah

Plechový dům našel inspiraci ve švédských stavbách

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Montovaný rodinný dům na úpatí brdských kopců v Klínci u Prahy připomíná dřevěné skandinávské chalupy. Jeho fasádu ale tvoří bezúdržbový trapézový plech a místo dřevěných hranolů má ocelovou konstrukci.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Z příjezdové cesty vypadá dům jako menší podlouhlá jednopodlažní stavba. Plechovou sytě vínovou fasádu odlehčují bílé doplňky.

Článek

Z příjezdové cesty vypadá domek daleko menší, než ve skutečnosti je. Stojí totiž ve svahu, což prozradí až pohled z druhé strany ze zahrady. Majitelé domu toužili po stavbě typově odpovídající podhorské chalupě s několika menšími okny a se zděným suterénem. Dům jim navrhl podle jejich potřeb a místních regulativů architekt. Vsadili na švédské stavební technologie, aniž narušili charakter okolní zástavby.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Suterén domu je částečně zabudován do svahu.

Od tzv. prvního kopnutí do stěhování uplynulo osm měsíců. Montovaná konstrukce přitom vyrostla za tři dny, a další tři dny trvalo její uzavření vnějšími deskami a krovem s OSB deskami. Pak mohla být dodána okna a zahájeny práce v interiéru a na fasádě. Pořizovací náklady celé stavby a zařízení kromě nábytku, který si majitelé přivezli z dřívějšího působiště, se vyšplhaly na 4,3 miliónu Kč.

Vínová fasáda z oceli

Jako první na stavbě zaujme fasáda z bezúdržbového plechu tmavě vínové barvy. Výrazně vyniká v kombinaci s tmavě šedou střechou a bílými okenními i dveřními rámy. Suterén domu je klasicky šedě cementový a zděný z cihel Porotherm.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Na terasu je možné projít francouzským oknem z obývacího pokoje i z ložnice. Terasa plynule přechází v pozemek před přední částí domu.

Ráz pozemku vyžadoval jeho zapuštění do terénu, opěrnou stěnu tvoří betonové prolévané tvárnice. Svažitý pozemek je písčitého charakteru, takže se stavebníci museli vyrovnat s podložím, jímž po vydatných přeháňkách rychle proteče voda a půda po vyschnutí ztvrdne na kámen. Svah proto tvarově upravili a odvodnili, přilehlou zahradu ošetřili drenážemi.

Přízemní plechová část domu je postavena technologií montovaných staveb LindabConstruline. Jako hlavní nosné konstrukce používá tenkostěnné ocelové pozinkované profily, z nichž jsou montovány jednotlivé stěnové moduly. Obvodovou stěnu tvoří sádrovláknité desky o šířce 15 mm. Z vnější strany jsou upevněné přímo na profilech, z interiérové pak na instalačním roštu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Velký jídelní stůl a krb v obývacím pokoji

Konstrukci v celé šířce vyplňuje minerální vlna, která slouží jako hlavní izolační vrstva. Další vrstvy minerální vlny jsou z interiérové strany skladby stěny v instalačním roštu (45 mm) a ve fasádě (100 mm). Na vnitřním líci ocelové konstrukce stojek je parozábrana s přelepenými spoji, vnitřní instalační rošt šířky 45 mm pro vedení instalací zároveň chrání parozábranu.

Provětrávanou fasádu z trapézového plechu chrání vrstva zinku a polyesterový lak vypalovaný přímo v ocelárnách. Jde o materiál podobný automobilové karosérii. Plechová fasáda drží na kovovém roštu konstrukce, takže je možné ji sundat a vyměnit třeba za dřevěné palubky. Majitelé jsou ale s její nulovou náročností na údržbu spokojeni, takže nic takového zatím neplánují.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dětský pokoj hýří barvami. Vedle postele je spousta místa na hraní, po obvodu pokoje jsou úložné prostory.

Stěna domu má tloušťku 375 mm, 20 mm trapézový plech, tloušťka izolace je 295 mm. Celkový průměrný součinitel prostupu tepla stěnami je UN = 0,15 W/m2K, což odpovídá požadavkům na nízkoenergetické domy.

Zastřešení z plechu a dřeva

Konstrukci zastřešení tvoří dřevěné sbíjené vazníky. Vytvářejí půdní prostor, který majitelé stavby využívají ke skladování sezónních věcí. Strop je tvořen OSB deskami připevněnými na spodním líci vazníků.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ložnice nemá kromě postele a nočních stolků žádný nábytek. Vše potřebné se vejde do skryté šatny. Vpravo vchod na terasu.

Střešní krytina s dvojitou stojatou drážkou je ve spádu 30° uložena na bednění z OSB desek. Půdní prostor je odvětráván po celé délce hřebene. Odvětrávání navazuje na provětrávací mřížky v podbití střechy i na provětrávanou mezeru ve fasádě. Kromě suchého prostředí v půdním prostoru je tak zajištěno plynulé a rychlé odvádění přehřátého vzduchu z fasády mimo objekt, což přispívá k tepelné pohodě objektu v letních měsících. Střecha je také opatřena sněhovými zábranami.

Obytná část v jednom patře

Hlavní obývací část stavby tvoří jedno podlaží. Vchází se do něj ze strany od příjezdové cesty, kdy host ještě netuší, že dům sestává z přízemí a ze suterénu částečně zabudovaného do svahu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kuchyni a odpočinkovou část obývacího pokoje odděluje příčka.

Přízemí tvoří zádveří a vstupní chodba, z níž se můžeme vydat rovnou po schodišti dolů do suterénu anebo do stran. Po levé části zádveří je WC, přes další dveře kuchyně a obývací část. Vpravo jsou pak koupelna, praktická komora, ložnice a dětský pokoj.

Největší část patra o ploše 42 m2 tvoří obývací pokoj. Je rozčleněný na zadní odpočinkový kout s knihovničkou, květinami, pohovkou a televizí a přední část viditelnou ode dveří, v níž dominuje velký jídelní stůl. Prostor vedle krbu patří místu pro dětské hry, navíc je do něj dobrý výhled z kuchyně, kterou odděluje od obývací části jídelní pultík s barovými židličkami. Z obývacího pokoje lze projít na terasu, která sahá po obvodu k ložnici a splývá s pozemkem v úrovni podlaží.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pokoj pro hosty v suterénu je chladnější, proto jsou jeho stěny a koberec teplých barev.

V suterénu jsou dva menší pokojíky, jeden pro hosty, hned vedle druhé koupelny, druhý přes chodbu zatím funguje jako pracovna. Za technickou místností ještě zbylo místo pro dílnu a sklad. Z chodbičky v suterénu lze vyjít přímo do zahrady. Půdorys přízemí je 8x16 m.

Kombinované topení

V chodbách, v obou koupelnách a v obývacím pokoji s krbem je podlahové teplovodní topení, zabudované pod laminátovými podlahami. V ložnici, v dětském pokoji a v obou pokojích v suterénu jsou topná tělesa.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jako pracovna zatím v suterénu slouží druhý pokoj.

Ohřev vody pro topení a přípravu TUV zajišťuje tepelné čerpadlo vzduch-voda Altherma Daikin s nominálním výkonem 8 kW. V domě zatím není realizován systém řízeného větrání s rekuperací - projekčně je ale připraven a konstrukce domu s ním počítá pro budoucí dodatečnou aplikaci.

Foto: Petr Hloušek, Právo

V suterénu je prostor i pro technickou místnost.

Dům má více malých oken, což neodpovídá dnešnímu trendu velkých prosklených ploch. Vyhovují ale konceptu chaloupky i dostatečnému prosvětlení interiéru. Okna jsou plastová Sulko Profiline ze šestikomorového profilu Rehau Geneo s trojsklem s výplní U=0,5 Termio Plus. Pokovení na trojskle zabraňuje výhledu zvenku dovnitř.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Moderně zařízená koupelna v teplých barvách je velmi prostorná a útulná.

Foto: Petr Hloušek, Právo

V obývací části naproti kuchyni je kout pro dětské hry a piano.

Plechový dům Klínec

Zastavěná plocha - 160 m2

Užitná plocha - 183 m2

Výška hřebene - 5,5 m

Sklon střechy - 30 stupňů

Konstrukce - LindabConstruline, suterén Porotherm

Krytina - LindabSeamline

Fasáda - trapézový plech LindabConstruline

Reklama

Související témata:

Související články

Chalupa ve stráni

Chalupa ve stráni v krajině poblíž Dačic se příchozímu neukáže hned. Bílý štít za plotem a kamenná branka lákají příchozího pohádkovou atmosférou jako Hobití...

Výběr článků

Načítám