Hlavní obsah

Plánujete obnovu bytového jádra? Zkuste koupelnu na klíč

Právo, Karolina Černá

Než se pustíte do rekonstrukce bytového jádra, poohlédněte se po koupelnových setech a konceptech určených malým prostorům. Cenné místo ušetříte i díky chytrému řešení dveří.

Foto: Jika

Zúžení vany koupelnového setu Tigo šetří průchozí prostor v menší koupelně.

Článek

Prověřené koupelnové studio nebo obchodní partner renomovaného výrobce nabídne koncept na míru, na kterém se může zákazník podílet při tvoření grafického 3D návrhu.

Poradí i při výběru dalších materiálů a barev, zajistí stavební, bourací, instalatérské a další práce.

Foto: Dřevojas

Závěsný koupelnový set Q Max vhodný pro rekonstruované koupelny patří do expresní řady setů, dodávaných do pěti dnů.

Zvláštní rozměry

Výzvu jménem paneláková koupelna zvládnou minivany a vany asymetrických rozměrů, chytře řešené úložné prostory či malá hloubka umyvadlových skříněk. Některé se hodí i do úzkých prostor WC.

Foto: Ravak

Koncept Avocado umožňuje chytrou úsporu místa díky asymetrické vaně, nad níž je atypické umyvadlo s vlastní odkládací plochou.

Místnost opticky odlehčí závěsný nábytek, navíc ho neohrozí případná voda na podlaze. Jeho instalace závisí na tom, zda ho kotvíme do zděné, nebo sádrokartonové příčky.

„Sádrokarton je nutné nejprve vyztužit, např. železnou traverzou nebo dřevěným rámem. V opačném případě riskujete, že vám skříňka doslova spadne na hlavu,“ upozorňuje Petr Blažek z firmy Dřevojas, výrobce koupelnového nábytku. Skříně na nohách kotvíme, když jsou hodně vysoké a slouží k ukládání rozměrnějších předmětů.

Foto: Ravak

Jádro panelákového bytu tvoří koupelna a toaleta většinou velmi malých rozměrů. Proto je vhodné vsadit na koupelnové sety, na snímku koncept Be Happy.

Pozor! Nejdříve vybíráme sanitu a skříňku pod umyvadlo a určíme jejich místo, teprve pak instalatér podle rozměrů zařízení vyvede odpad.

„Stejný postup dodržujte i při pořizování zrcadlových skříněk, tzv. galerek: nejdřív vyberte konkrétní typ galerky a až poté se pusťte do řešení elektrických rozvodů,“ připomíná Petr Blažek.

Foto: Fermacell

Nejprve vybereme zařízení koupelny, navrhneme jeho rozmístění a necháme odborníky, aby vyvedli odpady a renovovali elektroinstalace.

Foto: Ravak

Sázka na malé umyvadlo se spodní skříňkou či zásuvkami se v menších prostorách vyplatí.

Nová elektroinstalace

Achillovou patou z hlediska bezpečnosti jsou v panelákových bytech staré elektroinstalace. Na ni přizveme zkušeného odborníka, který vše zkontroluje, navrhne rozsah změn, pracovní postup, poradí potřebné vybavení včetně doporučení typu, počtu a umístění vypínačů a zásuvek.

Foto: Jika

Tigo umývátko 45 x 24 cm je vhodné zejména do úzkých koupelen a WC. Skříňka pod umývátkem má hloubku pouze 16,6 cm.

Samotná výměna elektroinstalace obnáší pořízení instalačních krabiček pro usazení strojků a vodičů do omítky. Krabičky mohou být kulaté, hranaté, v různých velikostech, vícenásobné i rozdílně hluboké. Právě hloubka hraje při jejich usazování zásadní roli.

„Důležitá je vždy montážní hloubka přístroje, která je doporučena výrobcem,“ říká Marek Beneda, obchodně technický poradce společnosti Obzor Zlín, výrobce domovních vypínačů a zásuvek.

Foto: Obzor

Zásuvky z kolekce Elegant mají průhlednou ochrannou krytku na pružině. Tu lze snadno zvednout. Po použití se sama zaklopí.

Běžné vypínače a zásuvky se usazují do univerzálních krabic hlubokých 30 nebo 42 mm. Z důvodu velké rozmanitosti elektroinstalace na trhu se doporučuje zabudovat rovnou hlubší krabice, získáme tak prostorové rezervy pro strojky.

Foto: Obzor

Vypínače a zásuvky umisťujeme podle potřeby, avšak vždy v bezpečné vzdálenosti od zdroje vody, minimálně 60 cm.

Rozmístění vypínačů a zásuvek se řeší podle dispozic prostoru, ale i zde platí určité normy a doporučení. Vypínače instalujeme vedle dveří do výšky 120 až 125 cm od podlahy ke středu vypínače. Zásuvky se od podlahy osazují přibližně do 20 až 30 cm.

Změna dveří

Prostor ušetříme výměnou klasických otočných dveřních křídel za zasouvací dveře do stavebního pouzdra.

„Jde o stavební prvek zabudovaný v příčce, do kterého zajíždí dveřní křídlo, což oceníte především ve stísněných prostorech panelového bytu,“ popisuje Petr Paksi, obchodní ředitel společnosti JAP Future, výrobce stavebních pouzder.

Foto: Jap future

Stavební pouzdro pro zabudování do sádrokartonové příčky má plechový profil bez armovací sítě, instalace probíhá suchou cestou.

Foto: Jap future

Součástí stavebních pouzder určených pro zděné příčky je armovací síť -tedy vnější mřížka pro nanesení omítky.

Stavební pouzdro lze zabudovat do klasické zděné stěny i do sádrokartonové příčky. Nemá nosnou funkci, proto nad ním musí být nosný stavební překlad, který na sebe převezme tíhu příčky nad pouzdrem.

Stavební otvor musí být dvojnásobný než na standardní dveře, kromě šířky vlastních dveří je třeba počítat i se šířkou pro samotné pouzdro. Usazuje se na výšku hotové budoucí podlahy, kterou na stavbě určuje váhorys (též vágrys). V případě stavebních nepřesností nebo neřízení se váhorysem dojde k nesprávnému výškovému usazení pouzdra, které se projeví až v hotovém interiéru.

Foto: Jap future

Stavební pouzdro Norma Unibox při rekonstrukci bytového jádra pomůže s problémem dvou dveřních křídel v těsné blízkosti.

Průběh renovace
Vybourání původního zdiva (včetně odpojení rozvodů a demontování sanity)
Vyzdění nových stěn koupelny
Vytvoření nových rozvodů vody a elektroinstalace
Nivelizace podlahy a položení hydroizolace
Položení dlažby a nalepení obkladů
Montáž sanitárního zařízení a dalšího vybavení koupelny
Zdroj: Ravak

Může se vám hodit na Seznamu:

Bezpečné zásuvky

Kromě bezpečné vzdálenosti od zdroje vody (aspoň 60 cm) zvýšíme bezpečnost zvolením elektroinstalace s odpovídajícím stupněm krytí, což je IP 44. Výhodné jsou zásuvky s ochrannou krytkou na pružině, která chrání vnitřek před vodou a prachem.

Dvoje dveře v jednom

V panelákových bytech jsou často vedle sebe umístěné toaleta s koupelnou a jejich otočné dveře komplikují bezpečný průchod kolem. Řešením je stavební pouzdro tvořené pouze jednou „kapsou” uprostřed mezi dvěma dveřními otvory. Obě dveřní křídla se zasouvají do jednoho stavebního pouzdra, díky čemuž ušetříme prostor v místnosti.

Montážní prvek

Skříňky většinou kotvíme klasickými hmoždinkami a vruty nebo hmoždinkami pro sádrokartonové příčky. Práci usnadní např. patentovaný montážní prvek Marcell pro jednoduché a rovné montáže skříní, galerek a zrcadel všech velikostí. Má tvar jehlanu s vyztuženými žebry a otvorem pro upevňovací šroub, který ve spojení s montážní lištou spolehlivě zavěsí nábytek. Zvládne nerovnosti až do rozdílu 6 mm.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám