Hlavní obsah

Pergola jako místo pro odpočinek i posílení rodinných vztahů

Právo, Sylva Svobodová

Pergola nabízí příjemný obytný prostor na čerstvém vzduchu. Je to další místo, kde lze s chutí posnídat i zakončit svůj den. Chrání nás před sluncem i deštěm, vytváří soukromí a posiluje rodinné vztahy.

Foto: Climax

Bioklimatická hliníková pergola Espacio má naklápěcí lamely, propracovaný systém odvodu dešťové vody, čistý design.

Článek

Nejvíce jsou žádané kryté pergoly přímo u domu. „Pergola by měla být doplňkem domu, ne jeho dominantou. V případě velké zahrady nebo jiných požadavků, jako jsou krb či udírna, je ideální stavbu umístit v prostoru zahrady,“ říká Martin Pagáč z firmy Altány pergoly.

Víte, co chcete?

Než začnete s plánováním, odpovězte si na otázky: Co od pergoly vlastně očekáváte? Jak často a kolik osob ji bude pravidelně užívat? Má sloužit jako místo k odpočinku po práci na zahradě, nebo zamýšlíte zvát přátele, grilovat a trávit v ní většinu dne?

To ovlivní její velikost, vybavení i umístění. Může být menší, stát v zadní části zahrady a poskytovat soukromí, nebo naopak může být prostorná, se zastřešením, bočním stíněním a prakticky navazovat na terasu u domu.

Foto: Bauhaus

Hliníkový pavilon Kréta má půdorys 4,2 x 3,3 m a výšku 2,35 m. Stabilní hliníková konstrukce, odolná proti korozi s matným práškovým povrchem. Polyesterová střecha s vysokou UV ochranou.

Další úvahy směřují k výrobci. Opět lze jít několika cestami: můžete si zakoupit v baumarketu již hotový produkt (levná varianta), druhou cestou je volba variabilního stavebnicového systému a návrh pergoly podle vlastní představy.

Do třetice lze navštívit specializovanou firmu, která odvede profesionální práci: zpracuje projekt, pergolu vyrobí, ukotví na pozemku a poskytne záruku i servis.

Foto: Altanypergoly

Klasická dřevěná pergola s lehkým polykarbonátovým zastřešením (dutinkové desky Lexan).

„Před stavbou pergoly či altánu je dobré vědět, jak bude výsledek vypadat. Proto zákazníkům nabízíme vytvoření 3D návrhu zahradní dřevostavby,“ říká Pagáč.

Na místo pak přijede technik, který stavbu zaměří, vypracuje se cenová nabídka, a když je schválena, začne se pergola vyrábět.

Funguje po celý rok

Některé pergoly jsou bez zastřešení (pouze ovinuté popínavými rostlinami), jiné s pevnou střechou a některé můžeme využívat i v zimě. Jsou vybavené vytápěním, mají screenové rolety z bočních stran, reproduktory a dešťový senzor.

Foto: Hornbach

Pergola Kit, velikost 270 x 140 cm. Materiál polyester, možnost upevnění na stěnu, strop. Odolná vůči povětrnostním vlivům a UV záření. Cena 999 Kč.

Střechu pergoly Espacio tvoří hliníkové lamely, které se dají naklápět až po úhel 140°, a tím můžeme účinně regulovat paprsky, jakož i teplotu pod pergolou. Lamely se ovládají dálkovým ovladačem nebo chytrým telefonem, případně tabletem přes inteligentní systém řízení domácnosti.

„Pomocí motorem ovládaných lamel nastavíme intenzitu stínění. Pobyt zvládneme, i když prší či sněží. Zavřené lamely do sebe dokonale zapadnou a nepropustí ani kapku vody. Dešťová voda odtéká do žlabu, který je schovaný v nosných nohách a není tedy vidět,“ říká specialista Filip Šimara z firmy Climax.

Foto: Altanypergoly

Zahradní domek na zahradní techniku a navazující pergola se zastřešeným klidným posezením.

Pergola má nadčasový design, maximální rozměr 7 x 4,5 m, lze ji instalovat jako samostatně stojící nebo ji částečně ukotvit do stěny domu.

Pergola jako stavebnice

Výhodou je široká nabídka stavebních prvků, variabilita a přizpůsobivost podle velikosti i tvaru pozemku. Jako základní materiál se používá převážně impregnované borovicové dřevo.

Foto: Vladeko

Rohová stavebnicová pergola z impregnovaného borovicového dřeva slouží k příjemnému posezení. Cena 7251 Kč.

Nejoblíbenější je rohové provedení, neboť vhodně vyplní nezabydlené kouty zahrad. V oblibě jsou i klasické obdélníkové tvary, doplněné o různé dělicí stěny, mříže a mřížky, truhlíky na květiny. Jsou dekorací i clonou před sousedy.

Jednoduché pergoly s obloukem předělují okrasnou zahradu od užitkové.

Složitější stavby jsou určené k pobytu od jara do podzimu a potřebují spolehlivé zastřešení.

Foto: Altanypergoly

Altány jsou umístěné v klidové části zahrady a často slouží jako venkovní kuchyně vybavené udírnou či grilem.

Používají se různé materiály: makrolon (polykarbonátové desky), ondex (vlnité nebo trapézové PVC desky), polykarbonátové dutinkové desky Lexan, rákos i palubkový záklop s následnou pokládkou kanadského šindele.

Ukotvení pergoly, která není samostojná, se provádí pomocí zapichovacích trnů, nebo zabetonováním kotvicích prvků profilu H.

Foto: Vladeko

Osmiboký altán s masivní dřevěnou podlahou. Vyrábí se z hoblovaného smrkového dřeva, součástí je i podlahový rošt z tlakově impregnovaného dřeva. Lze ho umístit na dlažbu, beton, štěrk i kačírek.

Ceny stavebnicových pergol mají široký rozptyl podle velikosti a vybavení. Začínají na 3000 Kč (zdobné prvky s obloukem) a mohou dosáhnout až k částce 45 000 Kč.

Jak natírat dřevo v exteriéru

Sledujte počasí. Vyhněte se natírání za deště či příliš chladných dnů. Není dobré ani přímé slunce nebo vysoká vlhkost vzduchu. Ideální teplota je v rozmezí 20 až 25 °C.

Volte plochý štětec, práce s ním jde rychle od ruky. Hodí se pro nanášení nátěrových hmot, které rychle zasychají a lehce se roztírají (vodou ředitelné).

Foto: Bondex

S lazurou Bondex Perfect se pracuje velmi snadno. Nestéká ze štětce ani když natíráte strop pergoly nebo podbití střechy. Schne asi tři hodiny. I druhý nátěr stihnete za jediný den.

Tahy štětců veďte po směru vláken dřeva. S vodou ředitelnými barvami pracujte pečlivě, ale rychle. Nátěr dřeva pravidelně obnovujte.

Příprava zdravého dřeva pro natírání: potřebuje lehce zbrousit a zbavit všech nečistot. Když je materiál poškozený hodně, brousíme povrch důkladně (až na zdravé dřevo), impregnujeme ho a teprve pak provedeme nátěr lazurou.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám