Hlavní obsah

Pasivní dům, který lze přenést dle potřeby, se skládá jako stavebnice

Novinky, Jana Nesvadbová

Modulární, plně prefabrikované domy v pasivním standardu navrhli architekti ze švédského ateliéru Street Monkey Architects ve švédském Örebro. Zajímavostí je, že domy nejsou v jedné řadě, ale jejich řada kopíruje a zároveň vytváří roh ulice. Nejsou tedy všechny orientované stejně, přesto je jejich příjem slunečního záření na fotovoltaických panelech zakrývajících většinu střech stejný.

Foto: Mattias Hamrén Photography

Přestože je interiér všech domů stejný, na první pohled z ulice to tak nevypadá.

Článek

Švédští architekti se specializují na návrhy prefabrikovaných domů. Znamená to, že jejich stavby nevznikají tam, kde stojí, ale v továrně. Nádavkem, jejich stavby nevznikají jen jako samostatné projekty, ale jako něco, co může témuž klientovi, či kterémukoli jinému v budoucnu posloužit stejně dobře i na jiném místě. Každý dům je tak navíc modulární.

Znamená to, že je složen z bloků, které se prostě seskládají dohromady jako stavebnice. Mají upravenou, ale v zásadě kontejnerovou konstrukci, jednotlivé moduly jsou dopraveny na místo stavby s již hotovými zdmi, s hotovými koupelnami a kuchyněmi, na místě jsou dokončeny pouze fasády.

A právě fasády jsou tím, čím se nakonec jednotlivé domy od sebe liší. Architekti na nich chtěli použít ty samé materiály, tj. ocel, dřevo a omítku, ovšem nakonec tak učinili třemi různými způsoby. Díky tomu získali na první pohled tři různé typy domů, které ale jsou ve skutečnosti identické. Odtud je také název tohoto projektu 3 in 1, tedy 3 v 1.

Všechny domy jsou dvoupodlažní, v přízemí mají obývací pokoj propojený s kuchyňským koutem, s obývákem sousedí jeden samostatný pokoj s vlastní koupelnou a také toaleta. Po schodišti umístěném při zdi se vystupuje do patra, kde jsou tři další pokoje, prostorná chodba a společná koupelna s vanou.

Jak architekti vysvětlují, rohová zástavba v Örebro je ve skutečnosti zopakováním úspěšného projektu pro stejného klienta, který postavili v Upplands Väsby, kde ale stavěli řadu sedmi domů. V novém projektu museli vymyslet, jak zaručit všem domům při stejné konstrukci stejný příjem slunečního záření. Řešením se ukázal relativně prostý krok - vyzdvižením a pootočením střechy.

Výsledkem je úspěšné zopakování dobře fungujícího typu pasivního domu, který lze přenést prakticky kamkoli, s tím, že nemusí nezbytně nutně vytvářet zcela unifikovaný typ zástavby.

Anketa

Líbilo by se vám bydlet v prefabrikovaném domě?
Neměl/a bych s tím problém
81,5 %
Už v něm bydlím
6,3 %
Ne. Chci mít dům jedinečný
12,2 %
Celkem hlasovalo 669 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám