Hlavní obsah

Osvěžte interiér zajímavým nábytkem

Právo, Sylva Svobodová

Etno nábytek v minimalistickém loftovém bytě, retro prvky z nedávné doby, kombinace moderny a starožitného nábytku, jednoduchý skandinávský styl nebo romantická Provence – nic není nemožné, s citem lze zkombinovat i zdánlivě odlišné styly. Nevěříte?

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kovové tepané stolky a vázy rozmanitých velikostí jsou originálním doplňkem interiéru.

Článek

Osvěžme se novými nápady, sbírejme nábytek po bazarech, vstupme do jiných nábytkových obchodů, zajímejme se o dekorace a buďme nápadití!

Chce to změnu a přicházející nostalgický podzim k tomu vybízí.

Zrestaurovaný nábytek frčí

Nábytek z Indonésie, Indie a Číny se vykupuje ve své původní podobě a následně je u nás restaurován. Mění se často jeho povrchová úprava, provádějí se drobné truhlářské zásahy. Jde o cenné originály, jež neztrácejí na oblibě.

Největší poptávka je po masivních jídelních stolech pro více osob a židlích. Žádané jsou ale i kožené sedačky, patinované dřevěné komody, nábytek s hrubším dřevěným povrchem, stolky a lampy z tepaného kovu. Vše je opravdové, tzv. surové, a v prostoru působí dominantně.

Foto: Designville

Pohodlné křeslo – skandinávský design: kombinace ořechové dřevo, textilní potah.

Stále se přikláníme k přírodním materiálům: používá se teak, jilm a starý smrk, a to klidně i v barevné podobě. „Na ústupu je bílá vymývaná patina, jde se do sytějších a tmavších barev, cenná je přiznaná hrubší struktura. Trendy se mění každé dva roky, teď se zase vracíme k barvám, ale ne příliš tmavým,“ vysvětluje Pavel Štoček z firmy Snel Furniture.

Nejoblíbenější dřevo je teak. Je to krásný a vděčný materiál, hospodyňky ocení jeho nenáročnost: nevadí mu voda, stačí ho lehce přetřít prachovkou. V rodině s dětmi se doporučuje pro větší odolnost ho navíc ošetřit olejem.

Dříve se nábytek voskoval, dnes se nechává ve své původní podobě. Na starém nábytku obvykle prostupuje 3 až 6 barev, podle potřeby se domalovává, často se povrch lehce přebrušuje, dává se fixátor barvy a finálně se upravuje lakem.

Zkuste kov

Kovový nábytek se snadno udržuje, je odolný (nelze ho jen tak poškrábat), dědí se z generace na generaci.

Většinou jde o slitinu hliníku nebo ocelový plech se zajímavě tepaným povrchem (vyklepává se ručně) a zlatou či stříbrnou patinou. Po takové úpravě nepůsobí studeně, zvláště když v interiéru používáme i splývavé bytové textilie.

Jak vypadá zkamenělé dřevo?

Zkamenělé dřevo je vlastně fosilie stromu nařezaného na pláty. Síla je různá podle použití, ale najdeme ho převážně jako desku stolu. Materiál se získává z pouště Gobi nebo indonéských hor, rozmanitá je tvrdost dřevěného „kamene“. Některé kousky se ponechají ve své surové podobě, jiné jsou hladké v lesku. Případné dírky ve dřevě se zalévají pryskyřicí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zkamenělé dřevo s leštěným a hladkým povrchem se využilo jako deska stolku. Jde o cennou fosilii.

Kůže jako rodinné stříbro

Tyto svébytné přírodní materiály mají v interiéru důležité místo. Zútulní domov, jsou nadčasové, odolné. S věkem jejich cena roste, často se v rodinách předávají jako cenné vybavení.

Foto: Designor

Moderní jednoduchá sofa Orgy od designéra Karima Rashida, menší ovál zapadne do sedačky, ale používá se jako odpočinková podnožka.

Kůže se uplatní na sedačce, odpočinkovém křesle, nejčastěji se používá silná hovězina (doporučuje se do rodiny se zvířaty, dětmi). Málokdo však ví, že se kůže i záměrně ztenčuje a po čase vypadá jako tenký pergamenový papír. Barevně se preferuje šedozelená, koňaková a černá.

Keramika a porcelán

Etno porcelán zastupuje Čína a keramiku Indie. Porcelán je jemný, v lesku, někdy s patinou vyleštěnou či matnější, uplatňují se klasické tvary. Keramika z Indie je naopak hrubá, méně zdobná. Původně se používala na obilí, olej a odtud tedy vychází její velikost, tvary i barva. Vázy jsou vysoké až dva metry, mají krásně tvarovaná ucha a jsou v čistě zemitých odstínech.

V jakém stylu se najdete?

Jednotlivé styly lze vzájemně míchat, nic není předepsaná doktrína. Osvědčí se nám vnést do prostoru jeden atypický prvek, solitér, který tam zdánlivě nepatří. Může jít o hliněnou etno vázu v minimalistickém bytu, retro křeslo, umělecký předmět současného autora či starožitnost.

Foto: Boconcept

Minimalistický interiér znamená minimum nábytku, které je v prvotřídní kvalitě, funkční, užitný.

Minimalismus: jednoduchý, čistý, přehledný, dobře organizovaný. Převládá bílá, šedá barva, kvalitní dřevo, přírodní kůže, kov či sklo. Důraz není na kvantitě, ale na kvalitě. Množství nábytku se omezuje na minimum, vše je sladěné, má svoji užitnou hodnotu, promyšlenou logiku. Vybavení nezahlcuje, máme pocit vzdušného interiéru.

Severský styl: jednoduchý, funkční, praktický, střídmý a přitom nadčasový. Vyhovuje všem, dobře se kombinuje, inspiruje se v přírodě, preferuje přírodní materiály, světlé jemné odstíny, jednoduché tvary. Zkrátka hygge – tedy pohoda a útulnost, která nic nepředstírá.

Materiál: bavlna, len, vlna, úpletové materiály, velurové koberce, dřevo v čisté přírodní podobě, olejované, povrch mat, svíčky. Motivy floristické, zvířat, krajiny.

Francouzský styl: Převládá útulnost a pastelové barvy v kombinaci s bílou, romantické prvky, jemné kovové dekorace, nábytek má oblejší tvary. Na textiliích se objevuje motiv květin – červená, starorůžová a lila. Oblíbené jsou splývavé a jemné látky, jednoduché mašle, sušené květiny.

Foto: La Natura

Francouzský styl, převládá bílá barva, jemné linky, oblouk a květinové vzory na textiliích.

Retro styl: Moderní styl z 50., 60. až 80. let je velmi žádaný, charakterizují ho pestré barvy, syté odstíny, převážně geometrické vzory, ale i větší květinové vzory. Jsou na závěsech, polštářích, čalounění. Dobře se kombinuje s minimalismem, protože zútulní a zmenší dojem „studeného“ interiéru.

Foto: Fler

Retro křeslo v sytě červené barvě a geometrickém vzoru se bude vyjímat v minimalistickém interiéru.

Etno a koloniální styl: exotika a safari – zde dominuje masivní nábytek, kůže, hrubší povrchy, škála hnědé a zemité barvy od pískové po okrovou. Typickým materiálem je teak, rákos, leštěná mosaz, kámen, kožešina, hliněné artefakty, nesmí chybět tkané koberce, velké kovové lampy a svícny, barevné vzory.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Patinovaný a barevný etno nábytek je stále oblíbený. Obvykle se opravuje v dílnách, dává se mu nová povrchová úprava.

Malovaný nábytek je solitér

Čínský malovaný nábytek se vykupuje v různém stavu, většinou je třeba ho zrestaurovat a profesionálně domalovat, zlehka přebrousit a barvy zafixovat.

Komody jsou malované ručně nebo podle klasických šablon.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám