Hlavní obsah

Osvětlení v koupelně musí být kvalitní i bezpečné

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V koupelně je odstřikující voda na denním pořádku, stejně jako zvýšená vlhkost vzduchu. Při výběru svítidla se tedy držíme zásady bezpečnosti a volíme zároveň kvalitní materiál. Samotný vzhled svítidla by měl stát na žebříčku priorit až na třetím místě.

Článek

Do koupelny musíme zakoupit pouze svítidlo s krytím proti odstřikující vodě, které v obchodě poznáme pod označením dvou velkých písmen IP. Nikdy jiné, jinak porušíme pravidlo bezpečnosti a může dojít ke zbytečnému úrazu.

Co se skrývá pod značkou IP

Stupeň ochrany IP má za sebou napsaná dvě čísla, která jasně udávají, do které zóny v koupelně je svítidlo určeno. Rozeznáváme 4 zóny označené od 0 do 3. Úsek 0 tvoří vnitřní prostor vany či sprchy, prostor 1 se nachází bezprostředně nad vanou a patří sem svítidla nízkovoltová, která pracují pod napětím 12 V. Do části 2 patří svítidla označená IP44 a do nejvzdálenější zóny 3 svítidla s cedulkou IP 21.

Zóny v koupelně a hodnoty IP
Zóna O: jde o vnitřní prostor vany nebo sprchového koutu. Zde se nedoporučuje instalace svítidel.
Zóna 1: prostor od okraje vany nebo sprchy do výšky 2,25 m. Na trhu je doporučené bodové svítidlo H2O Profi, je to osvětlení nízkovoltové (12 V) (více informací na www.ravak.cz).
Zóna 2: prostor kolem vany nebo sprchy do vzdálenosti 0,6 m a nad ní, výše než 2,25 m. Jestliže nehrozí ani neúmyslné postříkání svítidla vodou pod tlakem, je nejnižší předepsanou hodnotou stupně ochrany IP 44.
Zóna 3: je to prostor mimo zóny 0, 1, 2. Když nehrozí přímé postříkání svítidla vodou nebo kondenzace vodních par, je nejnižší předepsanou hodnotou IP 21.

Více zdrojů světla

V koupelně potřebujeme přímé světlo, které nám pomůže dobře si oholit tvář, nalíčit se, pečlivě zkontrolovat svůj zevnějšek. Stejně tak je ale vhodné i nepřímé světlo, které neoslňuje a slouží k relaxaci. Jak to vyřešit? Určitě více zdroji světla se dvěma na sobě nezávislými okruhy, i když jde třeba jen o malou koupelnu.

Neobejdeme se bez centrálního světla přisazeného uprostřed místnosti (volně visící vyloučíme, překáží) nebo několika bodových světel zapuštěných do sádrokartonu. Jsou buď v provedení pevném, nebo výklopném (lze je nasměrovat), v obyčejném bílém plastu nebo chromu. Oblíbené jsou i tyčové závěsné systémy upevněné na stropě či stěně.

Další světlo je nutné nad umyvadlem, a to s větší intenzitou, aby dostatečně osvětlovalo zrcadlo. Myslíme zároveň i na to, že světlo se od zrcadlové plochy nesmí odrážet a oslňovat nás. A tak raději volíme tělesa s matným sklem, ne čirým.

Do koupelny kvalitu

V koupelně je zvýšená vlhkost a to klade vyšší nároky na zvolený materiál. Nekupujeme tedy pouze očima a sledujeme spíše zvolený materiál. Plechová svítidla po čase zkorodují, proto se vyhneme levným kouskům a ptáme se prodavačů po svítidlech z kvalitních slitin, moderního skla nebo plastů.

Tři vhodné zdroje do koupelny
Halogenová žárovka: vyzařuje hodně tepla. Nedáváme ji tam, kam dosáhne dětská ruka nebo domácí mazlíček. Předností je jasnější světlo, které nezkresluje barvy. Vhodná na přímé osvětlení nad umyvadlo.
Úsporná zářivka: hospodárná, používá se jako nepřímé světlo, vhodná pro podtržení atmosféry v koupelně.
LED diody: extrémně nízká spotřeba. Zatím má ale LED zdroj malý výkon a poměrně vysokou pořizovací cenu.

Vkus je osobní věc, ale praktičtější jsou spíše svítidla jednoduchých tvarů, která nevrhají nežádoucí stíny a lze je snadno očistit.

Jaké světlo nad umyvadlo?

  • Osvětlení nad zrcadlem by mělo být dostatečné přímé světlo, které potřebujeme při hygieně, líčení.
  • Osvětlení nad zrcadlem má být centrované s osou umyvadla, aby zabránilo vytváření stínů přes tvář. Osvětlovací těleso nainstalujeme tak, aby svítilo na přední okraj umyvadla. Tím docílíme nejlepšího odrazu na tvář.
  • Svítidla, která jsou umístěna po obou stranách zrcadla, mají být ve výšce očí, pak jsou nejúčinnější.
  • Důležitá je i kvalita světla - světlo nesmí zkreslovat barvy.
  • Přímo nad umyvadlem musí být pouze to svítidlo, které má příslušnou certifikaci pro používání do koupelny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám