Hlavní obsah

Osobní sauna prohřeje sychravé dny a prospěje zdraví

Novinky, Barbora Vaníčková

Jste milovníky tepla a už teď vás děsí pomyšlení, jak přežijete nadcházející nekonečné sychravé období? Řešením pro vás může být sauna. A pokud si právě nelibujete v pocení mezi cizími lidmi, pořiďte si saunu osobní, existuje hned několik typů.

Článek

Pro potící i léčebné kúry je určena infrasauna, která je vhodná i pro osoby s vysokým krevním tlakem nebo pro ty, kdo těžce snášejí vysokou teplotu v běžné sauně. Infračervený topný systém vyhřeje místnost na 60 °C a přináší hned několik blahodárných účinků pro celkovou tělesnou pohodu. Především teplo okamžitě uvolňuje ztuhlé svaly, klouby a záda.

Pobyt v sauně dále stimuluje krevní oběh a pomáhá při léčení chronických kožních problémů. Je vhodná pro sportovce a napomáhá redukci váhy. Infrasaunu si můžete koupit doslova na tělo. Vyrábějí se modely pro jednoho, dva, či celou skupinu lidí.

Příjemná je i spotřeba, která s pohybuje okolo 1500 Wattů, doba nahřátí trvá 5 až 10 minut a na trhu seženete „skládací“ modely, které se údajně dají smontovat za patnáct minut. Ceny infrakabin pro jednu osobu se pohybují kolem 30000 korun. Pokud zvolíte model pro jednu až tři osoby, zaplatíte přibližně čtyřicet až padesát tisíc korun a s přibývajícími osobami roste i cena.

Finská klasika

Nejtradičnějším typem „saunování“ je pobyt ve finské sauně. Ten by se měl skládat z několika následujících kroků. Před vstupem do sauny se především nezapomeňte důkladně umýt mýdlem a osušit tělo.

Optimální teplota pro začátečníky je 75 °C, v místnosti si můžete sednout nebo lehnout a pokud s tímto druhem relaxace začínáte, vydržte, dokud vám bude teplo příjemné a snesitelné, pokud možno ale co nejdéle. Po vystoupení ze sauny se ochlaďte ve sprše nebo v sudu, své tělo byste měli ochlazovat od spodních končetin směrem nahoru, poslední fází by mělo být ponoření či osprchování hlavy.

Celý proces pobytu v sauně a následného ochlazení potom zopakujte ještě dvakrát. Dohromady byste tedy měli projít třemi cykly, které zakončete důkladným osprchováním mýdlovou vodou. Po „saunování“ odpočívejte alespoň třicet minut přikrytí prostěradlem. Finskou saunu si můžete nechat vyrobit na míru, nejdůležitější je volba dřeva, jež celou místnost obkládá zevnitř i zvenku.

Podle toho, zda zvolíte smrk, osiku nebo borovici zaplatíte za saunu o rozměrech 200 krát 160 krát 210 centimetrů  přibližně od sedmdesáti do sta tisíc. Počítat ale navíc musíte s topidlem. Do sauny podobného rozměru se doporučuje topidlo s výkone 6 kW, které stojí zhruba deset tisíc korun.

Poměrně novou záležitostí jsou i osobní relaxační vany či křesla s funkcí parní sauny a infrasauny. Krom možnosti „saunování“ nabízí tyto výrobky svým uživatelům širokou škálu relaxačních a ozdravných služeb jako je aromaterapie, vichi sprcha, chromoterapie. Součástí je zabudovaný barevný LCD displej a možnost přehrávání dvd a mp3. Komfort je však vyvážen poměrně vysokou cenou, a tak počítejte s výdajem přibližně od 130 do 450 tisíc.

Reklama

Související články

Virózám se dá bránit i saunováním

Každý, kdo někdy navštívil saunu, ví, že se po jejím absolvování člověk cítí jako znovuzrozený. Má blahodárné účinky na zdraví a především účinkuje...

Saunování jako způsob báječného uvolnění

Manažerka se pravidelně budila kolem půl třetí ráno a nemohla znovu usnout. V duchu začala hned řešit problémy, které měla v práci. Po prášcích na spaní...

Výběr článků

Načítám