Hlavní obsah

Ornamentová mánie vládne interiérům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přišla doba ornamentálních motivů, ozdobných detailů, které krášlí všechny představitelné bytové doplňky a dokonce nábytek, lampy, a najdeme je i na tapetách v nejrůznějších formách. Letos jsou v trendu ornamenty historizující a ornamenty zejména v tmavých barvách inspirované Japonskem a velkými květinovými vzory.

Článek

Ornamenty vždy sloužily jako okrasa předmětů a věcí všeho druhu, doba minimalismu je měla ráda, a letošní trendy jsou ve znamení minimalismu.

.: Tapety s leskem, tvarově minimalistická pohovka s historizujícím, ale kýčovým vzorem, kakaová barva v kontrastu s bílou .foto:Vladimíra Štorchová

Ornamenty působí luxusně, a tak na jednoduchých křeslech a pohovkách uvidíte i motiv, který by jste jinak nečekali. Motivy jsou převzaté ze zámeckých interiérů, jsou bohaté a zdobné.

Minimalistické křeslo Tobias s bohatým ornamentem.foto:nábytek Torrimex

Jako vzory ornamentů slouží květiny a zvířata, ty tvoří motiv, který se u ornamentů opakují podle určitých pravidel.

Zdobný prvek se opakuje

Zdobný prvek je tedy geometricky opakován, a tím je vytvářen efekt, kterého chceme dosáhnout, stačí vybrat jeden dobrý motiv a vystačíme si s ním v celé místnosti.

.: Detaily jsou důležité, slaďte motivy a opakujte je třeba i na ubrouscích.foto: Paperproducts Design

Zopakovat vzory letos můžeme skoro všude, třeba i na ručnících, na čajovém servisu nebo na talíři.

.: Čtvercový mělký talíř s jednoduchou dekorací (Maxwell and Williams).foto: www.vsedobytu.cz

Oblíbený je zejména ornament v černo - bílém provedení. Letošní sezóna je totiž ve znamení mystiky, a tak se černá používá i tam, kam zdánlivě nepatří.

.: Inspirace Japonskem.foto: Paperproducts Design

Královnami ornamentů v interiérech jsou ale tapety, doba, kdy nebyly oblíbené již pominula a tapety se opět vracejí na scénu. Ty novodobé ale již ze stěny lehce dostanete, a tak nemusíte mít obavy, že vám přinesou víc starostí než potěšení. Inspirujte se třeba promačkávanou plastickou tapetou.

.: Plastické tapety vyniknou ve stylovém interiéru. foto: Právo/Václav Jirsa

Na talíři vypadá nevšedně, ale pokud na něm budete podávat sushi, tak jste správně odhadli účel. Pomalu se ale přidávají i barvy, objevují se odstíny teplé zlaté barvy v kombinaci s okrovou.

.: Oblíbeným motivem jsou velké květy.foto: Paperproducts Design

Jestli je pro letošní sezónu některá země inspirací, tak je to právě Japonsko, gejšy, vodopády, velké květiny, zejména pivoňky apod. Zkuste si domů nainstalovat kousek této daleké země v podobně bytového doplňku.

Reklama

Související témata:

Související články

Černé dekorace jsou hitem

Domácnosti okrášlené černými doplňky s přídechem zlaté či stříbrné - tak by mohly podle vypadat domovy mnohých obyvatel České republiky letos o vánočních...

Tapety jsou opět v módě

Chcete vytapetovat pokoj a tím ho proteplit? Víte, že je to opět v módě? S tapetou se vracejí oblíbené květinové motivy. A nejen ty. Takže - nebojte...

Osvětlení doladí atmosféru bytu

Dokonalé osvětlení v bytě spolu s výběrem nejvhodnějších bytových dezénů dolaďuje jako pověstná třešeň na dortu každý bytový design. Podtrhuje jeho celkový...

Výběr článků

Načítám