Hlavní obsah

Olomoucká Flora: Okna do zahrady květin

Právo, Novinky, Miloslav Hradil, Vlasta Hradilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Symbolickými okny do zahrady mohou spatřit záplavu květin vrcholného léta návštěvníci mezinárodního veletrhu Flora, který byl ve čtvrtek zahájen na stejnojmenném výstavišti v Olomouci. Loni navštívilo letní část výstavy na 34 tisíc návštěvníků.

Článek

"Letní etapa největší české květinové výstavy nabízí letos mimo jiné i různé novinky českého květinového trhu, vzácné druhy dřevin a speciální přehlídku léčivých, aromatických a kořeninových rostlin," řekla novinářům mluvčí výstaviště Zuzana Studená.

Hned na úvod výstavy pokřtil olomoucký primátor Martin Novotný (ODS) novou odrůdu gladioly, kterou vyšlechtil zahrádkář Josef Bystrý z Dris na Mělnicku. Květina růžové barvy s temně růžovým očkem dostala jméno po jeho manželce - Jarunka.

Zájem o Floru je velký

V rámci veletrhu se letos prezentuje 85 vystavovatelů a mottem ústřední expozice v centrálním pavilónu A je Okno do zahrady květin. "To symbolizují čtyři ve vzduchu umístěná okna nabízející pohled na kvetoucí zahradu," uvedl tvůrce expozice Karel Robenek.

Příchozí tu mohou spatřit gladioly, růže, jiřinky, balkónové a další letní květiny v zajímavém spojení s vodními prvky a dřevěnými skulpturami z mezinárodního sympozia řezbářů Zlatá hoblina, které se nedávno uskutečnilo ve Zlatých Horách na Jesenicku.

Největší česká květinová výstava přilákala na olomoucké výstaviště již první den tisíce návštěvníků. Foto Právo/Miloslav Hradil

 "Hlavní expozici doplňuje v centrálním pavilónu přehlídka trvalek spolu s pestrobarevnými exponáty z soutěže v aranžování květin na téma Letní zahradní slavnost," podotkla mluvčí.

V pavilónu A se návštěvníci setkají i s úplnou novinkou českého květinového trhu - venkovními ibišky s květy, které dosahují v průměru téměř čtvrt metru. K návštěvnicky nejpřitažlivějším součástem letní Flory bude podle Studené bezesporu patřit velká přehlídka léčivých, aromatických a kořeninových rostlin ve výstavním pavilónu G.

"Expozici doplňují ochutnávky a prodej čajů s nejrůznějšími životabudiči," poznamenala mluvčí. Ve stejném pavilónu najdou podle ní návštěvníci i expozici Genové banky Olomouc, jejíž pracovníci připravují mj. i osiva pro právě budovanou centrální "supergenobanku" na Špicberkách, kde se budou pro případ celosvětové katastrofy uchovávat osiva z celé zeměkoule.

Souběžně s veletrhem Flora probíhají nyní na olomouckém výstavišti i letní zahradnické trhy. Foto Právo/Miloslav Hradil

Souběžně s veletrhem Flora probíhají od čtvrtka na olomouckém výstavišti i tradiční letní zahradnické trhy, na které se přihlásilo 207 prodejců. "Lidé tu najdou například okrasné dřeviny, trvalky, kaktusy, sukulenty, orchideje, cibuloviny, semena; zahradní nábytek, pergoly či bazény," řekla novinářům Dagmar Maixnerová z Výstaviště Flora.

Návštěvníky čeká v jeho areálu i bohatý doprovodný program. Na Letní scéně a scéně Samba ve Smetanových sadech se budou střídat folkové skupiny a zpěváci s módními přehlídkami, ukázkami líčení a vlasového stylingu, aerobiku, bodybuildingu nebo japonských bojových umění.

PRAKTICKÉ INFORMACE

Veletrh Flora i letní zahradnické trhy potrvají do neděle. Výstaviště je denně otevřeno od 9 do 18 hodin. Vstupné pro plnoplátce je 80 korun, důchodci a studenti zaplatí 60 korun a děti od šesti do patnácti let 20 korun. Rodinné vstupné (dva dospělí + dvě děti) činí 150 korun. Zdarma se na výstaviště dostanou děti do 10 let v doprovodu rodičů a držitelé průkazů ZTP a ZTP-P. Motorizovaní návštěvníci mohou využít i možnost placeného parkování v areálu Technických služeb města Olomouce v sousedství výstaviště. Umožněno bude v pátek od 15 do 18 hodin a v sobotu a v neděli vždy od 8 do 18 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám