Hlavní obsah

Odvážný koncept v činžovním domě dopadl na výbornou

Nechte se okouzlit chytrým a praktickým řešením odvážného konceptu multifunkční místnosti, která vznikla na ploše dvaceti metrů čtverečních. Navrhli ji a uvedli do života architekti David Neuhäusl a Matěj Hunal.

Foto: Flusser (6x)

Kompaktní blok obsahuje všechny nezbytné funkce a prvky i plně vybavenou kuchyň.

Článek

Majitel nově zrekonstruovaného bytu 3+kk v činžovním domě v širším centru Prahy se obrátil na architektonické studio Neuhäusl Hunal se zdánlivě neřešitelným zadáním. Díky kladným referencím a znalosti projektů studia nekupoval zajíce v pytli. Podmínkou architektů však byly volné ruce.

Zadání z průchozí místnosti o velikosti dvaceti metrů čtverečních vytvořit kuchyň, jídelnu i obývací pokoj se standardními postupy jevilo zcela neřešitelné. Proto architekti vsadili na radikální koncept – absolutní minimalismus.

Foto: Flusser

„Ideálně pracujeme s prostorem bytu či objektu jako celkem, což zde už nebylo možné. Byt byl nový, po rekonstrukci. Na druhou stranu jsme ale po domluvě mohli obytný prostor zpracovat úplně kompletně – vyměnit dveře, podlahu a vyřešit i osvětlení,“ říká David Neuhäusl.

Architekty potěšila klientova náklonnost k minimalismu i ochota nechat je pracovat na projektu koncepčně bez omezení.

Foto: Flusser

Pootevřené dveře naznačují průchod dál do soukromé části interiéru.

Celková dispozice bytu není ideální, ale už do ní nemohli zasahovat. Okno/dveře za závěsem vedou na prosklenou pavlač. V rámci úprav daného prostoru byla odstraněna nová podlaha i nové dveře dodané developerem.

Proběhla i komplexní úprava elektroinstalace. Vše je nově navržené s výjimkou otvoru vedoucího na pavlač a topení, které je na fotografiích skryto za závěsem.

Tři v jednom

Řešení místnosti spočívá v jediném kusu nábytku. Kompaktní blok obsahuje všechny nezbytné funkce a prvky – plně vybavenou kuchyň, kávovar, chladničku, jídelní stůl, židle, pohovku, projektor, podnožky, stolky na kávu, osvětlení, úložné prostory a dveře vedoucí dál do soukromé části bytu.

Foto: Flusser

Jídelna v akci

Vložený objem funguje jako neutrální pozadí a zároveň švýcarský nůž, kdy na dvaceti metrech rozložíte vše, co právě potřebujete.

Charakter a atmosféru prostoru přirozeně určuje právě probíhající činnost. Pokud se konkrétní aktivita zrovna neodehrává, příslušné prvky zůstávají skryty a zbytečně nezabírají velkou plochu.

Foto: Flusser

Obývací pokoj v akci. Nábytek je zhotovený z kvalitního lamina.

Světlé, hladké plochy maximalizují volný prostor. Prázdné objemy pohovky a kuchyně jsou s nimi záměrně v kontrastu. Prázdná stěna slouží jako promítací plátno.

Kvalita i v detailu

Majitel je svobodný mladý muž, milovník aut, módy a designu. Byt s ním sdílí zvířecí miláček – anglický buldok.

Návrh padl na úrodnou půdu okamžitě a nastalo řešení detailů. Realizace probíhala relativně bez problémů především díky velmi precizní práci truhláře Tomáše Volfa.

Foto: Flusser

Charakter a atmosféru prostoru přirozeně určuje právě probíhající činnost.

Materiál nábytku – matné lamino je kvalitní stejně jako kování a zručně odvedená truhlařina. Nejsložitější bylo majitele přesvědčit, že materiál má být matný, nikoli lesklý. To se ale nakonec podařilo a s výsledkem jsou všichni spokojeni.

David Neuhäusl a Matěj Hunal
„V tomto projektu pro nás byla zásadní ochota klienta přistoupit na radikální koncept a také výzva nalézt elegantní řešení na minimálním prostoru.“ Ve svém architektonickém studiu se architekti zabývají veškerými typy projektů. Nejlépe od prvotního záměru až po dokončení stavby. Vždy s důrazem na promyšlený koncept.

Lenka Saulichová, www.modernibyt.cz

Může se vám hodit na Seznamu:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám