Hlavní obsah

Odolné sklovláknité tapety můžete kdykoliv přizpůsobit náladě

Právo, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řekneme-li, že sklovláknitým tapetám patří budoucnost, je to nadsázka jen lehká. Mají totiž dostatek předností na to, aby o nich uvažoval každý, kdo se pouští do dekorace interiéru bytu či domu.

Článek

Jsou to dekorativní tkaniny, obvykle s plastickým vzorem, vyrobené bez použití alkalické skleněné příze. Tuží se disperzním pojivem na vodní bázi. Lze je využít výhradně k dekoraci interiérů.

Díky skelnému základu mají vysokou mechanickou odolnost. Právě proto (skelný základ) zvyšují protipožární odolnost interiéru. Jsou omyvatelné, ale propouštějí páru, takže podkladový materiál může dýchat.

Vyrábějí se nejen v hladké podobě, ale také s mnoha vzory. Nejčastější barvou je bílá, aby je bylo možné natřít, prodávají se ale i tónované varianty.

Vhodné pro alergiky i astmatiky

Sklovláknité tapety lze dobře využít v domácnostech alergiků a astmatiků. Na rozdíl od papírových nebo textilních tapet jsou vyrobené pouze z látek anorganického původu, takže nevytvářejí živné prostředí pro bakterie, roztoče nebo plísně.

Kde je lze využít

Sklovláknité tapety lze lepit prakticky na jakýkoli druh povrchu, ať už je to beton, veškeré zdivo, sádrokarton, dřevotříska nebo umakart. I proto je můžeme využít v jakémkoli interiéru a téměř na jakémkoli místě.

Ušetří práci

Velkou předností sklovláknitých tapet s hrubším vzorem je schopnost zakrýt veškerá drobná poškození stěn - praskliny, trhliny a malé dírky. Před jejich aplikací nemusíme pobíhat po bytě se špachtlí nebo sádrou a vyrovnávat poškozenou stěnu. Tu pod sklovláknité tapety není potřeba štukovat.

Správná aplikace

Aby sklovláknitá tapeta mohla splnit veškeré naše požadavky, které na ni klademe, musíme při jejím lepení přesně dodržet postup doporučený výrobcem. Jinak by nás výsledek mohl zaskočit.

Připravíme alespoň základním způsobem stěnu, tj. oškrábeme ji a zbavíme zbytků původních nátěrů. Poté zeď natřeme hloubkovou penetrací a necháme jeden den důkladně vyschnout.

Na rozdíl od postupu při lepení papírových tapet natřeme lepidlem zeď a na ni lepíme předem rozměřené a vyřezané dílce tapety. Pak necháme nově upravenou zeď s tapetami jeden den schnout.

Teprve po jednodenní pauze můžeme sklovláknité tapety natírat barvou. K tomu používáme výhradně tenkovrstvé disperzní nátěrové hmoty, které nám nezakryjí plastický vzorek.

Na jednu tapetu je možné nanést (podle naší potřeby) až deset nátěrů, z praxe profesionálních malířů vyplývá, že pokud jsme při lepení tapet postupovali pečlivě, není problémem je natřít i třicetkrát.

Veškeré potřeby pro lepení a malování tapet, tj. penetrační nátěry, lepidlo na sklovláknité tapety a nízkoprofilové barvy bychom měli bez problémů sehnat na jednom místě ve všech větších prodejnách s potřebami pro malíře anebo ve velkých řetězcích pro domácí kutily a stavebníky.

Když se nám znelíbí

Jestliže je lepení sklovláknitých tapet jednoduché, pak jejich likvidace je úplná hračka. Stačí je ve spodní části uvolnit a strhnout. Protože jsou mechanicky podstatně odolnější než např. papírové nebo textilní, nehrozí, že se při odstraňování budou trhat či párat. Obnaženou zeď potom stačí zase jen oškrábat a bude připravena pro nové tapety s novým vzorem.

Cenové relace

Sklovláknité tapety se prodávají v rolích o šířce 1 m. Ceny jsou za m2, výše závisí mj. na gramáži.

Nejlevnější tapety lze pořídit již za částky pod 30 Kč/1 m2, nejdražší mohou přesáhnout i hranici 400 Kč/m2.

Cena lepidla vychází zhruba na 11,50 Kč/m2. Jedno 10- až 12 kg balení (cena cca 700 Kč) vystačí na 25 až 50 m2 v závislosti především na hloubce vzoru dané tapety. Obecně platí: čím hlubší a členitější vzor, tím více lepidla bude třeba.

Na trhu můžeme objevit sklovláknité tapety českých i zahraničních výrobců, např. značek Flügger, Jub, Primalex nebo Zero Barvy.

Více na: www.malirstvinovy.cz, www.zerobarvy.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám