Hlavní obsah

Obyčejný panelák? Omyl! Rychle vás přesvědčí, že i výškový dům lze navrhnout s vkusem

Propojením městské architektury a umění je dům nazvaný Iguaçu v brazilském městě Porto Alegre. Navrhli jej místní architekti z ateliéru Smart Arquitetura jako ukázku propojení architektury a přírody ve městech.

Foto: Roberta Gewehrová

Vzhled jakoby roztržených panelů je ve skutečnosti inspirovaný listy rostlin.

Článek

Výjimečný dům ve čtvrti Petropolis upoutá pozornost kolemjdoucích už svým chytře zvoleným vzhledem. Architekti na fasádách totiž použili velké panely, jež jsou dílem současné, velmi populární brazilské designérky Heliosy Crocco.

Na první pohled mohou někomu připomenout plochy roztržené mohutnými drápy, ve skutečnosti je ovšem jejich vzhled inspirovaný listy místní vegetace. Panely jsou posuvné, protože jejich prvotním účelem je stínění interiéru. Každý z bytů má k dispozici jeden.

Jedenáctipodlažní budova je umístěna na mírně se svažujícím pozemku, jejž vyrovnává tvarem svých spodních dvou podlaží, v nichž jsou garáže. Na něm spočívá zbývající objem, který má již menší půdorys. Na každé z pater umístili architekti dvojici bytů, které schodišťovou a dvě výtahové šachty svírají mezi sebou, takže bezprostředně spolu sousedí pouze společnou stěnou v obývacím pokoji.

Výjimkou z tohoto půdorysu je pak penthouse v nejvyšším podlaží, který je zabírá celé. Užitná plocha stavby činí 3157 m², 16 bytových jednotek má velikost 103 m² a penthouse 207 m².

Zajímavost:
Iguaçu je název domu, převzatý podle jména ulice, ve které stojí. V českém překladu z jazyka skupiny Tupi-Guaraní to znamená Velká voda a odkazuje ke světoznámým vodopádům na stejnojmenné řece protékající na hranici mezi Argentinou a Brazílií.

„Navrhli jsme budovu, která se přizpůsobuje krajině, je světlá, průhledná a výrazná, se živou a dynamickou fasádou na hranici mezi exteriérem a interiérem, mezi architekturou a uměním, mezi předky a současníky,“ říká architekt Marcio Carvalho, zakladatel architektonického studia.

Ten je nadšený zejména z posuvných panelů navržených výtvarnicí. Panely svými otvory ozařují/zastiňují prostory za sebou a v každou denní dobu v každém ročním období tak vrhají trochu jiný stín a trochu jinam. To budovu oživuje a ozvláštňuje.

Foto: Roberta Gewehrová

Dům již na první pohled upoutá pozornost kolemjdoucích svými neobyčejnými panely. Ty pomáhají stínit interiér, každý by má k dispozici jeden.

Výraznějším propojujícím prvkem pak je v tomto domě z betonových panelů dřevo. Jeho všudypřítomnost jinak poněkud studený dojem betonu velice potlačuje, naopak pomáhá navodit dojem příjemného, moderního interiéru s odkazem k přírodě.

Žluté schodiště je hlavní páteří a ozdobným prvkem interiéru betonového domu

Tipy a trendy

Svými sympatiemi k týmu architektů a k domu po jeho dokončení nešetřila ani výtvarnice Heliosa Crocco: „Jednoduché, moderní umění. Co jiného říct? Mladá skupina, inovativní nápady, ohleduplnost k přírodě. Učí nás, že je možné stavět a žít jako ptáci. Je to nový design bydlení, odhalující světlo, prostory a interaktivitu s obyvateli a městem.”

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám