Hlavní obsah

OBRAZEM: Moderní talíře pro váš stůl

Doba se mění a s ní i móda ve stolování. V trendu jsou dnes talíře a talířky nezvyklých tvarů i barev. Na druhou stranu, klasické vzory a tvary talířů z našich kuchyní také ještě zdaleka nemizí.

Článek

Stolování dostává nové podoby. Mozí holdují návratu k přírodě a tak vezmou zavděk talířem s přírodními motivy na který pak budou moci servírovat třeba jídlo v biokvalitě. Bude to zdravé a také to bude zdravě a "přírodně" vypadat.

.: Talíř s motivem bambusu (ASA - Selection Bamboo).foto:www.krasnybyt.cz

Oblíbeným trendem také je pořídit si mezi talíře alespoň jeden slavnostnější a dražší historický kousek. Váš stůl tak bude zajímavě oživen talířem, který si ostatní jen tak lehce nekoupí. Některé pěkné kousky naleznete v bazarech a starožitnictvích, nebo je můžete vydražit na aukcích.

.: Detail starého ozdobného talíře s motivem ptákůfoto: www.aukro.cz

Zastánci klasiky si ale také přijdou na své. Kulaté bílé talíře stále zůstávají klasikou a zřejmě jí i zůstanou. Doba se sice mění, ale některé klasické kusy ve stolování se nemění. Servírováním jídla na klasický bílý talíř nikoho neurazíte.

Trendem ale jsou talíře nezvyklých tvarů, s oblými nebo hranatými rohy. Hodí se zejména k servírování japonských specialit. Nejčastěji se setkáme s hranatými talířky bílé barvy připomínající japonské podtácky na sushi. Dávají vyniknout servírovanému jídlu a jsou příjemnou změnou ve stolovacích návycích.

.: Jídelní porcelánový talíř moderního hranatého vzhledu (Quad).foto:www.dokuchyne.cz

A na závěr několik nutných rad pro evropské servírování. Talíře pokládáme cca 2cm od okraje stolu. Vpravo od talíře položíme příbory. Nůž klademe vpravo ostřím k talíři, vedle lžíci. Vidličku vlevo od talíře, špičkou nahoru.

.: Dobře prostřený stůl s klasickými talíři může vypadat třeba takto.foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

.: Dobře prostřený stůl s klasickými talíři může vypadat třeba takto.foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Sklenici postavíme ke špičce nože. Vlevo u talíře je místo na misku nebo talířek na salát, mističku na omáčku apod. A na závěr - ubrousek složíme vlevo od talíře.

Reklama

Související témata:

Související články

Prostřete si vkusně stůl

Vkusně prostřený stůl - to je polovina úspěchu a uznání za zdařilou hostinu. Je jedno, zda se scházíme u příležitosti oslav životního jubilea, o vánočních...

Noblesní stolování o Vánocích

K atmosféře Vánoc patří také sváteční stolování. Štědrovečerní tabule si žádá slavnostní servis, ubrusy a ubrousky, ale také klasické svícny, stylové sklenice...

Příbory pro všední i sváteční den

Dnes je na trhu k vidění pestrá nabídka nejrůznějších příborů, příbory na steak, na špagety, na dezerty a podobně. Většina z nás má ale doma jednu univerzální...

Výběr článků

Načítám