Hlavní obsah

Oáza bydlení na okraji metropole

Majitelé energeticky úsporného domu považovali hezké místo za základní předpoklad spokojeného bydlení, a proto věnovali hledání pozemku velké množství času. Úsilí přineslo své ovoce a nakonec se podařilo najít na okraji Prahy místo, které nabízí vhodné spojení klidného prostředí, blízkosti přírody a dosahu veřejné dopravy. Pozemek se nachází ve starší zástavbě venkovského charakteru, na kterou navazují novější vícepodlažní bytové domy.

Článek

„Ujasnit si představu o domě nám pomohlo malé výběrové řízení, v němž jsme se obrátili na tři architektonická studia," vzpomíná majitel domu. „Nejvíce nás oslovil návrh architekta Davida Krause, s nímž jsme pak dům dovedli od studie až k realizaci, včetně zařízení interiéru."

Zadání se nijak nevymykalo standardním požadavkům na komfortní bydlení pro čtyřčlennou rodinu: v přízemí velký otevřený obytný prostor propojený se zahradou, v patře oddělené zóny pro rodiče a děti, moderní architektonický výraz, využití přírodních materiálů.

„V zájmu zachování maximálního soukromí si majitelé přáli spíše uzavřené uspořádání než solitér otevřený do všech stran. Přístup ze severní strany a jižní orientace pozemku umožnily dát domu půdorys ve tvaru připomínajícím písmeno L, jehož severní ,rameno' obsahuje vstupní partii a zázemí a odděluje rodinný život od vlivů z ulice. Hlavní obytná část se orientuje na jih, do vnitřního rohu domu, kde jsme se snažili vytvořit chráněné intimní zákoutí," říká architekt David Kraus.

Základní architektonická kompozice objektu vzešla již z první varianty návrhu. V dalších fázích prošly vnitřní dispozice dílčími úpravami a vnější podoba zjednodušující „očistnou kúrou" - od tvarově bohatších verzí s různě řešenými slunolamy a terasou v patře ke kompaktnější a úspornější formě. Přestože územní plán požadoval sedlovou střechu, podařilo se díky pochopení stavebního úřadu prosadit elegantní řešení s rovnou střechou.

Jádro přízemí tvoří společný obytný prostor se sezením, kuchyňským koutem a jídelnou, architekti sem integrovali i schodiště do patra. Část obývacího pokoje se otevírá vzhůru na galerii, která slouží také jako herna. Rodiče tak mohou snadno komunikovat s dětmi, když si hrají nahoře.

Zachování domácího klidu a pohody

Dispozice horního podlaží se skládá z dětských pokojů s vlastním zázemím, které se nacházejí na východní straně domu, a zóny rodičů, zaujímající západní část. Ložnice rodičů a velká pracovna mají k dispozici vlastní krytou terasu a jsou přístupné přes samostatnou šatnu. Toto promyšlené oddělení světa dětí a světa rodičů dává dobrý recept na zachování domácího klidu a pohody.

„Kvalitě bydlení velmi prospělo, že se majitelé rozhodli řešit stavbu komplexně i s interiérem a zahradou," pochvaluje si architektka Petra Krausová, spoluautorka návrhu interiéru. „Vyvarovali se tak života v provizóriích, k nimž po nastěhování do domu často dochází, a také předělávek a úprav ex post, které vše prodražují."

Rodina kladla důraz především na kvalitní kuchyň. Tomu odpovídá promyšlené uspořádání a volba trvanlivých materiálů - lakovaných dvířek provedených ve vysokém lesku a pracovní desky z umělého kamene. Středem zájmu byly také dětské pokoje, které v některých rodinách sehrávají roli Popelky. Oba jsou zařízeny převážně vybavením na míru s originálními výtvarnými akcenty na téma hradu a téma lodi, nechybí atraktivní hrací prvky, například horolezecká stěna. V ostatních místnostech architektka vytvořila působivé efekty pomocí barevných kontrastů a dalších nápaditých, ale nepříliš nákladných prostředků.

Přestože zařízení interiéru bylo limitováno rozpočtem, podařilo se vytvořit příjemné prostředí, které dává svým obyvatelům pocit individuality, zázemí a sounáležitosti.

Zeptali jsme se majitele

Až do fáze prováděcího projektu byl dům navržen z tvárnic Porotherm. Na stavebním veletrhu jsem se seznámil s vlastnostmi konstrukčního systému VELOX. Zaujala mě jeho variabilita, možnost realizovat jakýkoliv individuálně navržený projekt a především vynikající tepelně izolační parametry při finančních nákladech srovnatelných se zděnými technologiemi. Dodavatel garantoval, že roční náklady na vytápění našeho domu nepřesáhnou 24 000 Kč a po první topné sezóně se zdá, že se tato prognóza splní.

K nízkým nákladům na provoz domácnosti přispívá i centrálně umístěný krb s rozvody teplého vzduchu do obytných místností. V přechodných obdobích je toto vytápění mnohem hospodárnější než provoz celé hlavní topné soustavy, a navíc nám sálající paprsky dělají skvělou společnost.

Na vstupních investicích jsme velmi ušetřili také tím, že se architekt ujal nejen projektu a autorského dozoru, ale i vlastní realizace stavby. Tím se podařilo snížit cenu a dosáhnout maximální záruky kvality.

Ing. arch. David Kraus (1970)
Autorizovaný architekt, člen ČKA. Vystudoval Fakultu architektury ČVUT v Praze, absolvoval odbornou praxi v Rakousku a v několika pražských ateliérech. V r. 1996 založil ateliér David Kraus Architekti, od r. 2002 je jednatelem a majitelem společnosti Architektura. Věnuje se komplexní architektonické činnosti od studií novostaveb přes návrhy rekonstrukcí až po urbanistické projekty, v oblasti obytné výstavby od studie až po realizaci stavby.Významné realizace: bytový komplex v Úvalech, domov důchodců v Rokytnici nad Jizerou, bytové domy v Tmani, hotel Transcentrum aj.
Spolupráce: Ing. Vladimír Kraus
Návrh interiéru: Ing. arch. Petra Krausová, Vaida Kraus
Návrh zahrady: Ing. Jana Pyšková
Realizace interiéru: Prostory, s. r. o.

 Jitka Pálková, www.mujdum.cz

Technické údaje

Zastavěná plocha: 180 m²

Užitná plocha: 226 m²

Konstrukce: železobetonové základové pasy, nosné stěny systém VELOX se ztraceným bedněním, příčky zděné z příčkovek YTONG, železobetonové monolitické stropy, plochá střecha

Výplně otvorů: okna dřevěná s izolačními dvojskly (kombinace pevně zasklených a otvíravých částí), vnitřní dveře s obložkovými zárubněmi, vchodové dveře atypické, dřevěné, prosklené

Fasáda: bílá omítka, kamenné obkladové pásky, obkladové desky z finské překližky (Jafholz)

Vytápění: ústřední, plynový kotel + teplovodní rozvody v podlaze v celém domě, krb s teplovzdušným rozvodem ve stropních podhledech

Odhadovaná cena stavby:

8 000 000 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám