Hlavní obsah
Majitelé si koupili třicet let neudržované venkovské stavení. Za dva roky by v něm rádi bydleli natrvalo. Foto: Archiv čtenáře (14x)

O koupi zanedbané usedlosti rozhodlo podloubí

Bylo to jen obyčejné, léty zanedbávané venkovské stavení, ale našemu čtenáři Jiřímu se hned zalíbilo. Mělo totiž něco, do čeho se prostě zamiloval - podloubí. Nelenil, nemovitost koupil a společně s přítelkyní vynaložili spoustu času, energie a financí na její rekonstrukci. Jejich snaha se vyplatila.

Majitelé si koupili třicet let neudržované venkovské stavení. Za dva roky by v něm rádi bydleli natrvalo. Foto: Archiv čtenáře (14x)
O koupi zanedbané usedlosti rozhodlo podloubí

„Posíláme vám fotky naší zrekonstruované chalupy na Malé Hané, cca 10 km od Letovic. V roce 2014 jsme tu koupili usedlost - bývalý statek, který byl 10 let opuštěný a předtím přibližně 20 let neudržovaný," napsal nám Jiří.

Bývalý statek byl postaven na půdorysu ve tvaru písmene U.

Foto: Archiv čtenáře

Ne všechny části usedlosti se zachovaly. Z koňských stájí zůstaly například už jen zbytky obvodového zdiva.

Foto: Archiv čtenáře

Statek je tradičně uspořádaný do písmene U, centrální prostor tvoří dvorek, který byl v době koupě zcela neudržovaný a zarostlý. Také jednotlivé objekty odpovídaly minimálně třiceti létům zanedbávání. Zdi volaly po opravách a novém omítnutí, střechy, které byly z poloviny propadlé, bylo nutné postavit znovu a vyměnit veškerou krytinu.

Ani v interiéru to nebylo lepší. Samozřejmostí byla výměna instalací, položení nových podlah atd.

Podloubí. Právě to rozhodlo o koupi statku. O jeho vzhledu měl Jiří jansou představu od samého začátku.

Foto: Archiv čtenáře

Zvláštní péči musel Jiří věnovat všem prostorům, kde byla v minulosti ustájena zvířata. Předchozí majitel obýval totiž z celého statku pouze jedinou místnost - obývací pokoj.

„Obecní voda byla přivedena pouze do kuchyně. Topilo se pouze v tzv. černé kuchyni, která byla v místě dnešních kamen. Koupelna, ložnice a místnost se zachovalou cihlovou klenbou, to byly chlévy pro krávy,” popisuje Jiří.

Majitelé se rozhodli zachovat maximum z původního stylu statku. Ať již to byly stavební nepřesnosti, nepravidelné úhly, anebo klenuté stropy.

Foto: Archiv čtenáře

V kuchyni se topí a vaří na sporáku na pevné palivo. Pohledu skrz prosklená dvířka na hořící oheň se zejména v chladných dnech vyrovná jen máloco. Zvláště, když je takový pohled podkreslen vůní vařícího se jídla.

Foto: Archiv čtenáře

Na první pohled bylo jasné, že náklady na rekonstrukci se vyšplhají nepříjemně vysoko.

„Objekt byl dle přítelkyně zbytečně velký, ale o koupi rozhodlo podloubí, které se mi velmi líbilo, a představoval jsem si ho už tenkrát tak, jak vypadá dnes na fotkách,” pokračuje Jiří.

Obývací pokoj je s kuchyní propojen průchodem.

Foto: Archiv čtenáře

Při vlastní rekonstrukci se Jiří musel nejvíce přít s řemeslníky o to, jakým stylem má být stavení rekonstruováno.

Pracovníci navrhovali moderní přístup, tj. vše srovnat do pravých úhlů, třeba za cenu použití sádrokartonu. Jiří si ale nic takového nepřál. Hodlal zachovat původní charakter statku. I s jeho nedostatky, které jej však činí autentickým.

Výklenek s Panenkou Marií v obýváku je památkou na původní obyvatele statku.

Foto: Archiv čtenáře

Obývací pokoj s jídelním koutem.

Foto: Archiv čtenáře

Ze stáje pro koně zůstaly pouze zbytky zdiva. Protože původní střecha objektu byla z eternitu, nebyla jednoduchá ani likvidace veškerého stavebního odpadu. Zbytky střechy, suť, ale i dřevěné trámy, zborcené zdi z cihel a kamene, vše bylo kvůli eternitové střeše třeba nechat zlikvidovat jako nebezpečný odpad.

„Vozili jsme ho až do Brna, což stálo obrovské množství peněz navíc,” píše čtenář.

V domě jsou dvě ložnice.

Foto: Archiv čtenáře

Bývalý statek je nově vytápěn pomocí tepelného čerpadla.

Foto: Archiv čtenáře

Štěstím je poloha a umístění samotného stavení. Stojí totiž na břidlicové skále. Objekt byl díky tomu i navzdory zanedbání celkem suchý. Přesto ale majitel nechal udělat větrací štěrbiny oddělující stěny a betonové podlahy, aby se nikde zbytečně nesrážela voda a nevznikaly plísně.

Nově zařízená koupelna

Foto: Archiv čtenáře

Když pak nazrál čas pro návrh interiéru a vůbec posledních úprav, vymýšleli si už s přítelkyní vše sami. Veškeré doplňky a mobiliář volili tak, aby se do někdejšího statku hodily. Návštěvník tak díky tomu může obdivovat kovové lucerny v podloubí anebo autenticky zachovaný obývací pokoj, kde zůstal zachován i výklenek se soškou Panny Marie.

V jedné z místností se zachovala hezká cihelná klenba. O tom, jak bude tento prostor využíván, není ještě rozhodnuto.

Foto: Archiv čtenáře

Současná dispozice stavení není ještě stoprocentně doladěná, což zná důvěrně každý, kdo se do podobné rekonstrukce kdy pustil. Je ale již hotový obývací pokoj s kuchyní, dvě ložnice, koupelna a technická místnost.

Pro místnost s klenbou zatím není účel ještě přesně určený. Jasná je ovšem dílna se skladem nářadí a způsob využití stodoly.

Původní stav a průběh rekonstrukce

Foto: Archiv čtenáře

„Uvažujeme o tom, že bychom zde zůstali bydlet natrvalo, a to nejlépe už do dvou let. Stavení vytápíme pomocí tepelného čerpadla vzduch/voda, které rovněž ohřívá teplou užitkovou vodu. Má to výhodu, že je objekt trvale temperován za minimální provozní náklady,” plánuje Jiří.

Vánoční přehlídka betlémů na Novinkách

Máte také doma svůj rodinný betlém? Rádi byste se s ním pochlubili? Pošlete nám jeho snímek a třeba i připište příběh, který se k němu váže! Na Štěpána připravujeme článek, v němž ty nejhezčí betlémy rádi představíme. Bude tam i ten váš?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Související články

Výběr článků