Hlavní obsah

Nudíte se a rádi byste něčím vyzdobili chalupu? Zkuste začít vyřezávat

Novinky, nes

Dřevěné skulptury dodávají interiérům i zahradám na útulnosti a jedinečnosti. Dřevo je snadno dostupným materiálem, a tak není divu, že nejeden kutil a chalupář čas od času zatouží vytvořit z něj něco zajímavého. Jako inspiraci všem, kteří plánují vzít o prázdninách do ruky rydlo či lupénkovou pilku, přinášíme několik snímků z výstavy Mořský život: Nové práce v losangeleské galerii Hinge Parallel.

Foto: Joshua Abarbanel (7x)

Mořský útes vyřezaný ze dřeva.

Článek

Autorem všech skulptur je americký výtvarník britského původu Joshua Abarbanel.

Osmačtyřicetiletý rodák z Manchestru, který ale vyrostl s rodiči v Los Angeles, žije a tvoří v Santa Monice.

Foto: Joshua Abarbanel

Mořský útes v černé a bílé.

Foto: Joshua Abarbanel

Svou tvorbu charakterizuje jako nikdy nekončící průzkum forem a vzorů pomocí tvarů, barev a kompozice. Rád se inspiruje fraktálními vzory, narůstajícími strukturami a Fibonacciho posloupností.

Tak vznikají mnohavrstevné útvary s opakujícím se tvarem, který s každou novou vrstvou mění velikost nebo je oproti předchozí pootočen.

Foto: Joshua Abarbanel

Některé hvězdice při bližším prozkoumání připomínají krajku.

Foto: Joshua Abarbanel

Tato technika se zdá být jako stvořená pro vyřezávání a sestavování struktur napodobujících rozličné živočichy z mořského dna a korálových útesů. Ne nadarmo nesou jednotlivé skulptury název „útes“.

Foto: Joshua Abarbanel
Foto: Joshua Abarbanel

Abstraktní samostatně stojící dílo nazvané Pohled skrz.

Stejně jako korálový útes v moři jsou i tyto dřevěné útvary pestré nejen tvarově, ale i barevně. Místo jediného typu dřeva je na každém díle použito hned několik různých druhů, lišících se odstínem, strukturou a kresbou.

Reklama

Související články

Krása dřevěných doplňků do domácnosti

Dřevo je materiálem, k němuž moderní designéři sahají snad nejraději. Má tradici, duši, vyzařuje z něj přirozenost a teplo. Každý kousek je svým způsobem...

Výběr článků

Načítám