Hlavní obsah

Nový most v Barceloně bude čistit vzduch a zářit ve tmě

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zajímavý projekt na renovaci Sarajevského mostu si objednali radní v Barceloně. Nejenže spojnice vedoucí přes jednu z hlavních městských tepen Avinguda Meridiana bude vypadat mnohem lépe díky četné zeleni, ale především bude čistit vzduch ve svém okolí a její chodník bude ve tmě fosforeskovat. Autory projektu jsou architekti ze studia Baena Casamor Arquitectes (BCQ).

Foto: BCQ (4x)

Předpokládaná podoba Sarajevského mostu v Barceloně doplněného zelení, pergolami a dalšími prvky

Článek

Současný ne příliš zajímavě vyhlížející most, jehož celková plocha činí 1330 m2, prodělá v blízké budoucnosti zásadní změnu. Architekti se podle přání zadavatele, jímž je katalánská metropole, soustředí na několik hlavních aspektů.

Cílem bylo jednak zušlechtit vzhled stavby, která by se měla v novém hávu stát jednou z bran do Barcelony. Důležitým požadavkem bylo zazelenění tohoto prostoru. Nejen proto, aby se stal vizuálním prodloužením nedalekého pohoří Collserola, ale především kvůli přirozenému komfortu jeho uživatelů.

Další zásadní změnou by totiž měl být způsob používání mostu. V současnosti jsou hlavními uživateli motoristé ve svých vozech a chodci jsou zde více méně trpěné popelky při okrajích. V nové podobě by se ale poměr sil měl obrátit.

Foto: BCQ

Takto by měl vypadat renovovaný most a jeho bezprostřední okolí. Základním prvkem je jeho oživení spoustou zeleně.

Hlavními uživateli se stanou právě pěší, zatímco motoristé budou na mostě spíše v roli návštěvníků. Lidé tam naleznou nejen dostatek prostoru pro samotný přechod na druhou stranu, ale především by se most měl stát novým místem ke schůzkám a k posezení. Obyvatelé žijící na obou stranách magistrály tak získají nové místo ke vzájemným setkáním.

V praxi to bude podle architektů vypadat tak, že konstrukci obohatí o zelení obrostlé pergoly, takže vzniknou příjemná rozkvetlá zákoutí. Také stěny a další části mostu budou posázeny rostlinami nejrůznějších druhů.

Foto: BCQ

Současná podoba Sarajevského mostu

Aby se vzduch nad rušnou dopravní tepnou stal dýchatelným, opatří povrch mostu fotokatalytickou vrstvou, která bude pohlcovat z okolí škodlivé zplodiny a rozpouštět je na neškodné látky. Vrstva zároveň bude mít samočisticí účinky na svrchní materiál mostu.

Povrch chodníku bude obohacen o fotoluminiscenční složky, takže bude za nocí vydávat jemnou ambientní zář. Tím se prostředí na mostě nenásilně prosvětlí, aniž by bylo nutné zvyšovat světelný smog v jeho okolí.

Foto: BCQ

Nákres budoucího vzezření mostu

Jako detail se pak už jeví osazení mostu soustavou fotovoltaických panelů, které budou zachycovat energii ze slunce během dní. Aby most ušetřil co nejvíce energie v noci, jeho osvětlení bude výhradně z LED diod.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Barcelona neplánuje renovaci Sarajevského mostu jako samostatný krok. Naopak, tento projekt je součástí rozsáhlejších změn, k nimž má v dané části města dojít.

Reklama

Související témata:

Související články

Fascinující most ve tvaru tulipánu

Když před dvěma lety vyhlásilo město Amsterdam veřejnou soutěž na návrh pěšího přemostění jednoho z kanálů, přihlásili se také francouzští architekti Michael...

Výběr článků

Načítám