Hlavní obsah

Nový domov, kde při zařizování vládla mužská ruka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve většině představených proměn převládá jemný dekor a barvy. Ženská romantická duše a třeba i trocha nostalgie. Proto nás potěšilo pozvání od mladého muže, který si interiér upravil podle svých představ.

Foto: www.modernibyt.cz

Zabudované světelné pásky LED RGBW v podhledu umožňují barevné nasvícení stěny obložené černým quarzitem.

Článek

S fotografem Jiřím Ernestem jsme se tentokrát vydali do Ostravy. Na rozdíl od Prahy nás uvítalo slunce a usměvavý majitel Petr. Vzhledem ke stavu pronajímaného bytu a výši nájmu nazrál čas koupit vlastní bydlení. Přálo mu štěstí.

Foto: www.modernibyt.cz

Původní stav

Foto: www.modernibyt.cz

Původní stav

Foto: www.modernibyt.cz

Původní stav

Když objevil starší byt splňující většinu požadavků, a k tomu v lokalitě, kde vyrůstal, neváhal. Se změnou dispozice, dokumentací a stavebními úpravami pomohl kamarád a architekt Daniel Hladký.

Ze začátku se zdálo nemožné vměstnat do půdorysu bytu chtěnou dispozici 3 + kk. Všechny varianty vedly ke dvěma větším pokojům a kuchyni.

Foto: www.modernibyt.cz

Světelné LED pásky pod pracovní deskou kuchyňské linky slouží jako pohotovostní večerní nasvícení kuchyně.

Odhodlání najít řešení se vyplatilo a nakonec se podařilo nemožné. Poradit si s nosnou vnitřní konstrukcí domu bylo proti tomu drobným úkolem. Sloup se uzavřel za dvířka vestavné skříně za pohovkou. Průvlak je schován sníženým podhledem v obývací časti.

Foto: www.modernibyt.cz

Prosklená stěna vpouští do obytné části dostatečné množství denního světla.

Do návrhu a výběru interiérového vybavení se Petr už pustil odvážně sám. V bytě bydlí s přítelkyní tři čtvrtě roku a už stihli doladit téměř všechny maličkosti.

Nevšední nová dispozice

Vybourání nenosných dělicích příček umožnilo změnu nevyhovující dispozice. Byt se stal jednou otevřenou plochou, žádná místnost nebyla daná.

Naskytl se prostor pro zcela nové rozložení místností a jejich návaznosti. Výhoda ale i výzva zároveň. Petr navrženou dispozici doladil s architektem.

Foto: www.modernibyt.cz

Jednou z výhod nové dispozice je okno v koupelně, které zajišťuje dostatek denního světla a možnost přirozeného větrání.

Upřesnily se rozměry a technické detaily. Výsledkem je funkční dispozice, kde na sebe vše logicky navazuje. Do bytu se vstupuje přes menší, ale prakticky vymyšlené zádveří, kde jsou umístěny velké vestavné skříně.

Foto: www.modernibyt.cz

Nedostatek místa v koupelně řeší umístění sušičky nad pračku. Z estetického důvodu jsou oba spotřebiče ukryty za dvířky skříně.

Ze zádveří se překvapivě dostanete přímo do hlavního obytného prostoru. Toto řešení nabízí hned několik výhod. Protože se z obytného prostoru vstupuje do ložnice i do pracovny, můžeme ho právem nazvat komunikačním uzlem a srdcem celého bytu. Potřebné m2 nejsou nevyužité chodby.

Foto: www.modernibyt.cz

Okno vybízí k odtržení od práce a pohledu ven, který podporuje relaxaci oka. Jednoho dne se pracovna promění v dětský pokoj.

Obývací část se netypicky nachází uprostřed dispozice, ale nedostatkem světla netrpí. Světlo sem proniká z okna v kuchyňské části a z pracovny prosklenou příčkou. Prosvětlení je umocněno odrazem od zrcadlové stěny naproti oknům.

Slovo architekta 

„Dispozice by měla být řešena podle funkce, významu a s důrazem na detail. Vždy je důležité postupovat od celku k jednotlivostem,“ říká Daniel Hladký.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Helena Marková, www.modernibyt.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám