Hlavní obsah

Nová lanovka na Sněžku byla oceněna Stavbou roku i za hi-tech detaily

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lanovka na Sněžku získala jeden z prestižních titulů Stavba roku v kategorii rekonstrukce stavby pro dopravu. Moderní stavba je kombinací klasické horské architektury a technických detailů, které jsou dobře viditelné. Dřevěné obložení dodává budově vzhled klasické horské chaty.

Foto: Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství, Stavba roku 2014, Novinky.cz

Lanovka na Sněžku se stala jednou z pěti nejlepších Staveb roku 2014.

Článek

„Podařilo se splnit očekávání několika generací a lanovku na Sněžku po 63 letech provozu obnovit,” sdělil šéf Lanové dráhy Sněžka Jiří Martinec.

O rekonstrukci se dlouho vedly diskuse, lanovka ale okolní přírodní prostředí nakonec příliš neruší a umožňuje častější návštěvu nejvyšší hory Česka i hůře pohyblivým lidem.

Foto: Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství, Stavba roku 2014

Autoři kombinovali prvky moderní a horské architektury.

Rekonstrukce lanové dráhy na Sněžku je podle poroty soutěže unikátním projektem celorepublikového významu, jehož realizace probíhala v nejpřísněji chráněné zóně Krkonošského národního parku.

Foto: Novinky

Výstupní budova na Sněžce působí jednoduše a uměřeně.

Autorem rekonstrukce je společnost Trento, Miloš Pařízek, Zdeněk Mikulecký a architekt David Kratochvíl. Dodavatelem byla BAK stavební společnost, investorem pak město Pec pod Sněžkou.

Na kvalitu stavby bude upozorňovat plaketa

Oceněné Stavby roku získávají také plaketu, která upozorňuje na fakt, že jde o kvalitní architekturu. Plaketa bude umístěna do hlavní haly lanové dráhy ve stanici Pec pod Sněžkou.

„Odhalení plakety provedeme za přítomnosti hejtmana Královéhradeckého kraje. Zároveň v den odhalení pojede lanová dráha pro návštěvníky Pece pod Sněžkou zdarma,” sdělil Martinec. Více o soutěži Stavba roku čtěte zde.

Foto: Novinky

Detaily lanovky zaujmou milovníky techniky.

Lanovka se neustále zlepšuje. „Stavba lanovky byla velmi složitá a náročná a nešlo domyslet všechny potřeby a možnosti. Teprve provozem se jistí, co je třeba vylepšit.

Od zprovoznění jsme udělali řadu doplňků, které stanice zatraktivní. Vznikla například terasa pro vozíčkáře u horní stanice na Sněžce, terénní úpravy u stanice Pec pod Sněžkou a tak podobně,” dodal Martinec.

Foto: Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství, Stavba roku 2014

Cestující ve čtyřsedadlových kabinkách mohou obdivovat detaily dopravní stavby.

S lanovkou má vedení i další plány. Má vzniknout dětské hřiště u stanice Pec pod Sněžkou a připravuje se muzeum z původní stanice staré lanové dráhy.

Oba úseky lanovky na Sněžku jsou za dobrého počasí v provozu denně od 8 do 18 hodin.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám