Hlavní obsah

Nízkoenergetická dřevostavba spojuje venkovský styl s moderním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nízkoenergetická dřevostavba, která vyrostla ve starší zástavbě v rekreační oblasti nedaleko Prahy, připomíná svým základním tvarem venkovský dům. Pod jeho střechou se spojily moderní technologie a moderní design a vzniklo bydlení, z něhož dýchá osobitost a „teplo domova“.

Foto: www.mujdum.cz

Design dřevostavby spojuje moderní prvky s tradičními. Přiznává navenek trámovou konstrukci, jednoduchý moderní tvar doplňují tabulková dřevěná okna se zvýrazněným orámováním, hlavní průčelí je velkoryse prosklené.

Článek

Mladí manželé s malým dítětem bydleli ve větším domě, ale nevyhovoval jim ani dispozicí, ani stylem, a proto se rozhodli vybudovat si nový domov.

„Původní dům byl zbytečně velký, navíc jsme chtěli bydlet pohodlně v jednom podlaží, bez běhání po schodech,“ vysvětluje projektantka, stavitelka a majitelka dřevostavby v jedné osobě.

Foto: www.mujdum.cz

Stavba se přizpůsobuje svažitému terénu, a proto spočívá na soklu. Toto řešení přispívá k lepšímu provětrávání fasády z dřevěných palubek.

Foto: www.mujdum.cz

Štěrbina mezi dvojgaráží a samotným domem plní funkci krytého závětří, odkud vedou hlavní vchodové dveře.

„Líbí se mi moderní stavby, ale architektura krychlových tvarů se sem nehodí. Snažila jsem se, aby náš dům spolu s naší rodinou srostl s tímto krásným místem, z něhož vyzařuje rekreační až lázeňská pohoda. Původně jsme bydleli ve velmi moderním domě, ale časem jsme zjistili, že s minimalistickým designem se necítíme dobře, chybělo nám útulné prostředí. Navíc jsme chtěli bydlet rychle a stavět úsporně a bez mokrých procesů, a tak jsme dospěli k dřevostavbě, ale nikoliv ve stylu roubenky či alpské chaloupky.“

Foto: www.mujdum.cz
Foto: www.mujdum.cz

Rohový pozemek v jihovýchodním svahu, klidné zákoutí s výhledem na městečko u jezera, obklopené lesy, to bylo velkou inspirací. Právě charakter místa a umístění domu tak, aby jeho orientace ke světovým stranám a výhledy ze všech místností byly co nejlepší, ovlivnily dispozici domu.

Budoucí majitelka nejen sama navrhla celý projekt, ale přímo na místě ověřovala osazení domu do terénu a přesné umístění každého okna a koordinovala celý průběh stavby.

Foto: www.mujdum.cz

Kuchyňskou linku vyrobil pán domu ve své truhlářské dílně z lakovaných a laminovaných MDF desek. Dezén ořechu je sladěn se zemitými odstíny mozaiky a dlažby.

Dispozice vychází z kříže, jehož centrem je společná obývací část. Severní „rameno“, kde se nachází dvojgaráž a vstup, se odlišuje plochou střechou, ostatní části domu kryjí přesahující sedlové střechy s výraznými štíty.

Na jih vybíhá společný obývací prostor s částečně odhalenou konstrukcí krovu.

Foto: www.mujdum.cz

Velké prosklené průčelí tvoří architektonickou dominantu domu, odlehčuje stavbu, přivádí do interiéru světlo a slunce a vyvolává pocit sounáležitosti s okolní krajinou.

Z východu na něj navazuje kuchyň, zázemí a terasa krytá přesahující střechou, na západ, do klidové zadní části zahrady směřuje ložnicový trakt, oddělený dveřmi. Všechny obytné místnosti mají jižní orientaci.

Foto: www.mujdum.cz

Hlavním akcentem obývací části domu je výhled proskleným štítem do okolí. Aby interiér nevyzněl „selsky“, je krov odhalen jen částečně a obložení stěn opatřeno neutrálně bílou lazurou, která nepotlačuje kresbu dřeva, ale eliminuje jeho žlutavé zbarvení.

Dřevostavba s rámovou konstrukcí, sendvičovým pláštěm a dřevěným krovem vyrostla velmi rychle.

„Dlouhá a pečlivá příprava projektu až do detailu se vyplatila, montáž trvala asi 100 dní. Jediným zdlouhavým mokrým procesem byly lité anhydritové podlahy,“ říká majitelka.

Foto: www.mujdum.cz

Z obývacího pokoje vedou tři schůdky na krytou terasu s jídelním stolem. Jihovýchodní nároží domu je příjemné místo s nejlepším výhledem, stíněné přesahem střechy a skryté před prudkým západním sluncem.

„Také interiér jsme dlouho promýšleli. Jednak jsme hledali kvalitní trvanlivé materiály s vhodným poměrem kvality a ceny, jednak jsme si představovali nadčasový vzhled a teplé barevné vyznění a zároveň jsme se chtěli vyvarovat rázu horské chalupy nebo selského stavení,“ říká majitelka.

Foto: www.mujdum.cz

Vybavení interiéru je symbiózou věcí starých a nových, běžných i designových.

V domě převažují dubové třívrstvé podlahy, v koupelnách keramické obklady a dlažby tuzemské výroby. Barevná škála sahá od zemité tmavě hnědé až po tóny béžové a bílé kávy.

Na dveře a okenní rámy zvolili majitelé matný bílý nátěr s teplým nádechem. Základní atmosféru interiéru udává dřevěné obložení stěn, proto dlouho hledali správný odstín lazury, až objevili „tu pravou“ bílou na pomezí chladných a teplých odstínů.

Foto: www.mujdum.cz

Koupelnový nábytek byl vyroben na míru z desek s dubovou dýhou.

Foto: www.mujdum.cz

Harmonické bydlení dokresluje zahrada, v níž se uplatnily kameny vykopané při zakládání domu na skalnatém pozemku. Časem tu přibude ještě bazén v přírodním stylu.

Zaujalo nás - ženský smysl pro detail

Dům je navržen s typicky ženským smyslem pro detail, s ohledem na praktické fungování v každodenním životě.

Komunikace v domě jsou krátké a přímé, vše na sebe logicky navazuje. Úspora zastavěné plochy snižuje cenu domu i provozní náklady.

Z kuchyně vede velké okno na terasu – tudy se podává pohoštění ven na jídelní stůl.

Dětské pokoje jsou nyní spojeny v jeden prostor, až děti povyrostou, bude možné je rozdělit příčkou na dvě samostatné místnosti a v každé z nich odstranit podhled a vybudovat patro na spaní.

Foto: www.mujdum.cz

Dětské pokoje jsou zatím spojené v jeden prostor, kde hraje hlavní roli hrací plocha.

Do nového domu majitelé zakomponovali i vybavení z původního bytu a citlivě zkombinovali standardní nábytek s několika designovými solitéry. Tím ušetřili finanční prostředky a vytvořili originální interiér za přijatelnou cenu.

Autor: Nikola Tomková (1981)

Vystudovala Střední průmyslovou školu stavební Josefa Gočára, pracovala v projekční kanceláři Bomart, od r. 2006 působí jako samostatný projektant, od r. 2008 jako autorizovaný technik pro pozemní stavby.

Technické údaje

Zastavěná plocha: 206 m2

Užitná plocha: 179 m2

Konstrukce: betonové základové pasy a základová deska, rámová dřevostavba s difuzně otevřenou skladbou obvodového pláště. Fasádní smrkové palubky 14 mm, větraná vzduch. mezera, difuzní fólie, dřevěný rošt + izolace 60 mm, dřevěný rám.

Konstrukce + izolace 160 mm, 0SB deska, dřevěný rošt + izolace 60 mm, vnitřní obložení smrkové palubky. Nátěr fasády bílá a šedá lazura, dřevěný krov, střešní krytina Bramac

Výplně otvorů: okna dřevěná euro s izolačními trojskly, dveře dřevěné bezfalcové do obložkových zárubní – plné a částečné prosklené, vchodové dveře dřevěné

Vytápění: elektrické podlahové, elektrokotel na ohřev TUV

Dům je navržen jako nízkoenergetický (energetická ztráta Q = 6 kW)

Cena stavby: 3600 Kč/m3

Dodavatelé: www.drevenekonstrukce.cz, www.jezirka-stavby.cz, www.caragana.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám