Hlavní obsah

Netradiční dům má své tajnosti

Právo, Sylva Svobodová

Mladá rodina si pořídila velkorysý pozemek o velikosti 1200 m2, aby realizovala svůj sen: postavit si moderní rodinný dům podle individuálního projektu architekta. A protože jsou investoři otevření názorům, nebojí se experimentovat a mají rádi design, vznikl komfortní dům s originálním interiérem.

S galerií je spodní část propojena vzdušným schodištěm s masivními dubovými nášlapy a skleněným zábradlím.

Článek

I když při práci narazili na značné omezení kvůli územnímu plánu, který dovoloval např. jen sedlovou střechu s daným sklonem nebo přesnou vzdálenost domu od hranic pozemku, s domem jsou velmi spokojeni.

Podařilo se navrhnout a realizovat bydlení přesně podle jejich požadavků, i za cenu jistých ústupků a alternativního řešení.

Moudré bylo oslovit interiérové studio Mooden, jež je autorem realizace, již ve fázi hrubé stavby, protože byl čas a možnost doladit všechny návrhy a změny, které ještě nastaly: elektroinstalace, zrušení některých příček či posunutí stavebních otvorů.

Interiér promyšlený do detailů

Zadání pro interiérovou firmu bylo jasné: moderní, vzdušný a otevřený interiér s nápadem a prostorem pro kreativitu, ve kterém se dá ale žít. Se studiem si investoři hned rozuměli, byli na stejné komunikační vlně a spolupráce velmi dobře fungovala.

Podle vyjádření interiérového architekta bylo na projektu radost pracovat. Klient měl zajímavě promyšlenou dispozici domu, logicky rozdělenou na denní a noční část.

V denní části, tedy v obývacím pokoji s jídelnou, kuchyní a otevřenou galerií, bylo zadání jasné: majitelé si přáli otevřený prostor pro rodinu a přátele.

Moderní dům je nadčasový, funkčně propracovaný, ale zároveň díky použití kvalitních materiálů velmi komfortní a útulný.

Velký jídelní stůl proto pojme až deset lidí a společně se mohou všichni potkávat při oslavách i běžných příležitostech. Paní domu si chválí velkou, dobře vybavenou kuchyň.

Nás zaujala i dominantní vysoká skříň, která propojuje obývací pokoj s galerií, jež slouží pro relaxaci, hraní dětí i hraní na hudební nástroje.

V noční části, kde se nacházejí ložnice se šatnou, dva dětské pokoje a koupelna, byl kladen důraz na komfortní klidovou zónu pro rodiče a kreativní prostředí pro děti.

Nad výzdobou bytu válečného veterána se pivařům zatají dech

Tipy a trendy

Atypické dětské pokoje

Nápadité, kreativní, barevně nadčasové a hlavně zábavné. Právě v prostoru určeném pro děti vznikly inspirativní prvky.

Například byly záměrně ponechány odhalené stropní trámy tak, aby na ně bylo možno věšet houpačku.

V klidové části domu jsou použité kvalitní laminátové materiály, a to s ohledem na barevné pokoje dětí.

Samotná herna je ve druhém patře. Jedinečné jsou dětské vestavěné skříně, které neslouží jen na ukládání oblečení, ale po otevření jednoho z křídel umožňují průlez mezi pokoji.

Uprostřed se nachází tajný vstup na vnitřní schodiště vedoucí do herny.

Kvalitní materiál je základ

Kdo chce vytvořit logický kompaktní celek, měl by se držet mála materiálů a barev. Celá denní část je v kombinaci dubové dýhy, pracovní deska v kuchyni, jídelně, pracovním koutu a nábytku je v černém matném provedení, a to včetně popisovatelných magnetických tabulí.

Čalounění židlí a dalších prvků je vytvořeno na míru s ohledem na další interiérové detaily. S galerií je denní část propojena vzdušným schodištěm s masivními dubovými nášlapy a skleněným zábradlím.

V noční části jsou použity zejména kvalitní laminátové materiály, a to s ohledem na barevnost dětských pokojů a ložnice.

Atypický vysoký nábytek až po strop má v sobě skrytý žebřík, díky němuž se dostanete až do horních polic skříně.

Líbilo se nám
Kromě dětských pokojíčků s tajným vchodem do herny je zajímavá i čtyřmetrová stěna v obývacím pokoji. V jejích útrobách je lehký žebřík, který lze instalovat do nábytku a dosáhnout tak až do horních polic skříně. Originální je i sezení v oknech v jídelně a v pokojíčcích, kde je parapet přesně ve výšce sezení. Atypické je rovněž světlo v obývacím pokoji, připomínající disko kouli. Je efektní i praktické: rodiče vidí díky odrazu do horního patra a obráceně a mají tak jistý přehled o dětech.

Zdroj fotografií: Autor realizace

Vánoční přehlídka adventních věnců našich čtenářů

Také si rádi navozujete příjemnou dobu očekávání vánočních svátků zapalováním svíček na svém adventním věnci? Patříte dokonce k těm, kteří si jej nejprve sami vyrobili?

Pokud ano a rádi byste se s ním pochlubili, nebo prostě jen nabídli inspiraci ostatním čtenářům, pošlete nám fotografie svého adventního věnce orientované na šířku do 21. prosince s pár slovy na vysvětlenou. Z došlých snímků vybereme nejzdařilejší díla a uspořádáme z nich vánoční přehlídku.

Své snímky můžete posílat na adresu bydleni@novinky.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám