Hlavní obsah

Nerezová ocel - kvalitní a designový prvek pro dům i zahradu

Právo, Dana Jakešová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním z nejžádanějších materiálů současnosti je nerezová ocel. Především pro snadnou údržbu, vysokou odolnost, dlouhou životnost a elegantní vzhled. A skvěle se hodí i do našich zahrad.

Foto: VLADEKO

Zahradní nábytek z nerezu bude díky dlouhé živostnosti materiálu zdobit zahradu spoustu let.

Článek

Základem nerezavějící oceli je klasická ocel, která rezne. Nerezavějící se stane až přidáním určitých surovin. Konkrétně chromu a niklu, případně ještě manganu. Podle poměrů těchto přísad se liší jednotlivé druhy nerez oceli a samozřejmě také její kvalita.

Ty méně kvalitní zkorodují poměrně snadno. Rozhodující je přitom obsah chromu, který reaguje s kyslíkem a tím vzniká ochranný film oxidu chromitého. Díky tomu je ocel chráněna proti korozi, říká se, že kov je pasivní.

Při výběru jakýchkoliv výrobků z nerezavějící oceli je proto nutné zajímat se o její jakost.

  • Skutečným nerezem jsou jakosti označované v tabulkách výrobců AISI 304 až 316L, přičemž 304 je typ používaný nejběžněji v potravinářství.
  • Vyšší jakosti jako 316L jsou materiály s velmi vysokou chemickou odolností a používají se např. na bazény, kde by 304 nevydržela.

Snadná údržba

Kvalitě ovšem odpovídá i cena. Plechy jakosti 304 až 316, z nichž lze vyrobit opravdu kvalitní věci, začínají zhruba na 80 Kč a končí na ceně kolem 110 Kč/kg.

Investice do takových výrobků se ale vyplatí. Jsou totiž bezúdržbové, není potřeba je ničím natírat. Stárnou jen morálně, tedy vzhledem, ale z hlediska koroze a mechanické odolnosti jsou v podstatě nezničitelné. A to i v případě, že je necháte celoročně venku. Běžná údržba je jednoduchá. Pouze se setřou vlhkým hadrem či houbičkou a čisticím přípravkem.

Kombinace s jinými materiály

Vybírat můžeme mezi nerezovou ocelí s lesklým nebo matným povrchem. Samozřejmě nemusí být vždy použita jen samotná nerezová ocel. Moderní je kombinace se dřevem a se sklem, možné jsou i kombinace např. s mramorem či keramikou.

Foto: VLADEKO

Klasikou je kombinace nerezu se dřevem.

Vždy dbáme na kvalitu zpracování výrobku, propracovanost detailů.

Architektonické prvky

Mnozí možná budou překvapeni, co všechno kolem domu může být z nerezu. Z architektonických prvků jsou to např. ploty nebo brány, hezkým doplňkem je i nerezová poštovní schránka, elegantně vypadá schodiště.

Foto: AZ NEREZ

Nerezová vstupní branka dodá domu šmrnc.

Foto: AZ NEREZ

Zábradlí z nerezu je bezúdržbové, není třeba ho ničím natírat.

Nerezové zábradlí je častým prvkem, který dodá exteriéru šmrnc. Montuje se z různých komponentů, jsou možné kombinace se dřevem nebo sklem. Výplň zábradlí se nejčastěji dělá z nerez prutů, lanek nebo skla. Takové zábradlí se hodí všude – k balkónům, terasám, stejně jako k bazénu.

Netradičním prvkem, dodávajícím zahradě jedinečnou atmosféru, je moderní fontána. Zcela samostatnou kapitolou jsou potom bazény z nerezu.

Zahradní nábytek

Z nerezu si ale můžeme na zahradu pořídit ještě mnoho dalších věcí a doplňků. Stále oblíbenějším se stává nerezový zahradní nábytek. Klasikou je kombinace se dřevem. Vzhledem k dlouhé životnosti oceli vybírají výrobci i odolné dřeviny. Používá se např. tvrdé a houževnaté dřevo z akácie, na jehož údržbu potřebujeme impregnační olej na tvrdá dřeva.

Foto: VLADEKO

Trendem posledních let jsou výplety z umělého ratanu. Díky vysoké odolnosti proti UV záření zůstává léta zachována originální barva.

Trendem posledních let jsou výplety z umělého ratanu. Letošní novinkou z tohoto materiálu je VIRO výplet, který zcela mění možnosti designu zahradního nábytku. Tento výplet je ručně splétaný a je zcela odolný vůči povětrnostním podmínkám. Má vysokou odolnost proti UV záření, čímž si materiál zachovává léta originální barvu. Nábytek s tímto výpletem tak můžeme nechat bez obav venku po celý rok. Snadná je i údržba, čistí se jemným čisticím prostředkem.

Grily

Designéři našli zalíbení v nerezové oceli také pro grily. Vybírat si můžeme mezi klasikou na dřevěné uhlí a grily plynovými. Kromě neotřelého vzhledu vynikají také kompaktním tvarem. Plynová bomba je totiž integrována přímo do pláště grilu. Grilování je tak možné bez omezení a bez přistavování lahví s plynem vedle grilu.

Foto: KASPER

Celonerezové provedení grilu s neotřelým vzhledem zaručuje uchování užitné hodnoty dlouhou dobu.

Do stísněnějších prostor, např. na balkóny či terasy, se hodí gril bez pracovní desky. Kdo chce mít dostatek místa, zvolí zřejmě variantu s odkládacími deskami z nerezu nebo skla, které působí obzvlášť efektně. Jde o tvrzené bezpečnostní sklo, které garantuje vysokou teplotní a mechanickou odolnost. Toto provedení je velmi praktické, jelikož hladký povrch skla se snadno čistí běžným leštidlem na okna a hadříkem.

Nerezové květináče

Zajímavým doplňkem moderního prostoru jsou nerezové květináče. Designéři v tomto případě dávají přednost jednoduchým tvarům, které nechají květiny skvěle vyniknout. Nejčastěji jsou proto k dostání květníky s půdorysem čtverce nebo obdélníku.

Foto: KASPER

Nadčasový design květináče dává vyniknout eleganci rostlin.

Trendem jsou vysoké kónické květináče. Uvnitř pláště je přepážka pro ustavení květiny v květináči. Konstrukce je vytvořena s důrazem na stabilitu a minimální hmotnost.

Pokud sáhneme po klasickém květináči, měl by být pro použití v exteriéru vždy opatřen otvorem pro odtok zbytkové vody ze závlahy. Velmi komfortní jsou potom samozavlažovací květináče. Ty mají dvojitá dna a systém textilních pásků pro přísun vláhy pro rostlinu, nechybí skleněný průhled na kontrolu hladiny v zásobníku vody.

Foto: KASPER

Nerezové květináče se hodí pro osazení menšími rostlinami, ale i nízkými dřevinami.

Druhy nerezu

Nerezové oceli rozdělujeme podle jejich chemického složení a struktury do tří základních skupin:

  • Martenzitické — nízká korozní odolnost. Odolnost proti atmosférické korozi je dostatečná jen ve velmi čistém ovzduší a klesá se stoupající teplotou.
  • Feritické — vyšší obsah chromu zvyšuje jejich korozní odolnost, která je v oxidačních prostředích vyšší než u martenzitických ocelí. Používají se v chemickém průmyslu, v dopravě, vzduchotechnice, architektuře. Nejsou vhodné pro svařované konstrukce.
  • Austenitické — nejvyšší korozní odolnost, kterou lze zvyšovat přidáním molybdenu (např. pro bazény) a mědi. Významnou vlastností je tažnost a houževnatost. Přidáním dalších prvků lze docílit zlepšení dalších vlastností, např. celkové korozní odolnosti (chrom, molybden, měď, křemík, nikl), mechanických vlastností (dusík), odolnosti proti praskavosti svarů (mangan), pevnosti při tečení (molybden, titan, niob, bór) a dalších.

Reklama

Související témata:

Související články

Korek baví, hřeje a tlumí hluk

Korek je ryze přírodní materiál – pružný, měkký, navíc odpuzuje prach a nedá šanci plísním ani bakteriím. Nejčastěji se používá k obkladům stěn a jako...

Výběr článků

Načítám