Hlavní obsah

I z kliky může být skutečný klenot

Novinky, nes

Možná by se na první pohled mohlo zdát, že vzhled dveřního kování se rok od roku zase tolik nemění, ale to je omyl. I obyčejné kliky umí být pěkné parádnice a každý rok se proto rády oblékají do trochu jiného hávu. Nevěříte? Tak si pojďte s námi projít, jaké trendy je čekají letos.

Foto: Jon Reid - Arch. Photos

Černá barva vynikne dobře na zajímavém tvaru. V kombinaci s designem Industry Squelette podpoří ještě více dojem industriálních konstrukcí z éry prvních parních strojů.

Článek

První, čím na sebe klika upozorní (anebo také ne), je její barva. Pro letošní rok je trendy barvou černá. Její tajemnost až uhrančivost, to je to, čím i běžné dveřní kování dokáže zaujmout.

Foto: Linea Cali

Černá klika, zejména v matném provedení, působí velmi elegantně. Když se pak přidá i oblý tvar, padne navíc i dobře do ruky a je radost ji používat.

Nejoblíbenější variantou je pak sametový mat. Takové kliky se totiž dobře vyjímají prakticky na jakémkoli podkladu, tedy takřka na jakémkoli typu dveřního křídla. Dobře doplní dřevěnou dýhu, kůži anebo sklo.

Aby černá byla skutečně temná (a neoprýskala)
Dodat klice ten pravý, skutečně temný černý mat přitom není jenom tak. Dobře funguje titanová povrchová úprava známá pod zkratkou PVD, jež se nanáší fyzikálním naprašováním plazmovým výbojem. Tenounká černá vrstva při něm dokonale přilne k materiálu kliky a zůstává dlouhodobě odolná vůči otěru.

Dveřní kování ale nemusí mít jen čistě černou barvu. Jeho povrch může být plastický, tedy jak se dnes s oblibou říká 3D. Velice efektně působí například úprava připomínající povrch drásaného dřeva.

Věčná elegance skla

Společně s barvou poutá dveřní kování pozornost také svým materiálem. Kromě těch tradičních, kovových, to může být dřevo, kůže, opravdový luxus pak představuje sklo.

Foto: Holar

Sklo dodá dveřnímu kování vždy punc luxusu. Madla z ručně taženého skla jsou pak každé unikátem.

„Sklo dovede kování dodat nádech luxusu a vytvořit z něj doslova klenot, který se stane ozdobou každých dveří,“ uvádí Eva Čeganová ze společnosti Čegan, která vlastní značku Holar, a pokračuje:

„Jasným důkazem jsou skleněná madla z ručně taženého skla, která vznikla ve spolupráci s naší partnerskou sklárnou. Každé z nich je originálem specifického tvaru určeným pro výjimečné interiéry, který se skvěle doplňuje jak se skleněnými, tak i dřevěnými dveřmi.“

Zpátky k přírodě, tedy k mosazi

Všeobecnému trendu navracení se k přírodním materiálům vycházejí vstříc i výrobci dveřního kování. V jejich oboru to znamená především návrat k tradiční mosazi bez povrchového pokovení.

Foto: Holar

Kování se sklem Crystal Glass působí velmi efektně.

„Povrch mosazných klik postupem času přirozeně stárne s okolním materiálem a mění svoji barevnost podle vnějších podmínek i frekvence užívání. Každý kontakt s lidskou rukou a jejím potem tak klice dodává okouzlující patinu,“ říká Roman Ulich, šéfdesignér společnosti M.

Foto: M&T

Klika Rocksor s povrchem natural mosaz vychází vstříc dlouhodbému trendu návratu k přírodě, nebo k původním materiálům. Jednak designem odvozeným od vzhledu roxorového drátu a jednak materiálem, jímž je masivní mosaz.

Kromě surové a leštěné mosazi je možné volit i kliky s povrchovou úpravou antik. Takové kliky mají tzv. zrychleně zestařený povrch - tedy vzhled, kterého by při běžném používání dosáhly až po několika letech intenzívního používání.

Do módy se vrací oblé linie

Třetí důležitou ingrediencí trendy designu je tvar dveřního kování. Mnoho minulých let se těšily velké oblibě kliky hranatých tvarů. Ty už ale přestaly být trendem minimálně loni. Letos se náklonnost k oblým klikám ještě prohlubuje.

Foto: Fusital

Klika Mercurio je typickým příkladem kliky, která má ještě náznak hrany na spodním okraji, horní je ale rozvolněn jemnou křivkou.

Právě oblé tvary vycházejí nejlépe vstříc požadavkům ergonomie a obecně příjemnému pocitu při jejich uchopení. Jinými slovy, s klikou dobře padnoucí do ruky se člověku dobře ovládají i celé dveře.

Foto: Linea Cali

Jednoduchý a přitom elegantní tvar, takové jsou hlavní vlastnosti kliky Point.

Technologické inovace

Letošní trendy se týkají také inovativních technologických řešení dveřního kování. Čím dál větší oblibě se těší magnetické rozety. Jejich systém umožňuje nacvaknout pohledovou rozetu k vnitřní rozetě a tím jednoduše připevnit kliku k dveřnímu křídlu.

Celá konstrukce je díky tomu mnohem pevnější a klika se postupem času neuvolňuje, jak tomu bývá u klasického systému s vnitřní plastovou rozetou a mechanickým propojením.

Foto: M&T

Oblé linie, černá barva, zapuštěná magnetická rozeta. Co víc by si letos mohl zákazník přát? Rozeta působí nejenom dobře na pohled, ale ještě navíc je klika odolnější vůči postupnému uvolňování.

Magnetické rozety jsou subtilní a lze je mít buď upevněné na povrch dveří, nebo zapuštěné do materiálu křídla, takže z něj vystupuje pouze klika.

Může se vám hodit na Seznamu:

Anketa

Máte raději kliky hranatých, či oblých tvarů?
Raději mám hranaté
10,7 %
Je mi to jedno
17,9 %
Mám raději oblé
71,4 %
Celkem hlasovalo 28 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Malovat doma po zdech? Dovoleno

Jeho jméno je Scribit. A je mu dovoleno to, co většině z nás rodiče jako dětem zakazovali – smí doma malovat po zdech. Na veletrhu CES v americkém Las Vegas...

Výběr článků

Načítám