Hlavní obsah

Nepodceňte odzimování bazénu

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před koupací sezónou musíme bazén očistit od vodních, mechanických a rostlinných nečistot. V březnu a v dubnu je pro to ideální čas, protože noční teploty už trvale zůstávají nad bodem mrazu a teplota vody stoupne na 10 až 15 °C.

Foto: MOUNTFIELD

Abychom si v létě mohli dopřát bazénové radovánky, musíme na jaře bazén důkladně očistit a ošetřit vodu. Kruhový bazén Azuro s plnou výbavou (písková filtrace, solární ohřev, skimmer, schůdky, doprava a montáž) od 16 890 Kč.

Článek

Pokud neodzimujeme bazén včas, voda se oteplí nad 15 °C a objeví se v ní řasy. Jejich likvidace vyžaduje spoustu čerstvé vody navíc a investice do bazénové chemie.

Foto: MARIMEX

O vodu v nadzemním bazénu Tampa (od 729 Kč) s nafukovacím horním prstencem, zesílenou stěnou z trojvrstvého PVC a pevným vinylovým dnem pečuje písková filtrace.

Postup při odzimování bazénů se může lišit podle jejich typu a bazénového příslušenství, které vlastníme. Proto zásadně dodržujeme postup předepsaný výrobcem, nebo bazén svěříme odborníkům z firem zajišťujících celoroční bazénový servis.

Příprava bazénu na sezónu vyjde na tisícovku a výše, záleží na jeho velikosti, typu a rozsahu potřebných prací.

Čištění stěn bazénu – krok za krokem

Bazén nejprve odkryjeme a odklidíme plováky, které jsme instalovali jako obranu proti porušení mrazem. V případě, že bazén byl přes zimu odkrytý, počítáme s velkou změnou pH vody, tedy s jejím zkažením. S odstraňováním nečistot začneme v okolí bazénu.

Foto: MOUNTFIELD

Poloautomatický vysavač Kontiki pro čištění dna nadzemních bazénů do velikosti 5 m. Vysavač lze snadno připojit na pískovou filtraci o výkonu 4–5 m3/h. Cena 2790 Kč.

Pak ošetříme stěny bazénu v úrovni nad vodní hladinou, např. čističem a kartáčem. Bazénové kartáče lze připojit na teleskopickou rukojeť. Existují i poloautomatické vysavače, které vložíme do vody a necháme je pracovat bez naší asistence. Poloautomaty fungují díky propojení s pískovou filtrací, proto jsou její funkčnost a výkon důležité.

Foto: ALBIXON

Scrubber čistí stěny bazénu sám a automaticky. Nevyžaduje téměř žádnou obsluhu a údržbu. Cena od 25 000 Kč bez DPH.

Čisticí přípravek naneseme na znečištěná místa, necháme 10 až 15 minut působit a důkladně opláchneme vodou. Dno bazénu nejlépe vyčistí vysavač. Vodu v bazénu pak doplníme zhruba 10 cm pod okraj.

Foto: MOUNTFIELD

Robotický vysavač Dolphin Galaxy automaticky setře, vyčistí a přefiltruje nečistoty v bazénu. Filtr o ploše 0,5 m2 s filtrační schopností 70 um přefiltruje 16 m3/h vody. Vysavač je určen k čištění dna bazénu a stěny bazénu do výše 30 cm.

Zkontrolujeme pískovou filtraci, zda je čistá, případně ji vyměníme za novou či jen propereme písek ve filtru. Osadíme filtrační jednotku a vyzkoušíme funkci proudového chrániče. Filtrační jednotka se sama o sobě vyzkouší až po zavodnění čerpadla, mechanicky pak odsaje usazeniny ze dna bazénu.

Pokud je jich na dně mnoho, protože bazén byl přes zimu odkrytý, odsáváme usazeniny mimo filtraci. Vyhneme se tak opakovanému propírání písku ve filtru.

Ošetření vody

Jakmile naplníme bazén vodou, upravíme její pH tzv. šokovým chlorovým přípravkem (podle pokynů výrobce). Vodu tak zbavíme organických nečistot, bakterií, řas.

Foto: MOUNTFIELD

Chlorovou šokovou terapii (280 Kč) aplikujeme pro úpravu pH vody při odzimování bazénu. Stěny bazénu očistíme speciálním přípravkem Clear Forte (180 Kč) a snížíme tvrdost vody přípravkem Ca (199 Kč).

Po ošetření chlorem spustíme pískovou filtraci na trvalý chod po dobu zhruba dvou dnů. V prvních dnech po naplnění bazénu hodnotu pH neregulujeme, avšak nejpozději do jednoho týdne ho upravíme na ideální hodnoty 7,2–7,6.

Chlorová metoda je nejrozšířenějším způsobem péče o bazénovou vodu užívaným v bazénech s pískovou filtrací. Po nastavení pH na ideální hodnoty ošetříme vodu chlorovými tabletami s dlouhodobým účinkem. Vložíme tabletu do koše skimmeru (sběrače nečistot z hladiny bazénu) a při běžícím filtračním zařízení do něho nalijeme 1/4 multifunkční kapaliny.

Foto: ALBIXON

Testovací souprava pro kontrolu pH a Cl. Cena od 150 Kč bez DPH.

Chlor se během sezóny nespotřebuje příliš rychle, přidáme-li do vody tzv. stabilizátor chloru. Každý týden pak měříme hodnotu chloru a hodnotu pH. Optimálně nastavená hodnota chloru se pohybuje mezi 0,6–1,0 mg/l.

Přípravky bez chloru bývají dražší, vyžadují přesné dávkování, na druhou stranu nedráždí oči a sliznice.

Foto: ALBIXON

Mělká síťka s tyčí se používá pro odstraňování hrubých nečistot z vodní hladiny. Cena od 140 Kč bez DPH.

Při vodíkové metodě nastavíme po novém naplnění bazénu prostřednictvím speciálního granulátu hodnotu pH mezi 7,0 a 7,3. Prostředek zabraňující růstu řas aplikujeme do bazénu přítokovým zařízením a filtraci necháme běžet po dobu 24 hodin. Při běžící filtraci přidáme dezinfekční prostředek a filtraci ponecháme v provozu ještě dalších 24 hodin.

Rady a tipy

Pozor! Pro udržení správných hodnot vody používáme produkty doporučené výrobcem. Přetrvávají-li problémy s řasami, železitou vodou atd. zavoláme raději specialistu.

Pro průběžný sběr nečistot jsou vhodné síťky.

Když se voda brzy po odzimování zakalí, zkontrolujeme pískovou filtraci a její dostatečný výkon. Do vody vmícháme tzv. flokulant, který kal vysráží do drobných vloček. Vločky odstraníme bazénovým vysavačem a vodu důkladně přefiltrujeme.

Co a jak, když odjedeme na dovolenou

Chystáme-li se nechat napuštěný bazén delší dobu bez dozoru, zkontrolujeme čistotu filtrační náplně v pískové filtraci a vyčistíme filtrační košíčky ve skimmeru a v čerpadle filtrace.

Vyčistíme dno a stěny bazénu, zejména na rozhraní stěny a vodní hladiny.

Překontrolujeme pH vody a obsah chloru ve vodě, upravíme je na ideální hodnoty. Preventivně aplikujeme přípravek proti tvorbě řas, zajistíme po dobu naší nepřítomnosti přísun potřebného množství chloru (plovoucí dávkovač s pomalu rozpustnými chlorovými tabletami).

Bazén zakryjeme, minimálně plachtou.

Kyslíková metoda zahrnuje ošetření kyslíkovým aktivátorem. Po novém naplnění bazénu nastavíme hodnotu pH prostřednictvím granulátu mezi 7,0 a 7,3 a vložíme kyslíkovou tabletu do dávkovacího plováku. Kyslíkový aktivátor rozpustíme ve kbelíku s vodou a přidáme do bazénu. Kyslíkový aktivátor aktivuje dezinfekční účinek kyslíkových tablet a zabraňuje růstu řas.

Reklama

Související témata:

Související články

Bazén změní vzhled celé zahrady

Mnoho majitelů zahrad a rodin s dětmi sní o příjemném relaxu a radovánkách ve vlastním bazénu. Pokud si hodláme svůj sen splnit, výběru budoucí oázy ke koupání...

Čerpadla na vodu ušetří námahu

Zahradní čerpadla jsou dobrými pomocníky na chalupách, které nemají napojení na místní rozvod vody. Najdou uplatnění také v rodinných domech s bazénem nebo...

Výběr článků

Načítám